İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Çeçenlerin Hukuk Talebi
İHH'nın da katılımıyla Uluslar arası Af Örgütü tarafından Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle düzenlenen basın açıklamasında Türkiye'deki Çeçenlere yasal haklarının verilmesi istendi.
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya, Rusya 21.06.2005

İHH'nın da katılımıyla Uluslar arası Af Örgütü tarafından Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle düzenlenen basın açıklamasında Türkiye'deki Çeçenlere yasal haklarının verilmesi istendi. Uluslar arası Af Örgütü Türkiye �zubesi tarafından yapılan basın açıklamasında Türkiye'de bulunan Çeçen mültecilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilerek gerekli hukuki önlemlerin alınması istendi. İHH, Mazlumder ve Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin aktif desteğiyle düzenlenen basın açıklamasında 1999 yılında patlak veren İkinci Çeçen-Rus savaşı sebebiyle 500 bin insanın mülteci konumuna düştüğü hatırlatıldı. Türkiye'de halen 5 bin civarında Çeçen mülteci olduğu belirtilen açıklamada, 1951 tarihli Mülteci Sözleşmesi'ne taraf olmasına rağmen Türkiye devletinin Çeçen sığınmacılara bu hükümleri uygulamada isteksiz olduğu vurgulandı. Çeçen sığınmacıların Türkiye'deki en dezavantajlı mülteci grubunu oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Fiilen mülteci olmalarına karşılık, hukuki olarak mülteci statüsü tanınmamış olduğu için hukuki güvencelerden ve temel bazı haklardan yoksun olarak, belirsiz koşullarda yaşamaktadırlar. Her açıdan belirsiz ve güvensiz koşullar, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan mültecilerin umutlarını ve hayallerini her gün biraz daha törpülüyor, psikolojik olarak biraz daha yıpratıyor. Geçerli bir pasaportları yok, bir kısmı pasaport olmaksızın ülkesini terk etmiş, pasaportu olanların ise geçerlilik süresi bitmiş durumda” denildi. Halen polis tarafından göz altına alınan Çeçen sığınmacılar bulunduğunu hatırlatan Af Örgütü temsilcisi Av. Halim Yılmaz, gözaltındaki Çeçenlerin kötü koşulları protesto için açlık grevi yaptıklarını da söyledi.


İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024