İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç

Dünyanın göz yumduğu vahşet: Arakan

"Anneler katliamdan kaçarken çocukları arasında tercih yapmak zorunda kalıyor;
yanına alabildikleriyle kaçıyor, geriye kalanlarsa..."

Onlar dünyanın en büyük “vatansız” topluluğu. 2.5 milyonu bulan nüfuslarına rağmen herhangi bir kimliğe veya hakka sahip değiller. Bugüne kadar defalarca katliama uğrasalar da buna karşılık verecek güçleri veya itiraz edebilecekleri bir yer yok. Şimdi bir kez daha uğradıkları katliamla gündeme gelen Rohingya Müslümanları için son yüz yılın özeti bu şekilde.

Yaklaşık yüz yıldır baskı ve şiddet altında yaşayan Arakanlı Müslümanlar, farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında 150 bin kişinin öldürüldüğü katliamlar, günümüze kadar çok kez tekrarlandı. Son olarak 2012 ve 2016 yılında yaşanan olaylar, 2017 yılının Ağustos ayı itibariyle yeniden alevlendi.

Müslümanlara ait 300’den fazla köyün boşaltıldığı son olaylarda 600 bini aşkın Arakanlı Bangladeş’e sığındı. Çocukların, kadınların yakılarak öldürüldüğü olaylarda 7 binden fazla Rohingya hayatını kaybetti.

  • Rohingyalar kimdir?
    Myanmar’a bağlı Rakhine (eski adıyla Arakan) eyaletinde yaşayan Müslüman halk, Rohingya olarak adlandırılıyor. Fakat Mynmar’da 1982’de çıkarılan vatandaşlık kanununda kendilerine yer verilmediği için hem kimliksiz hem de vatansız yaşıyorlar. Ayrıca 1992’de çıkarılan yasa ile kaçak göçmen olarak tanımlanan Rohingyalar, hiçbir hukuki hakka sahip değil. Gerek Myanmar hükumetinin gerek Budist çetelerin katliamları nedeniyle Rohingyaların büyük kısmı anavatanları Arakan’dan ayrı yaşıyor.
  • Katliamların geçmişi nereye varıyor?
    Rohingyalara karşı ilk ağır saldırıyı 1942 yılında yapan Budist çeteler, 40 gün içinde 150 binden fazla Müslüman’ı öldürdü. Minbya Katliamı olarak bilinen bu olaylarda Budist çeteler, korkunç bir şekilde ihtiyar-çocuk demeden Müslümanları mızraklarla katletti. Tecavüz ettikleri kadınları vahşice öldüren çeteler, katliamın ardından bölgeyi yağmaladı. 1978 yılında gerçekleştirilen ve Kral Dragon Saldırıları adıyla bilinen olaylarda ise Arakan’ın başkenti Sittwe yakınlarındaki köylerde binlerce Rohingya katledildi. Yakılarak ve türlü işkencelerle öldürülen Rohingyalardan 300 bini katliamdan kurtularak Bangladeş’e sığındı. Bu katliam sonrasında Rohingyaların boşalttığı evlere bölgedeki Budistler yerleştirildi.

whatsapp-image-2017-12-15-at-11.21.52-4.jpeg

Son olaylar nasıl başladı?

Aslında son olayların fitilini 2012’deki Budist saldırıları ve ordunun operasyonu ateşledi. Haziran 2012’de Rohingyalara karşı katliama girişen Budist çeteler, Müslümanların geri dönmemesi için evlerini ve arazilerini ateşe verdi. Olaylar sonrası Myanmar ordusu Rohingyaların yaşadığı bölgeye temizlik (clearence) adıyla askeri operasyonlar düzenledi. Operasyonun adından anlaşılacağı gibi bu bir “temizlik” çalışmasıydı. Bu ciddi baskılar sonrası bölgedeki gerilim giderek tırmanmaya başladı. Yine Ekim 2016’da farklı güvenlik merkezlerine yönelik saldırılarda 9 güvenlik memuru öldü. Bu saldırıları kimin düzenlediği netleşmemişken ülkede Müslümanların yaşadığı bölgelere yönelik ağır operasyonlar başladı. Bu operasyonlarda binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Son yıllarda aralıklarla devam eden bu olaylar Ağustos 2017’de doruk noktasına ulaştı. Güvenlik güçlerine yönelik faili meçhul bazı saldırı girişimleri sonrası Müslüman köylerinde toplu katliamlar başladı. Sadece 1 ay içerisinde 7 binden fazla Müslüman vahşice katledilirken 600 binden fazlası da yaşadığı toprakları terk ederek Bangladeş’e sığındı.

  • Rohingyalar neden katlediliyor?
    11. yüzyıldan itibaren bölgede varlık gösteren Rohingyaların, 1840’larda İngiliz sömürgesi ile Arakan’a geldiğini iddia eden Myanmar devleti, bu nedenle kendilerini vatandaş saymıyor. Tek amacı, “Kaçak Bengaller” olarak tanımladığı Rohingyaları Arakan’dan çıkarmak olan Myanmar, her itirazı da yeni katliamlarla bastırıyor. Rohingyaların Arakan’dan çıkarılması için 1982’de ve 1992’de gerekli tüm yasal zemini hazırlayan Myanmar devleti, çoğu zaman bölgedeki Budist çetelerle ortak katliamlara girişiyor.
  • Rohingyaların yasak listesi

    Daha önce uluslararası örgütler tarafından “şiddete en çok maruz kalan azınlık” olarak ilan edilen Rohingyaların Myanmar’daki durumu içler acısı. Vatandaş sayılmadıkları için herhangi bir hukuki hakka sahip olmayan Rohingya Müslümanlarının:

    • Memur olmaları
    • Ticaret yapmaları
    • Üniversite okumaları
    • Beton ev yapmaları
    • Devletten izinsiz mescid ve medrese tamiri yapmaları

    ve hatta seyahat etmeleri yasaktır.

    Tüm bu kısıtlamalara rağmen köylerinde yaşamaya çalışan Rohingyalar yine de katliamlarla karşı karşıya kalıyor. Yakınları katledilen, evleri, arazileri, tekneleri yakılan Rohingyalar için son umutsa Bangladeş’e sığınmak.

 

Geride yalnızca 400 bin kişi kaldı

Toplam nüfusu 2.5 milyonu bulan Rohingya Müslümanlarından yalnızca 400 bini Arakan’da yaşayabiliyor, geriye kalanlar ise farklı ülkelerde mülteci. Arakan’da kalan Rohingyalar her an yaşanabilecek bir katliamla karşı karşıya, kamplara sığınanlar ise açlık ve doğa şartlarıyla mücadele etmek zorunda. Kamplarda, naylondan yapılma barakalarda yaşayan Rohingyalar eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden mahrum.

Tüm bu yaşananlar karşısında Myanmar'ın nobel barış ödüllü lideri Aung San Suu Kyi, katliamı destekler nitelikte açıklamalarda bulundu. Diğer Nobel ödüllü Budist dini lider Dalai Lama da Budist Myanmar′da Müslümanlara karşı gerçekleştirilen toplu katliamlara dair henüz bir açıklamada bulunmadı.

whatsapp-image-2017-12-15-at-15.18.23.jpeg

555 bin Arakanlıya yardım

Rohingyalar için 21 yıldır çalışmalar yapan İHH, son krizde de bölgeye ilk giden yardım kuruluşlarından biri oldu. Mültecilere acil gıda, barınma ve sağlık hizmetleri sunan İHH, son olayları başlangıcından bu yana 555 bin Arakanlıya yardım ulaştırdı. Olayların başlangıcı 24 Ağustos'tan 10 Aralık 2017'ye kadar Rohingyalara: 

arakan.png

48.817 adet gıda paketi

arakan2.png

21.400 kişiye sıcak yemek

arakan3.png

19.750 adet hijyen paketi

arakan4.png

4.300 aileye nakit para

arakan5.png

23.005 aileye barınma malzemesi

arakan6.png

8.886 kişiye kıyafet

arakan7.png

6.483 aileye mutfak ve yaşam malzemesi yardımında bulunuldu.

ARAKAN'A YARDIM ET

İHH ekipleri bir yandan bölgede yardım çalışmalarını sürdürürken bir yandan da şahit oldukları acı olayları dünyaya duyurmaya çalışıyor. İHH gönülllülerinin Arakan şahitlikleri:

Bitmeyen Çile: Arakan

Arakan ateşinin ortasında bir bebek: İbrahim

Ölümden yokluğa kaçış

Sahip olduklarından utanmak