İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dünya Yetimler Günü
Dünya Yetimler Günü bizim yetim çocuklar konusunda ısrarımız ve onları önemseyişimiz, sahipsiz olmadıklarının dünyaya haykırışımızdır.
Türkiye 21.06.2016

Dünya Yetimler Günü dünyanın dört bir yanındaki sahipsiz yetimhanelerin sahibi olma isteğimizin beyanıdır.

Bugün İslam ülkeleri yetim çocuklar ve sorumluluklarımız hutbeleri ile bilgilendiriliyor, yetim çocuklarımız iftar sofralarının baş konukları oluyorlar ve başta bayramlık olmak üzere hediyelerle sevindiriliyorlar. Biz İHH olarak sadece bu ramazan bayramında 70,000 çocuğumuza bayramlık sevinci tattırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün ayrıca Misyoner örgütlerin tarihi süreç içerisindeki seyirlerinin ve yetim çalışmalarının anlatıldığı bir raporu da tüm dünyaya duyuruyoruz.

Dünya yetimleri için hattatlar kolları sıvadı

Her birisi dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen 42 yetim çocuğumuz (Filistin, Suriye, Lübnan, Türkiye, Afganistan, Kırgızistan, Çeçenistan, Doğu Türkistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Burkina Faso, Endonezya/Açe, Pakistan, Tayland/Patani) Dünya Yetimler Günü dolayısıyla misafirimiz oldu.

Dünyaca ünlü hattat ve tezhip ustaları yetim yavrularımızın sıkıntılarını kendi sıkıntıları bilerek kollarını sıvadılar, gönüllerini açtılar, kalemle fırçalarını ümmetin yetimleri için buluşturdular. Kıymetli hattatlarımızın yetimlerimizin aşkı ile gecelerini gündüzlerine katarak kaleme aldıkları ve tezhip ustalarımızın bezedikleri 48 eser üç kıtadan yetim yavrularımızın da kıymetli katılımlarıyla KALEMDEN KALBE DÜNYA YETİMLER GÜNÜ HAT SERGİSİ adı ile hayırseverlerin beğenilerine sunuldu.

Dolmabahçe Sanat Galerisi’ndeki serginin açılış toplantısında, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Yetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz ve ünlü Hattat Hasan Çelebi birer konuşma yaptı.

“Başaramazsınız, çok zor” denilmişti

İHH Başkanı Yıldırım, yetim projesini başlattıkları yıllardan kendilerine "Bunu başaramazsınız, çok zor. "denildiğini anlattı.

Yıldırım, "Çünkü bu yetim işi sadece misyonerlere ve Batı'ya havale edilmişti. İslam dünyasının her tarafından, İslam dünyasının bağrından çıkmayan birçok sivil toplum kuruluşu ne yazık ki, çoğu da sömürge anlayışı ile hareket eden bu kuruluşlar, her tarafa yayılmış, bir doğal afette, bir savaşta, çıkan tabloyu değerlendirerek sonuçta oradaki yetimlerimizi alıp, kendilerine mal etmişler. Topraklarından, köklerinden koparılmışlar. Tarihi değerlere düşman hale getirmişler" diye konuştu.

"Bir hayır yolu açalım istedik"

Geçmiş dönemlerde Türkiye'deki yetimhanelerin durumunun da çok kötü olduğunu ve bu halin kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir düğmeye basalım, bir hayır yolu açalım dedik. İslam'ın bize emir budur. ve yetim çalışmasını başlattık. Biz, bir sistem kurduk. Bu sistem şimdi dünyanın her tarafından imrenilerek bakılan ve takip edilen bir duruma geldi. İstediğimiz rakamlara henüz ulaşamadık. Her ay 85 bin yetime düzenli olarak bakıyoruz. Yılda da neredeyse bir milyon yetime ulaşabiliyoruz. Ama bu sadece İHH'nın yaptığı bir çalışma. Dünyanın her tarafından belki binlerce kuruluş, aynı faaliyeti yürütüyor."

"Daha önce Dünya Yetimler Günü yoktu" diyen Yıldırım, yetim kavramının adeta Müslümanlardan kopartıldığını ifade etti. Kuran'ın emri, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in yetim oluşu, dinin yetimlerle ilgili uyarı ve müjdelerinin Müslümanlardan uzaklaştırıldığını söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Dünyadan her şey ile ilgili bir gün vardı ama yetimlerle ilgili bir gün yoktu. Hatırlatma yapılmıyordu. Esasen Müslümanlar için her gün, yetim, anne ve babalar günüdür. Ama bir de o gün bir şeyi hatırlatmak ve planlamak, geleceğe taşımak ve inşa etmek için bir girişimde bulunduk. İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) başvurarak "Dünya Yetimler Günü" ilan edilsin istedik. İİT, başvurumuzu değerlendirdi ve ramazanın 15. gününü "Dünya Yetimler Günü" olarak ilan etti. Biz bu günü iki yıldır değerlendiriyoruz. Bir farkındalık oluşsun istiyoruz."

"Yetimin dini, dili, ırkı sorgulanamaz"

"İİT bütün İslam ülkelerine; yetimlere sahip çıkılması için bir genelge yayımlandı" diyen Yıldırım, Türkiye'de artık yetimlere sahip çıkılma noktasında bir bilinçlenme oluştuğunu anlattı.

İslam ülkelerindeki birçok kuruluşun ve özellikle yerel yönetimlerin yetimlerle ilgili çalışmalar yürütür hale geldiğini aktaran Yıldırım, "Artık büyük yetimhaneler yaptırıyoruz. Reyhanlı'da yetimlerle ilgili yaptırdığınız okul, dünyada bir numaralı okul olacak. Bu bütün dünyaya örnek teşkil edecek. Yetimin, dili, dini ve ırkı sorgulanamaz. Anne-baba, Müslüman, Hristiyan veya Yahudi de olsa hiç fark etmez. Yetimlere mutlaka sahip çıkmak zorundayız. İşte biz, bu çerçevede hareket ediyoruz"

Yıldırım'ın ardından Hattat Hasan Çelebi de kısa bir konuşma yaptı. Hat sanatçılarının yetimlerin yararına bazı eserler yapıp, bunları sergilerde hayırseverlerin beğenisine sunmalarının takdir edilecek bir durum olduğunu ifade etti.

Ardından İHH Yetim Birimi Başkanı Murat Yılmaz, yetimler hakkında bilgi verdi. Dünya üzerinde nice mağduriyetler içerisinde savaşlar, doğal afetler, hastalık ve yoksulluk gibi nedenlerle 400 milyonu aşkın yetim çocuğun bulunduğunu ifade eden Yılmaz, velisiz, sahipsiz çocukların organ mafyaları, dilenci şebekeleri ve misyoner örgütlerin tuzaklarına düştüğünü söyledi.

Yılmaz, İHH'nın dünyanın farklı kesimlerindeki yetimlerine sahip çıktığını, bu amaçla da farkındalık oluşturmak için organizasyonlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Dünya Yetimler Günü vesilesiyle Filistin, Suriye, Lübnan, Afganistan, Kırgızistan, Doğu Türkistan, Arnavutluk, Endonezya, Pakistan'ın da aralarında bulunduğu 42 ülkeden yetimi Türkiye'ye getirdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından 43 hattatın kaleminden çıkan 48 eserin, ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu serginin açılışı gerçekleştirildi.

"Kalemden Kalbe Dünya Yetimler Günü Hat Sergisi'nin" kurdelesini yetimler kesti. Etkinliğe katılan ziyaretçiler, sergiyi gezerek hayırseverlerin beğenisine sunulan eserleri inceledi.

Sergi Pazar gününe kadar açık olup eserlerin satışından elde edilen gelirler, dünya genelindeki tüm yetimhanelerin 1 yıllık masrafları için harcanacak.

İHH Yetimler İçin Ne Yapıyor?

- 56 ülkede 90 bine yakın yetime Yetim Hamilik Sistemi ile aylık 100 TL ile sürekli; 100’ü aşkın ülkede ise 800 bine yakın yetime dönemsel olarak destek veriyor.

- 11 farklı ülkede 31 yetimhane ile 2500 civarı çocuğa üniversite tahsillerinin sonuna kadar destek veriyor.

- Yetim Dayanışma Günleri ile mart nisan ve mayıs ayı içerisinde 45 ülkede 636 proje ile 200 bini aşkın yetime ulaşıyor.

- Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitimbirsen ile ortaklık halinde Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var projesi ile 1 milyon 250 bin civarı öğrencimizin katılımcılığında dünyanın yetim çocuklarına destek ulaştırıyor.

- Yetim çocukları bulundukları coğrafyadan koparmadan, üniversite tahsillerinin sonuna kadar destekliyor.

- İHH Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 990 Suriyeli yetim çocuğun kalacağı ve rehabilite edileceği Raf Katar- İHH Çocuk Yaşam Merkezi’ni bu sene hayata geçiriyor inşallah. Çocuk Yaşam Merkezi yetim çocuklarımız için özel olarak tasarlanmış bir sitedir. Sitede erkek çocuklarımız için 35, kız çocuklarımız için ise 20 adet villa tipi ev yapılması planlanmaktadır. Her bina 18 çocuk kalacak şekilde projelendirilmiştir.

400 milyonu aşkın çocuk yetim

Dünya üzerinde nice mahrumiyetler içerisinde savaşlar, doğal afetler, hastalık ve yoksulluk gibi nedenlerle 400 milyonu aşkın çocuk yetim bulunuyor. Bu çocuklarımızın yarısı her türlü ilgi ve alakadan yoksun bir şekilde, sığınacakları bir yuvaları olmaksızın sokaklarda yaşıyorlar. Velisiz, sahipsiz olan çocuklarımız ise maalesef organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri, savaş ağaları ve misyoner örgütlerin insafına terk edilmekteler.

Toplumların kaliteleri yine o topluluk içerisindeki yetime, muhacire, kimsesiz ve düşküne sahip çıkılmasıyla ölçülür. Dünya üzerindeki yetim çocuklar tablosu ise maalesef insanlık ailesi olarak çok gerilerde olduğumuzu gösteriyor. Her gün 10 bine yakın çocuğun yetim kaldığı, yoksulluk ve benzeri sebeplerle her gün 22 bin çocuğun hayatını kaybettiği, senede 2,5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldığı ve fakat teknolojik gelişmelerin daha çok sonu gelmez savaşları beslediği bir dünyada yaşıyoruz. Suriye’de 500 bini aşkın kardeşimiz şehit edilirken 800 bini aşkın yetim yavrumuzun olduğu tahmin ediliyor. Irak, Filistin, Doğu Türkistan, Somali, Afganistan, Keşmir, Arakan ve daha nice coğrafyalarda insanlığımız bir bir eriyor. Çocukları yetim bırakan devlet politikalarının ve onları istismar eden kötü niyetli yapıların son bulmasını güçlü bir irade ile istiyoruz.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024