İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çeçenistan'da Ölümcül Radyasyon
Grozni'de bir fabrikada "ölümcül" düzeyde tespit edilen radyasyonun Çernobil kazasında yayılanın yarısı düzeyinde olduğu ve çevre halkına tehdit oluşturduğu belirtiliyor.
Çeçenistan, Kafkasya 17.12.2005

Rus savcılar nasıl böyle bir durum yaşandığını belirlemek üzere soruşturma açtı. Çeçenistan Savcılık Bürosu'nun, Rus devlet şirketine ait bir şirketin nükleer atıkları uygun şekilde depolamadığı için soruşturma başlattığı bildirildi. Rus haber ajansları, Savcılık Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Çeçen Petrol ve Kimyasal Sanayi adlı devlet şirketine ait Grozni kimyasal fabrikasında radyoaktif atıkların depolanması konusunda alarm verici durum ortaya çıktığını açıkladığını duyurdular.

Rus savcılara göre, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de devlete ait bir kimyasal madde fabrikasındaki ölçümler, radyasyon miktarının normalin 58 bin katı olduğunu gösteriyor. Bu düzeyde radyasyona maruz kalan insanlar için ölümcül risk var. Bunun yaklaşık 200 bin kişilik Grozni halkı için de tehlike yaratabileceği belirtiliyor.

Rus savcılar konuyla ilgili bir soruşturma açtılar. Radyasyonun yayılmasına fabrikanın depolarındaki 30 kadar madde kaynak gösteriliyor. Kobalt 60 izotopu gibi tehlikeli maddelerin gerekli koşullarda depolanmadığı belirtiliyor. Bu gibi maddeler Sovyet dönemi sanayi üretiminde yaygın şekilde kullanılıyordu. Fabrika 1999 yılında ise Rus kuvvetlerinin bombardımanı sırasında hasar gördü.

Savcılar; özellikle fabrika yöneticilerini suçlayarak, "yönetim ne bu maddeleri başka bir yere nakletmek ne de bunlara erişimi önlemek için adım atıyor" dedi. Bu maddelerin Çeçen isyancıların eline geçmiş olması da bir diğer endişe kaynağı. Bu yönde herhangi bir kanıt yok. Fakat Sovyet döneminden kalma tesislerdeki nükleer maddeleri yeterince korunmadığı kaygısı, terör örgütlerinin radyoaktif madde içeren kirli bombalarla saldırı düzenlemesi senaryolarında sık sık dile getiriliyor.
Çeçen Savcı Valiri Kuznetsov da yaptığı açıklamada, ''Bu halka karşı ciddi bir tehdit. Tesisin yönetimi radyoaktif malzemeleri kaldırma veya tesise girişi kısıtlama konusunda hiçbir adım atmıyor'' dedi. Kuznetsov, tesiste 27-29 kontrolsüz radyoaktif elementin bulunduğunu belirterek, özellikle cobalt-60'ın varlığının ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024