İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dünya Çeçenleri Unuttu
Helsinki İnsan Hakları Federasyonu hazırladığı raporda Çeçenistan'da sefaletin had safhada olduğunu belirterek, dünyanın ilgisizliğini eleştirdi. Rapor, Çeçen mültecilerin zor şartlar altında yaşadığı
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya 21.07.2005

Çeçenler insan hakları ihlali kurbanı

Ancak Çeçenistan halkı yıllardır acı çekiyor ve zor şartlar içinde her şeye rağmen hayat mücadelesi veriyor. Çeçenistan içinde adam kaçırma, sorgusuz infaz ve faili mechul cinayetlerin yanında, yakılmış yıkılmış bu ülkede yıkımlar içinde bir yaşam mücadelesi. Aralıksız savaşın devam ettiği Çeçenistan'da işsizlik oranı % 98 düzeyinde. Sadece Rus işgalini kabul edenlere düşük maaşlarla resmi bürolarda iş veriliyor.

Helsinki İnsan Hakları Federasyonu özel raporunda şu bilgiler yer almaktadır. 'Harcanan tüm çabalara rağmen, Çeçenistan'ın yaşamak için güvenli bir yer olduğunu söylemek mümkün değil. 2004'de Çeçenistan'da 400'den fazla kişi kayıptı. Kayıplar 2005'de de devam etmektedir. Çeçenistan'da savaşın 1999'da yeniden başlamasıyla sivil halk, keyfi idamların, kaybolmaların ve tecavüz de dahil olmak üzere toplu insan hakları ihlallerinin kurbanı oldu ve olmaya da devam etmektedir. Kısacası açlık ve sefaletin yanında güvenliğin olmadığı Çeçenistan'da güven içinde yaşamak mümkün değil.

Mülteciler sefalet içinde

Anne Marit, raporda, Çeçenistan dışına kaçmak zorunda kalan veya sınır dışı edilen Çeçen ailelerin durumunun Çeçenistan içinde yaşayan Çeçenler kadar zor olduğu belirtiyor. Raporda ayrıca şu tesbitlere yer verildi. "Çeçenistan'daki Rus işgali ve bu işgale karşı devam eden direniş ile aralıksız devam eden çatışmalar sebebiyle ülke dışında mülteci olarak yaşamaya mecbur olan Çeçen ailelerin durumu içler acısıdır. Bilhassa ABD'de yaşanan 11 Eylül saldırısı ile başlayan yeni milatta Rusya Çeçen direnişini terör eylemleri olarak nitelemesi ve Beslan katliamını Çeçenlere mal etmesi çeçen direnişini olduğu kadar çeçen mültecilerini de büyük ölçüde etkilemiştir. Yıllardır yaşadıkları kamplar normal yaşam ortamından uzak ve ağır şartlar altında sefalet içinde yaşamaktadırlar. Elektriksiz, susuz ve bakımsız yerlerde yaşayan mültecilerin durumu ile ilgilenilmiyor. Rusya'nın Çeçenler aleyhindeki propagandası ve Batılı ülkelerin Rusya'yı pazar gibi görmesi bu ilgisizliği arttırıyor. Kamplardaki Çeçenler vatanlarını özlüyor ve ülkelerine geri dönmeyi düşünüyor olmalarına rağmen Çeçenistan'ın şu an ki güvenlik durum göz önünde bulundurulduğunda geri dönmeleri desteklenmemelidir. Çünkü geri dönenlerin karşılaşacakları durum oldukça vahim. Ayrıca can güvenlikleri de yoktur. Çare bu mültecilere Çeçenistan'daki şartlar iyileşene kadar bunlara sahip çıkmaktır. Bu mülteciler uluslararası toplumun yardımlarını hak etmişlerdir. "


İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024