18.04.05
|
Sultanahmet'de Başörtü Buluşması
Dün Sultanahmet Meydanında bir araya gelen yüzlerce minik çocuk ve ebevyeni, halen uygulanmakta olan başörtü yasağını protesto ederek, en azından gelecek nesiller için "özgürlük" talebini yinelediler.
Mazlum-Der İstanbul zubesi Başörtü Komisyonu üyelerince başörtüsü yasağına karşı düzenlenen protesto eyleminde "özgürlük" isteyen bu defa "çocuk"lardı. Anne ve ablalarına uygulanan başörtü yasağını protesto eden çocuklar, gelecekte bu yasakla karşı karşıya kalmak istemediklerini, "pankart" ve "balon"larla dile getirdiler.
Anne ve ablalarına destek veren çocuklar, ellerinde taşıdıkları pankart ve söyledikleri şarkılarla, çevrede bulunan vatandaşların sempatisini kazandı. "Kutu kutu pense, başörtüsüne özgürlük gelse, ablam üniversitesine gitse" şeklinde çocuk şarkısını uyarlayan minikler, daha sonra pankartlarla yasağı protesto ettiler.
Protestoda çocuklarıyla birlikte yürüyen anneler, kendilerinin karşı karşıya kaldığı başörtüsü yasağı ile çocuklarının tanışmasını istemediklerini belirtti. Yürüyüş öncesi anneler adına bir basın açıklaması yapan gazetemiz yazarı ve Mazlum-Der İstanbul zubesi Yönetim Kurulu üyesi Demet Tezcan, "Biz, geleceği olmayan nesiller yetiştirmek istemiyoruz. Hür bedenlerimizde taşıyıp dünyaya getirdiğimiz yavrularımızın geleceği, hayalleri ve arzuları ipotek altına alınmak istenmektedir. Evlatlarımızın üzerindeki bu keyfi ipotek kalkmalıdır" dedi.Medeni olma yolunun, bulunduğumuz coğrafyanın Afrika veya Avrupa olmasından değil, insana yaraşır uygulamalarından geçtiğini ifade eden Tezcan,
"Dün bu çocukların annelerinin, teyzelerinin, bugün ablalarının ve kendilerinin ideallerine yasaklarla dur denilmiş, hakları gasp edilmiştir. Yarın onlar bu yasak zincirinin mağdur edilmiş birer halkası değil, özgür düşünen ve özgür hareket eden fertler olmalıdır. Başörtülerinin mevcudiyetine kast etmiş yasakçı tutumların sahibi güçlere dur denilmelidir. Bu ülke hepimizin. İstediğimiz gibi, istediğimiz topraklarda yaşama tercihi bizimdir. Nasıl giyinip, nasıl inanacağımızın kararını biz vereceğiz" şeklinde konuştu.Grup, yapılan açıklamayı alkışlarla destekledi. Eyleme katılan çocukların ellerindeki, üzerinde "Rüyalarımıza engel olmayın" yazılı siyah balonlar dikkat çekti.
Eyleme yazar Canan Ceylan ve yasak mağduru birçok hanım da destek verdi






