İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İsmail Haniye Filistin Konvoyuna teşekkür etti
Başbakan İsmail Haniye, Filistin Konvoyu misafirlerine cesaret ödülü imzalı Filistin atkısını hediye etti. Haniye, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edilmek üzere hazırladığı teşekkür mekt
Avrupa, Filistin, Ortadoğu, Türkiye 07.01.2010

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, 21 gün süren bir yolculuk ve bekleyişten sonra Gazze’ye girmeyi başaran Filistin’e Özgürlük Konvoyu’nun temsil heyetini makamında kabul etti. 

Haniye’yi ziyarete İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, İHH yönetim kurulu üyeleri ve Mazlumder Başkanı Ahmet Faruk Ünsal katıldı. 

İsmail Haniye, misafirlerine cesaret ödülü imzalı Filistin atkısını hediye etti. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edilmek üzere hazırladığı teşekkür mektubunu İHH Başkanı Bülent Yıldırım’a teslim etti. Haniye, mektupla Başbakan Erdoğan’ı Gazze’ye davet ettiğini söyledi. 

Ziyarette konuşan Haniye, binlerce km ötelerden Gazze halkının yardımına koşan konvoya ve tüm Türkiye halkına teşekkür etti. 

Haniye şöyle konuştu: “Bütün Filistinliler size saygı gösteriyorlar. Büyük bir çaba göstererek, onlarca engeli aşarak Gazze’ye ulaştınız. Biz başından beri sizin yaşadıklarınızı takip ediyoruz. Ve sizinle birlikte biz de yaşadık, hissettik ve sizin rahat olmanız için Allaha dua ettik. Gazzelilerin kalplerinde büyük bir sevgi ve mutluluk var buraya ulaştığınız için. Bu ziyaretinizi fırsat olarak görüyorum. Türkiyeli kardeşlerimize sevgilerimizi, saygılarımızı sunuyoruz. Hem liderler olarak, hem hükümet hem de halk olarak Türkiye’ye sevgilerimizi sunuyoruz. Türkiye tarih boyunca hiç Filistin’i terk etmedi. Sadece bir dönem bu ilgi kayboldu. Fakat şimdi Türkiye bütün gücü ve kuvvetiyle Filistin’e, Kudüs’e geri dönüyor. Bu Allahın bir lütfu. Türk halkının adaleti. Bu ayrıca Başbakan Erdoğan’ın da asaletidir. Bu AK Parti siyasetinin de bir parçasıdır.”

“Türkiye’nin özellikle Gazze savaşındaki duruşu ile gurur duyduk” diyen Haniye, “O siyasi duruşu bizi bu yapılan yardımlardan bile daha mutlu etti. Özellikle bütün dünya Türkiye başbakanın Siyonistlerin liderine nasıl bağırdığını gördü. Bu sadece Türkiye’nin sinirlenmesi, öfkesi değildi. İsrail’e karşı duranların bir tavrı idi. Ve bu duruş dolayı herkese mutluluk verdi. 

AK Parti ve Saadet Partisi Gazze savaşı sırasında bize büyük destek verdiler. Saadet Partisinin Türkiye’nin en büyük ilinde yaptığı bir milyondan fazla insanın katıldığı gösteriyi de izledik” şeklinde konuştu. 

Haniye, yardımlarından dolayı İHH’ya teşekkür etti. Haniye, “Özellikle İHH Gazze halkına büyük yardımlarda bulundu. Özellikle İHH Başkanı Bülent Yıldırım Gazze’ye yardımlar gönderdi, savaşta bizimle birlikte oldu. Bu İslam kardeşliğinin bir önemidir. Bu hepimizin bir ümmet olduğunun göstergesidir. Müslümanlar birbirini güçlendiren duvar gibidir. Hoş geldiniz. Gazze sizinle gurur duyuyor. Allahtan diliyorum Kudüs’te sizinle beraber özgür bir şekilde Gazze’de namaz kılmak istiyoruz.”

Yıldırım, yeni hedefimiz gemilerle ambargoyu delmek

İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise konvoydan sonra gemilerle Filistin’e geleceklerini, ambargoyu anlamsız hale getireceklerini ifade etti.

Konvoyu taş yağmuruna tutan Mısır’a tepki gösteren Yıldırım, Ürdün ve Suriye’ye katkılarından dolayı teşekkür etti. Yıldırım, “Mısır hiçbir sözünde durmadı. Bu süreçte en çok kaybeden Mısır oldu” dedi. Her zaman Gazze halkının yanında olacaklarını ifade eden Yıldırım, “Gazze halkı aç kalacaksa biz de aç kalacağız” diye konuştu.

Mısır polislerinin Ariş limanındaki saldırılarında yaralanan arkadaşlarının kanlarının gömleğinde durduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu kanlı gömleği hayatım boyunca saklayacağım” dedi. 

Mısır’ın Refah Sınır Kapısında örmek istediği yeni duvar için ise Yıldırım, “Bu duvar Gazze’yi değil örenleri yıkacaktır. Mısır bu duvarı dünya ile kendi arasına örmektedir. İnşallah bu hatadan geri dönerler” dedi.  

Anahtarlar teslim edildi

Bu arada konvoyla Gazze’ye getirilen 145 aracın anahtarı saat 11.00’de düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Anahtar teslim törenine İHH Başkanı Bülent Yıldırım, AK Parti milletvekilleri Murat Mercan, Hüsnü Tuna, Mehmet Nil Hıdır, Seracettin Karayağız, Cemal Yılmaz Demir, Saadet Partisi genel başkan yardımcısı Temel Karamollaoğlu ile İngiliz Parlamenter George Galloway katıldı. 

Törende konuşan Murat Mercan, “Bugün insanlığın bittiği yerdeyiz. Bütün dünyanın kalbi bugün Gazze’de atıyor. Hepimiz Gazze’de buluştuk, insanlık Gazze’de buluştu. Hiçbir kuvvet halkı iradesini ortadan kaldıramaz. Türkiye halkının ve Türkiye başbakanının sevgilerini, selamlarını Gazze halkına iletiyorum. Bu konvoyu organize eden İHH’ya da teşekkür ediyorum” dedi. 

Konuşmalardan sonra araçların anahtarları Filistinli yetkililere teslim edildi.  

Konvoydan ayrıntılar…

Filistin Konvoyu, deniz ve hava yolculuğu hariç 4600 km kara yolculuğu yaparak Gazze’ye girdi.  Konvoy Gazze’ye ulaşma yolunda bir çok engelle karşılaştı. Bu engellemenin başını çeken ülke Mısır oldu. 

Konvoy Ürdün’ün liman şehri Akabe’de Mısır tarafından 5 gün bekletildi. Ürdün’den tekrar Suriye’ye dönerek 6 günlük bir beklemenin ardından Mısır’a geçti. Araçlar gemiyle 25 saatlik bir yolculuktan sonra Ariş limanına geçerken yolcular kiralanan özel uçakla Mısır’a geçebildi. Uçak, Laskiye ile Ariş kenti arasında 3 sefer yaparak 500 yolcuyu Mısır’a ulaştırdı. 

 

Suriye hava yollarına ait uçak ilk seferden sonra arızalanınca Yunanistan’dan bir uçak kiralandı. Saatlerdin Şam havaalanında mahsur kalan yolcular bu uçakla Mısır’a ulaştırıldı.

Filistin Konvoyu henüz Gazze’ye geçmeden tüm dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Konvoyda 17 ülkeden 500 insan yer aldı. Bu da konvoy üzerindeki ilginin artmasını sağladı. Konvoydaki en yaşlı isim 71 yaşındaki İsmet Erdemir, en genç isim ise 18 yaşındaki Beyza Nur Karaduman oldu. Konvoya Türkiye’den 7 kadın katıldı. 

 

Konvoy; ambulans, minübüs, TIR, otobüs ve binek arabalar olmak üzere toplam 200 araçtan oluşturuldu. Amerika’dan 47, İngiltere’den 80, Türkiye’den 73 araç katıldı. Türkiye’den katılan araçların tamamı Filistin bayrağının renklerinde giydirildi. 

 

Konvoy 21 günlük bir yolculuk ve beklemenin ardından Gazze’ye girdi. Türkiye’de 4 gün duran konvoy, Suriye’de 8 gün, Ürdün’de 7 gün, Mısır’da 2 gün. 

Konvoyun güzergâhı:  İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye (İstanbul, Adapazarı, Ankara, Konya, Adana, Gaziantep), Suriye, Ürdün, Mısır, Gazze (5 Ocak 2009) 

Konvoyun kronolojisi şu şekilde: 

 6 Aralık Londra’dan hareket, 

15 Aralık Türkiye’ye giriş,

 16 Aralık İstanbul’da basın toplantısı, 

17 Aralık Ankara ve Konya,

18 Aralık Adana ve Gaziantep,

19 Aralık Suriye’ye giriş, 

21 Aralık Ürdün’e geçiş, 

27 Aralık Ürdün Akabe’den ayrılış, 

27 Aralık akşamı Suriye’nin başkenti Şam’da konaklama, 

29 Aralık Lazkiye’de konaklama, 

4 Ocak 2010 Lazkiye’den Mısır’a geçiş. 

5 Ocak Gazze’ye giriş. 

 

Mısır’ın konvoya yönelik engelleme girişimleri hareketin daha çok gündeme gelmesini sağladı. 

Konvoy sadece birkaç sivil toplum kuruluşunun organize ettiği bir hareket olarak kalmadı. Konvoy’un amacına ulaşması için Türkiye ve Suriye devreye girdi. Özellikle Türkiye Dış İşleri Bakanlığı büyük bir çaba harcadı.  

Mısır, konvoy ile ilgili Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’na nota verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konvoyun Gazze’ye girişini destekleyici açıklamalar yaptılar. 

Ariş limanında Mısır polisi konvoydakilere saldırdı. Saldırılarda 40 kişi yaralandı. Limanda biranda ortalık adeta savaş alanına döndü. Mısır’ın bu tavrı tüm dünya ülkeleri tarafından kınandı. 

İlk defa savaş ortamı yaşanmadan Filistin’de yaşanan ambargo yoğun bir şekilde dünya gündeminde tartışıldı. Filistin Özgürlük Konvoyu hareketi İsrail’i zor durumda bıraktı. 

Konvoy, Gazze’ye uygulanan ambargoda Mısır’ın da suça ortak olduğunu tüm İslam dünyasına gösterdi. Mısır’ın konvoyu engelleyici tavrı, tüm İslam ülkelerinde protesto edildi. Mısır, kendi ülkesinde bile protesto edildi.

Konvoy geçtiği ülkelerde büyük bir ilgi gördü.

[galeri]

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024