İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
2. Engelliler Forumu gerçekleştirildi
Lübnan Al-Amal Kurumu, İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte İstanbul’da Başlangıçtan Günümüze – 2. Engelliler Forumu’nu düzenledi. Forumda, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da bir konuşma gerçekleştirdi.
Lübnan 16.03.2018

Kalkınma ve Sosyal Sorumluluk için Al-Amal Kurumu, engelli kişilerin toplumun önemli bir parçası olduğu ve farklı bir yaratıcı kapasiteye sahip olduğu bilincinden hareketle, partner kuruluşları ile 2015 yılında İstanbul’da Birinci Al-Amal Forumu’nu düzenlemişti. Forum başarılı olmuş, çeşitli programlar düzenlemek ve gerçek hizmet sunmak amacıyla sivil toplum kuruluşları ve engelli insanlar arasında bir bağ oluşturmak açısından katkıda bulunmuştu.

Lübnan Al-Amal Kurumu, İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte formun ikincisini düzenleyerek pratik bir model ve yaratıcı ruh olarak karakterize eden girişimlere zemin hazırladı.

2.-engelliler-forumu-2.jpg

İstanbul’da bir otelde düzenlenen foruma; resmî ve devlet kurumları, Arap bölgesel ve uluslararası kuruluşlar, destekleyici kurum - kuruluşlar ve engelli konusunda uzman kişiler katıldı. Forumda, AK Parti Milletvekili Hasan Turan ve İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da bir konuşma gerçekleştirdi.

2.-engelliler-forumu-1.jpg

“En büyük engel sevgisizlik ve ilgisizliktir”

Kürsüye ilk olarak Türkiye - Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hasan Turan çıktı. Düzenlenen forumun ilkine de katılma fırsatını bulduğunu ifade eden Hasan Turan, programın Türkiye’de düzenleniyor olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Turan, şunları söyledi:

hasan-turan.jpg

“Programı gerçekleştiren Al-Amal Kurumu’nu ve İHH’mızı özellikle kutlarım. Bu program bize göstermiştir ki insanoğlunun aşamayacağı engel yoktur. En büyük engel sevgisizlik ve ilgisizliktir. Engellerle mücadele etmek hepimizin İslami ve insani sorumluluğundadır. Özellikle coğrafyamıza yönelik emperyalist güçlerin yapmış olduğu işgaller neticesinde on binler ya hayatını kaybetmekte ya da engelli durumuna düşmektedir. Bu işgallere, saldırılara son vermek hepimizin sorumluğu altındadır. Aynı zamanda bu işgaller neticesinde açılan yaraları kapatmak bizim sorumluğumuz içerisindedir. Müslüman ve ümmet olmamızın gereği budur. Suriye başta olmak üzere, Afganistan, Lübnan ve Filistin gibi bölgelerde ne yazık ki savaşlar devam ediyor. Bu savaşları kim durduracak? Tabi ki bizler. Sorunların çözüme kavuşturulması için bu tür programları oldukça anlamlı bulduğumu tekrardan belirtmek istiyorum.”

bulent-yildirim-2.jpg

“Şahit bir ümmetiz”

Turan’ın ardından kürsüye yabancı konuşmacılar çıktı. Daha sonra ise İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım forumun stratejik ortağı olarak konuşma gerçekleştirdi. Bu tür toplantıların kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Bülent Yıldırım, Asrı Saadet döneminde de engelli sahabiler bulunduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Bu toplantılar beni heyecanlandırıyor. Çünkü hepimiz şahit ümmetiz. Ve biliyoruz ki Peygamber efendimizin yaşadığı dönemde de engelli sahabiler vardı. Bu engelli sahabilerle birlikte bize ulaşan çok hadisler var. İnşallah o sahabilerle alakalı daha fazla çalışma yapılır da Peygamber efendimizin onlara karşı olan tavrını da hepimiz detaylı bir şekilde öğrenmiş oluruz.”

bulent-yildirim.jpg

“Engellerle mücadele bilinci oluşturulmalı”

Yıldırım, konuşmasının devamında savaş ve sorun olan bölgelerde en büyük sıkıntıları kadınlar, çocuklar ve engelli ile akıl hastalarının çektiğini söyledi. Yıldırım’ın konuşmasındaki satır başları şu şekilde:

“Bir savaş bölgesinde 3 kesim özellikle sıkıntı çekerler. Bunlardan biri kadınlardır. Bir diğer çocuklardır. Diğerleri de engelli ve akıl hastalarıdır. Bu kesimlerle alakalı mutlaka STK’ların bilinç oluşturması ve harekete geçmeleri gerekmektedir. Bu çalışmalar arasında ilk olarak önleyici tedbirler, rehabilitasyon merkezleri ve bilinç oluşturmak gelir. Rehabilite merkezleri işini STK’lar yaparlar.

Bu hususta ben Kuveyt Beyt’üz Zekat Kurumu’na özellikle teşekkür ediyorum. Şuanda Türkiye’de belki de dünya çapında bir merkez oluşturmamıza büyük destek oldular. Böylelikle burada bir ortez protez merkezi açıldı. Devam eden Suriye savaşında biliyorsunuz bir bombardıman gerçekleşti ve bir çocuk iki ayağını da kaybetti. O iki ayağını kaybeden çocuk ayaklarının koptuğunun farkında bile değildi. Ve babasına sesleniyordu: ‘Baba beni bırakma’ diye. Ayaklarını kaybettiğini düşünmüyor, babasının bombalardan kaçarken onu bırakacağı korkusuna kapılmıştı. İşte bu çocuğu biz bu protez merkezimize aldık ve bir şekilde ayaklarını da hediye etmiş olduk.

Yine ayrıca görme engelliler için 100 bini aşkın katarakt ameliyatları yapıldı dünyanın dört bir yanında. Çok küçük imkanlarla çok büyük sonuçlar elde edilebiliyor. Bu bize bunu göstermiş oldu.

Biliyorsunuz geçtiğimiz hafta da İstanbul’dan bir dünya kadın Vicdan Konvoyu’nu oluşturarak Suriye’deki zindanlarda mahpus bulunan kadınlara özgürlük talep ettiler. Çünkü hapishanelerde yaşanan işkencelerden dolayı belleri kırılan, kolları ve bacakları işlemez hale gelen binlerce kadın bulunuyor. Dolayısı ile bu bilincin oluşturulması noktasında emek sarfeden tüm emektarlara şükranlarımı sunuyorum.”

2.-engelliler-forumu-3.jpg

Forumun amacı

Forumun ana düşüncesi, bireysel, kolektif veya kurumsal, engelli kişilerin durumunda iyileşmeye yönelik yararlı etkiye sahip girişimler yoluyla, kendileri de engelli olsun veya olmasın, engelli insanların dünyasında olumlu bir fark yaratmak adına ilgili taraflar arasındaki iletişim ilkesine dayanmakta.

2.-engelliler-forumu-5.jpg

Forumun hedefleri

-Engelli kişiler yararına özel girişimler için uluslararası bir platform oluşturmak

-Engelli insanlara dost bir çevre tesisi için model olması bakımından kaliteli girişimleri teşvik etmek

-Engelli kişilerin meselelerine yönelik sorunların dile getirilmesini ve bu yöndeki çabaları bir araya getirmek

-Savaşların ve felaketlerin giderek daha çok engelli birey üzerindeki etkisinin azaltılması

2.-engelliler-forumu-7.jpg

Forum devam ediyor

Forum; İzolasyondan Entegrasyona, Bakımdan güçlendirmeye ve Marjinalleşmeden Savunuculuğa başlıkları altında iki gün boyunca devam edecek.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023