İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Altar’dan büyük başarı
İHH Arama Kurtarma’ya bağlı K9 biriminden Altar isimli köpek, 3 farklı noktada tepki vererek Elazığ’da enkaz altında kalan 5 kişinin yerinin tespit edilmesini sağladı.
29.01.2020

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde yıkılan binaların enkazlarında yapılan arama kurtarma çalışmalarına özel eğitimli köpekler de katıldı. İHH Arama Kurtarma'nın K9 biriminden Altar isimli hassas koku duyusuna sahip köpek enkaz altındaki 5 kişinin yerini yerini tespit etti. Belçika çoban köpeği Malinois cinsi olan Altar, normalde 2 yıl sürmesi gereken eğitimlerini 4 ayda tamamlayarak uluslararası sertifika alma başarısı göstermiş.

İHH Arama Kurtarma Altar gibi iki köpeği daha eğitiyor. Sene sonunda onlar da sınava girecekler. Başarılı olurlarsa insanlığa hizmet etmeye çalışacaklar. Arama kurtarma köpeği Altar, enkaz altında kokular alıp bildiriyor ve nefes alan insanları arıyor.

Elazığ'da meydana gelen 6,8’lik depremin ardından yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmalarına eğitimli köpekler de katıldı. Sürsürü Mahallesinde bulunan Dilek Apartmanının enkazında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sırasında İHH'nın arama kurtarma köpeği Altar, 5 kişinin bulunmasını sağladı. Enkaz üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında Altar'ın tepki verdiği 3 yeri arayan ekipler 5 vatandaşın cansız bedenine ulaştı.

İki yıl süren eğitimi 4 ayda bitirdi

Altar’ın Sorumlusu İbrahim Güler, Altar’ın 2 yaşında olduğunu ve eğitimlerini 2 ay önce bitirdiğini belirterek, “Altar cinsinin tüm özelliklerini taşıyor. Burunlarıyla beraber enkaz altında ne kadar derin olursa olsun kokular alıp bildirerek, nefes alan insanları arıyorlar. 2 sene eğitim süreci var, Altar gibi özel bir köpek olursa bu eğitim 4 ayda tamamlanabiliyor. Cuma akşamından beri Elazığ’dayız. Altar’la enkazda çalışmalarımız sonucu 3 ayrı yerde bize uyarı verdi. Altar, şu anda 22 aylık. Allah nasip ederse Nisan’da 2 yaşında olacak tam. AFAD’dan 2 ay önce arama kurtarma sertifikamızı aldık. Alınan sertifika uluslararası geçerliliği olan bir eğitim programının sertifikası. Allah’ın izniyle insanlara faydalı olmak için yola çıktık. Bundan sonra da devam edeceğiz inşallah” diye konuştu.

arama-kurtarma-kopegi-altardan-buyuk-basari3.jpeg

2 köpek daha

K9 Eğitmeni İHH Arama Kurtarma K9 Birimi İstanbul Sorumlusu Mustafa Yorgancı ise “Altar’ın dışında 2 tane daha Malinois köpeğimiz var. Onları da sertifikalandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Köpeklerimiz henüz yavru olduğu için ve sınavlara girmedikleri için buraya getirme şansımız olmadı. Vatana - millete hizmet etmeleri için gönüllü olarak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH Arama Kurtarma Ekipleri 2023’te 231 operasyona katıldı
İHH Arama Kurtarma Ekipleri 2023’te 231 operasyona katıldı
İHH Afet Yönetimi Başkanlığı’na bağlı arama kurtarma ekipleri, 2023 yılında 231 arama kurtarma operasyonuna katıldı.
16.01.2024
İHH’nın arama kurtarma köpekleri 50 kişinin kurtulmasına vesile oldu
İHH’nın arama kurtarma köpekleri 50 kişinin kurtulmasına vesile oldu
İHH İnsani Yardım Vakfı Köpekli Arama Kurtarma Birimine bağlı Bozo, Angel ve Patron isimli 3 arama kurtarma köpeği yaşanan afetin ilk gününden itibaren deprem bölgesindeki çalışmalara önemli katkılar sundu. Köpeklerin enkaz alanlarındaki yer tespitleri sonrası arama kurtarma görevlileri tarafından 50 kişi sağ olarak enkazdan çıkarıldı.
24.02.2023
İHH ekipleri 265 kişiyi enkazdan çıkardı
İHH ekipleri 265 kişiyi enkazdan çıkardı
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Ekipleri, depremin hemen ardından harekete geçti. İlk saatlerden itibaren yoğun çalışmalarda bulunan ekipler, şu ana kadar 265 kişiyi enkazdan kurtardı. 1447 kişiden oluşan 65 ekibin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
09.02.2023