İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bosnalı Müslümanlar karara tepkili
Uluslararası Adalet Divanı dün tarihi bir karar alarak Sırbistan’ın Bosna Savaşı’nda soykırımdan sorumlu tutulamayacağına hükmetmesi, Bosnalı Müslümanları hayal kırıklığına uğrattı.
Arnavutluk, Avrupa, Balkanlar, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sancak, Sırbistan 27.02.2007

SARAYBOSNA/BELGRAD

BM Uluslararası Adalet Divanı’nın, Sırbistan’ın bir devlet olarak Bosna Savaşı sırasında soykırım suçu işleyip işlemediğiyle ilgili davada Belgrad’ı aklamasına Boşnaklar ve Bosnalı Hırvatlar tepki gösterdi.

Bosna üçlü başkanlık konseyinin Hırvat üyesi Zeljko Komsiç, mahkemenin savaşta Bosna-Hersek’in diğer bölgelerinde işlenen, 100 binden fazla kişinin ölümüne yol
açan diğer suçları soykırım olarak nitelememesinden hayal kırıklığına uğradığını kaydetti.

 

SIRBİSTAN SOYKIRIMDAN AKLANDI

Srebrenitza Kurbanları Derneği Başkanı Münire Subasiç de, Sırbistan devletinin aklanmasının ve Bosna’nın tazminat talebinin reddedilmesine tepkisini dile getirenler arasında yer aldı.

Subasiç, AFP’ye telefonla kararı değerlendirirken, “Avrupa, bir kez daha Müslümanlara karşı olduğunu gösterdi” ifadesini kullandı. Subasiç, aralarında babası, eşi ve oğlunun bulunduğu 22 yakınını Srebrenitza katliamında kaybetmişti.

TADİÇ’TEN ‘SREBRENİTZA KINANSIN’ ÇAĞRISI
Bu arada, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, parlamentoya, Adalet Divanı’nın soykırım olarak ilan ettiği, 1995’te Bosnalı Sırpların Srebrenitza’da Boşnakları katletmesini kınaması çağrısında bulundu.

Tadiç, düzenlediği basın toplantısında, “Hepimiz için kararın en sıkıntılı bölümü Sırbistan’ın soykırımı önlemek için elinden gelenin hepsini yapmadığıdır” dedi.

Sırp parlamentosunun en kısa sürede Srebrenitza bölgesinde işlenen suçu açıkça kınayan bir deklarasyonu kabul etmesinin çok önemli olduğunu belirten Tadiç, bunun Bosna ile Sırbistan arasında yeni bir sayfa açılmasını, iki ülke vatandaşları arasında yeni güven inşasının sağlanmasını mümkün kılacağını söyledi.

Sırbistan Sosyalist Partisi lideri İvica Daciç, “Devletimiz soykırım yapmadıysa Miloşeviç ve diğer eski Sırp liderlere yöneltilen suçlamaları haklı çıkarmak zor olacaktır” dedi.

Lahey’deki mahkeme tarafından soykırımla suçlanan dönemin Devlet Başkanı Miloşeviç, BM Savaş Suçları Mahkemesi’nde 4 yıldır süren davasının sona ermesine haftalar kala geçen yıl Lahey’de gözetim altında ölmüştü.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024