İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
“Dünya Çocuk Hakları Günü“
BM tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesinin 30. yıl dönümünde Yetim Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Yeryüzü Çocukları Derneği tarafından etkinlik düzenlendi.
20.11.2019

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıl dönümünde Yetim Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Yeryüzü Çocukları Derneği tarafından program düzenlendi. Yetim Vakfı Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ne ilişkin basın açıklamasıyla başladı. 

yt.jpg

“Bizim için her çocuk kıymetli”

Basın açıklamasında konuşan Yetim Vakfı Başkan Vekili Av. Hüsamettin Orhan, meydana gelen siyasi, sosyal ve ahlaki yozlaşmadan en büyük zararı çocukların gördüğüne dikkat çekerek, “Bizim için, dünyaya katacağı güzellik açısından Halep’teki bir çocukla Paris’teki bir çocuk arasında fark yoktur. Hepsi bizim için kıymetlidir. Zira fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı yetiştirilmeyen bir çocuğun dünyaya verebileceği zarar bölgeyle sınırlandırılmaz. Ayrıca bu çocuklarımızın geleceğimizin büyükleri ve yöneticileri olacağını düşündüğümüzde, fiziksel ve psikolojik olarak yetersiz yetişmiş bir neslin yöneticiliğinde, dünya mutluluğa koşmayacaktır” ifadelerini kullandı.

yy.jpg

”Irkçılığa göz yumamayız”

Av. Hüsamettin Orhan’ın ardından söz alan, Yeryüzü Çocukları Derneği Eğitim Koordinatörü Betül Ünlü, “Önümüzde çok uzun ve mücadele etmemiz gereken bir yol var. Bu yolda çocuklarımıza en temel hakları olan sevgi ve merhameti öğretiyoruz. Çocuklarımızın kalplerinde taşıdıkları çocuklukları canlı kaldığı sürece, okuyabildikleri, yazabildikleri, düşünebildikleri ve oynayabildikleri sürece yeryüzü renklerini kaybetmeyecek; fakat biz öğretmenler, anneler-babalar ve hatta yetişkinleri örnek alan çocuklar bugün okullarda, sokakta, hastanede, sosyal hayatımızda ‘merhamet’, ‘sevgi’ ve ‘umut’ diye adlandırdığımız çocuklar arasında ırkçılık yapmaya devam edersek, bu ırkçılığa gözlerimizi yumarsak yeryüzü önce renklerini, sonra özünü kaybedecek” dedi.

ihh.jpg

“Hukuki önlemler yeterli olmuyor”

Çocukların korunmasına ilişkin yasaların uygulanmasının dünya toplumlarının sağlıklı ve nitelikli bir geleceğe sahip olması açısından önem taşıdığını belirten Genç İHH Başkanı Abdullah Muhammed İslam, ise şunları söyledi:

“Tabiatı gereği temiz, savunmasız ve aciz olan çocukların maruz kaldıkları söz konusu ihlallerin sadece hukuki önlemler ve polisiye tedbirlerle çözülemeyeceği açıktır. Bu minvalde, toplumsal eğitim, ahlaki prensiplerin güçlendirilmesi ve aile değerlerinin korunmasından savaş, açlık ve yoksulluk bölgelerinde çocukların öncelenmesine kadar geniş yelpazede önlemler alınması zorunlu görünmektedir.”

umhd.jpg

“28 milyon mülteci çocuk var”

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir de şöyle konuştu:

“Maalesef savaş, milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş durumda. Raporlara göre dünya üzerinde 28 milyon mülteci çocuk bulunmaktadır. Bu çocuklar, maruz kaldıkları olumsuzluklar ve insanlık dışı muameleler sonucu kendi evinde, kendi vatanında yaşayamamakta, eğitim görememekte ve yaşıtları gibi sağlıklı koşullarda hayatlarını sürdürememektedir. Kimi zaman aileleriyle birlikte kimi zaman ise tek başlarına göç etmeye zorlanan çocuklar, yeni yuva arayışı ile engin denizleri aşmaya çalışırken ise hayatlarını kaybetmektedir.”

055a9117.jpg

“Hayallere Değen Resimler”

Basın açıklamasının ardından Yetim Vakfının “Hayallere Değen Resimler” Projesi çerçevesinde 3 kıta 13 ülkeden yetim çocukların resmettiği tablolardan oluşan sergi ziyarete açıldı. Program kapsamında gerçekleştirilen palyaço gösterileri, yüz boyama etkinliği ve oynanan eğlenceli oyunlarla çocuklar unutamayacakları bir gün yaşadı.

055a9238.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023