23.02.05
|
Açe'de Barış Umudu
Son deprem ve tsunami felaketinde 240 bin insanını kaybeden Açe'de ise ihlallere rağmen fiili ateşkes devam ederken, Finlandiya'da yürütülen barış görüşmeleri olumlu bitti.
Endonezya hükümeti ile Açe bölgesinin bağımsızlığı için savaşan Özgür Açe Hareketi (GAM) arasındaki müzakerelerde barış umudu iyice arttı.
Finlandiya'nın Helsinki kentinde devam eden görüşmelerde dün ilk kez bağımsızlık talebinde yumuşayarak “geniş özerkliğe? sıcak yaklaşan GAM üyeleri ile çetin pazarlık sürüyor. Dün sona eren müzakerelerden ‘barış için devamı'kararı çıktı.
Son deprem ve tsunami felaketinde 240 bin insanını kaybeden Açe'de ise ihlallere rağmen fiili ateşkes devam ediyor. Helsinki görüşmelerinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari tarafından kurulan Crisis Management Initiative (Kriz Yönetimi Girişimi-CMI) aktif rol oynadı. CMI Sözcüsü Maria-Elena Cowell, “görüşmelerin önceki güne nazaran çok daha iyi gittiğini? teyit etti. Müzakerelere yakın kaynaklar, GAM heyetinin “özel otonomi? alternatifine ısındığını kaydetti.Stockholm merkezli “sürgün hükümet? kuran GAM'ın sözcüsü Bahtiyar Abdullah, “geniş özerklik? meselesinin görüşmelerde derinlemesine tartışıldığını söyleyerek, istediklerinin verilmesi halinde bağımsızlıktan vazgeçebileceklerinin sinyalini verdi. Geniş özerkliğin yerel seçim hakkı ve İslami yasaların uygulanması gibi unsurlar da içerdiği belirtiliyor.
Helsinki görüşmeleri kritik aşamaya gelirken Endonezya Genelkurmay Başkanı Endriartono Sutarto, “Görüşmeler başarısız olursa sert müdahalede bulunuruz. ? mesajı vermisti. Sutarto, direnişçileri bölgede insani yardım çalışmalarına katılan askerî birliklere saldırarak fiili ateşkesi ihlal etmekle de suçladı. Bölgede önceki gün bir Endonezya askeri öldürülmüştü.Taraflar, 20 ay sonra ilk kez ocak sonu Helsinki'de aynı masa etrafında toplanmıştı. Ancak ilk tur görüşmelerin ardından “deprem, barış getiriyor? umudu suya düşmüş, müzakereler yarıda kesilmişti. Bunun üzerine Endonezya bölgede sıkıyönetim ilan ederek harekat başlatmıştı. Ordunun deprem sonrası operasyonlarında 200 kadar direnişçi öldürüldü.
Petrol zengini bölgenin bağımsızlığını isteyen GAM, Endonezya yönetiminin halka zulmederek kaynaklarını sömürdüğünü iddia ediyor. Silahlı direnişin başladığı 1976'dan beri bölgede 12 bin kişi öldürüldü. Ordunun, başarısız ateşkes sonrası Mayıs 2003'te GAM'ı yok etmek için başlattığı geniş çaplı operasyonda ise bugüne kadar 2 bin 300'e yakın direnişçi hayatını kaybetti






