Kurban, Kurbanla İyiliğe Ortak Ol
06.05.05

ahmet

Yitik İslam Coğrafyası: Doğu Türkistan

Uluslararası kamuoyu, daha ziyade ABD'nin müdahale ettiği yerlere odaklandığından, “sansasyon? niteliği taşımayan Doğu Türkistan gibi bölgeler, dayatmaların yanı sıra ilgisizlik ve kıyıda köşede kalmışlığın ceremesini çekmekte.

Doğu Türkistan'da yıllardır yaşanan dram ve dayatılan baskılar, uluslararası kamuoyu tarafından unutulmuşken, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hazırladığı raporla yeniden gündeme geldi. Bu rapor, dünyaya Doğu Türkistan'ın varlığını hatırlattı. Öte yandan, raporun, Çin'in politikaları üzerinde ne kadar etkili olacağı ve kamuoyunun hafızasında ne kadar kalacağı da ayrı bir tartışma konusu. Zira uluslararası kamuoyu, daha ziyade ABD'nin müdahale ettiği yerlere odaklandığından, “sansasyon? niteliği taşımayan Doğu Türkistan gibi bölgeler, dayatmaların yanı sıra ilgisizlik ve kıyıda köşede kalmışlığın ceremesini çekmekte.

Çin'in kuzeybatısında kalan ve Çin'in Sincan-Uygur Otonom Bölgesi olarak isimlendirdiği Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türkleri, siyasal, ekonomik, etnik, kültürel ve dini dayatmalar sonucu büyük bir sessizliğe gömülmüş durumdalar. Hiç kimse konuşmaya, karşı çıkmaya, hatta Çin Hükümeti'ne karşı bir “of? bile demeye cesaret edemiyor. Çünkü, böyle bir durumda gidecekleri yerin nasıl bir yer olduğunu çok iyi biliyorlar.



Top
AnasayfaİHH HakkındaYayınlarımızGönüllüFoto GaleriİletişimArama