İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’dan İsrail raporuna yanıt
Mavi Marmara saldırısı ile ilgili İsrail tarafından açıklanan Turkel raporuna İHH’dan yanıt geldi. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, raporu çöpe atılması gereken, taraflı bir rapor olarak nitelendird
Avrupa, Filistin, Ortadoğu, Türkiye 24.01.2011

Sipariş, dezenformasyon bir rapor

İsrail Mavi Marmara saldırısıyla ile ilgili raporunu açıkladı. İsrail, raporunda 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği 31 Mayıs 2010 tarihindeki kanlı saldırıyı uluslararası hukuka uygun buldu. İsrail’i aklayan rapora Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara aktivistleri de konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlediler. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Fatih merkezinde düzenlenen toplantıya İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri Hüseyin Oruç, Murat Yılmaz ve Av. Gülden Sönmez katıldı.

Toplantıda konuşan Bülent Yıldırım, İsrail tarafından açıklanan raporun sipariş bir rapor olduğunu dile getirdi.

Sözde bir rapor

 Bülent Yıldırım, “Bu rapor İsrail’in kendi askerlerini korumaya yönelik sözde bir rapordur. Gemide hırsızlık yapan askerlerini cezalandırdılar ama 9 aktivisti öldüren askerlerini akladılar” dedi.

İsrail’in kendilerini şaşırtmadığını, böyle bir rapor beklediklerini ifade eden Yıldırım, raporu ciddiye almayacaklarını söyledi.

Körler sağırlar bir birini ağırlar

Yıldırım, “Bu rapor körler sağırlar birbirini ağırlar hikâyesidir. İsrail halkını da kandırıyorlar. Sadece kendi askerlerinin gönlünü almaya çalışmışlar” diye konuştu.

Raporu hazırlayan komisyonda yer alan yabancı hukukçuların skandallarıyla bilindiğini aktaran Yıldırım, "İsrail'e hukukçu desteği vermemiz gerekiyormuş, komisyona almış olduğu üyelere baktığımızda tarafsız gözlemci olarak getirdiği İrlandalı ve Kanadalılar, hayatları boyunca hukuk skandallarına imza atmış kişiler. Hep İsrail yanlısı olmuş, İsrail katliamlarını meşrulaştırmış insanlar. İnsan bazen düşünüyor. Bunlar para mı alıyorlar, hukuku mu satıyorlar?" dedi.

İsrail'in, raporla kendi suçunu kabul ettiğini ileri süren Yıldırım şöyle konuştu: "İsrail bu sözde raporla suçlu olduğunu kabul etmiştir. İlk defa tarihinde bir komisyona rapor vermek zorunda hissetmiştir kendisini. Birleşmiş Milletler'deki panele sunulan bir çalışmadır aslında bu. Bir manada demiştir ki 'Uluslararası hukuk tanımıyorum ama başka da seçeneğim yok. O kadar kötü pis bir şey işledim ki bu panele gitmek zorundayım.' Uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail kalkmış bu sipariş raporun başında diyor ki 'Bizim yapmış olduğumuz eylem uluslararası hukuka uygundur.' Hani hiçbir uluslararası hukuku kabul etmiyordun. O kadar çocuğu, insanı katlettin. Uluslararası hukuk açısından ele aldığımız zaman elle tutulur bir cümle bulamıyorum.

İsrail'e 'siz zaten vicdanlarda mahkum oldunuz." diye seslenen Yıldırım, "Bu sözde raporu çöp tenekesine atmak lazım. Dünyanın neresine giderseniz gidin siz mahkum oldunuz." şeklinde konuştu.

İsrail ilk defa rapor hazırlamak zorunda kaldı

Rapor için "tamamen yalan" diyen Yıldırım, "İnsanların bilgisayarlarını, üzerlerindeki elbiseleri, kredi kartlarını çalan askerleri, Netanyahu'nun emri ile temizlemeye çalıştınız. Siz kaybettiniz. Biz size kanmıyoruz. Kimse de size kanmıyor. Bu raporun hiçbir anlamı yoktur. Siz ilk defa bir yerlere bir rapor verme ihtiyacı hissettiniz. Sözde de olsa, dezenformasyon da olsa, sipariş de olsa. Şimdi nasıl yaptığınız hatadan dolayı uluslararası hukuka gelmeye başladınız. Bundan sonra sizin yapacağınız her şey sorgulanacaktır. Her şey hukuk çerçevesinde size geri dönecektir." değerlendirmelerinde bulundu.

İsrail’in kendilerini uyarmadan sabah namazında gemiye saldırdığını ifade eden Yıldırım, “Kaptan köşkünde iki tane ses kaydımız vardı. Bu kayıtlar tüm konuşmaları ve dialogları çekiyordu. Buna el koydular. Samimi iseler bu kayıtları açıklasınlar” çağrısında bulundu.

Gemide silah yoktu

İsrail’in raporda iddia ettiği gibi gemide silah olmadığını belirtti. Yıldırım, “Mavi Marmara gemisinde silah yoktu. İsrail askerlerini birileri vurduysa bunlar gene kendi askerleridir. Biz insani yardım için gittik. Ölsek de öldürmeyeceğiz kararı aldık. Bizde İsrail’in iddia ettiği gibi silah olsaydı ve bizde karşılık verme niyeti olsaydı Türkiye’deki her Türk erkeği askerlik yapmıştır. Silahı nasıl kullanacağını bilir. İsrail askerlerinden aldığımız silahları denize attık” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin raporu çok isabetli

Türkiye’nin BM’ye sunduğu raporun çok isabetli olduğunu belirten Bülent Yıldırım, İsrail’in bundan ders alması gerektiğini vurguladı.

Ambargo kaldırılmalıdır

Yıldırım, “İsrail artık uluslararası hukuka uymalıdır. Ambargo yanlıştır kaldırılmalıdır. Bu 9 kişinin karşılığını vermelidir” dedi.

Yıldırım, 31 Mayıs 2011 tarihinde yeniden gemilerle yola çıkacaklarını, bu sefer 50 gemiyi hedeflediklerini kaydetti.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024