İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Batı Çeçenistan İçin Çözüm Üretmekten Uzak
Aslan Mashadov'un şehit edilmesinin ardından zihinlerde Çeçenistan'da barış ümidinin sona erip ermediği sorusu belirmişti. Aradan geçen kısa sürede bölgede yaşanan gelişmeler maalesef kaygı verici.
Ahıska, Çeçenistan, Dağıstan, Kafkasya 06.05.2005

Çeçen direnişçilerin bahar aylarında faaliyetlerini arttırdıklarını göz önünde bulunduran Rusya, bölgedeki birliklerinin sayısını ciddi şekilde arttırdı. Çeçenistan konusunda hiçbir taviz vermek istemeyen Putin'in Kuzey Kafkasya üzerinde şiddeti sürdürerek nüfuzunu arttırmaya çalışması, sorunu çözümsüzlüğe sürüklüyor. Zira Çeçen direnişçilerin Rus birliklerine yönelik saldırıları Nisan ayında hız kazandı.

Sorun, Batı medyasında da görece daha fazla yer buluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi Batılı insan hakları örgütleri ve bölge uzmanları, Batılı ülkelerin Çeçenistan meselesinde artık somut bir strateji belirlemesi gerektiğini belirtirlerken, bu çağrı siyasi arenada yankı bulmaktan uzak.

Putin'in bir ticari fuar açılışı için Rus yanlısı Çeçen Başkan Ali Alhanov'un eşliğinde ziyaret ettiği Almanya'da bir grup eylemci, Alhanov'un Rusya ile iş birliği yaparak kendi halkına yönelik işkence ve öldürme olaylarından sorumlu olduğunu belirtti. Alhanov ise Çeçenistan'ın yeniden yapılandırılmasında Almanya'da bulunan insani yardım kuruluşlarının desteğini almak istiyor. Bu talep, Batı'nın, bilhassa Avrupa ülkelerinin Çeçenistan politikasıyla paralellik arz ediyor.

Çeçenistan sorununun Rusya'nın iç meselesi olarak görmekte ısrar eden Avrupa ülkeleri, meseleye olan ilgilerini insani yardımla sınırlı tutarak Rusya ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerini gölgelememeye çalışıyorlar. Geçen yıllarda Rusya'nın Çeçenistan'daki ihlallerini sadece bir karar ile kınayan Avrupa Birliği, bu yılki komisyonda benzer bir karar çıkarmayı reddetti. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün BM'ye Çeçenistan'da incelemelerde bulunmak üzere bir heyet gönderme çağrısı da karşılık bulamadı.

Öte yandan Çeçenistan'ın ekonomik ve sosyal açıdan yeniden yapılandırılması için bölgeye yardım yapmayı planlayan Avrupa Birliği, yardımın nasıl yapılacağını belirlemek amacıyla 9-16 Nisan tarihleri arasında bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sonucunda AB'nin Çeçenistan'daki savaş mağdurlarına 22,5 milyon euro yardım yapmasına karar verildi. Böylece Çeçenistan, Putin'in istediği gibi Rusya'nın bir iç meselesi olarak kalmış oluyor.

Ancak insan hakları örgütlerinin ve konuya duyarlı uzmanların çağrılarına rağmen Batı'nın soruna siyasi çözüm arayışından kendisini uzak tutması, çözüm yerine çözümsüzlük üretiyor. Rusya'nın kamuoyunda oluşturmaya çalıştığı normalleşme tablosuna rağmen bölgede Rus birliklerinin sayısındaki ciddi artış ve direnişçilerin yoğunlaşan saldırıları, Kuzey Kafkasya'da fırtınadan önceki sessizliğin yaşandığının habercisi olabilir.

Aslıhan Akman

 


İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024