13.02.06
|
Irak’ta işkenceye karışan kahkaha sesleri
İngiliz karargâhında Iraklı çocuklara yapılan işkenceler kahkahalarla seyredildi. İnsan Hakları savunucuları nerede?
Irak’ın 2003’te ABD tarafından işgalinden sonra birçok işkence görüntüsü ekranlara yansıdı. Irak halkı, ABD askerlerinin tutumlarından dolayı zor günler yaşadı, Ebu Gureyb hapishanesinde yaşanan işkence ve zulüm görüntüleri zihinlere kazındı.
Her geçen gün basına yansıyan yeni bir bilgi ya da Amerikan / İngiliz askerlerinin itirafları yaşananların saklı kalmış yönlerini ortaya çıkarmaya devam ediyor. İnsanlık onurundan nasiplenmemiş İngiliz askerlerinin Iraklı çocuklara yaptığı işkence görüntülerinin, İngiliz “News of the World” gazetesinin internet sitesinde yayınlanmasıyla dünya kamuoyu ayağa kalktı.
2004 yılına ait olduğu tahmin edilen görüntülerde, İngiliz askerlerinin, kendilerini protesto eden çocuk yaştaki Iraklılara yaptıkları işkenceler gözler önüne seriliyor. İngiliz askerleri, Irak’ın güneyinde bulunan İngiliz karargâhına götürdükleri Iraklı çocukları ellerindeki uzun sopalarla ölesiye dövüyor. Savunmasız çocuklara yapılan işkenceler kan dondururken, bu işkenceleri kaydeden İngiliz askerinin tutumu ise dehşet verici. İşkence görüntülerini seyreden asker, aldıkları ağır darbelerle yere düşen ve can çekişen çocukların görüntülerini kahkahalarla ve küfürlü sözlerle seyrediyor ve acı çeken çocuklarla ‘lütfen bana vurmayın’ diye alay ediyor.
İngiliz Savunma Bakanlığı görüntülerin ellerine geçtiğini, bu olayı kınadıklarını ve titizlikle ele alacaklarını belirtiyor ancak, tıpkı Ebu Gureyb ve Guantanamo’da olduğu gibi insan hakları, insanlık onuru gibi değerlerin savunucusu olma iddiası taşıyanların çifte standartlı tutumlarının böylesi bir vahşeti de gölgede bırakacağı kesin.







