İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kafkasya'da Endişelendiren Süreç
Rusya'nın Kuzey Kafkasya'daki Müslüman halk üzerindeki baskı ve sindirme politikaları, sadece Çeçenistan'la sınırlı değil.
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, KabardeyBalkar, Kafkasya, Osetya, Rusya 21.01.2005

“Omonlar adı verilen Rus Özel Birlikleri'nin Osetya, İnguşetya, Dağıstan ve Kabardey Balkar gibi Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinde yaşayan Müslümanlara yönelik hak ihlallerindeki artış, bölge Müslümanlarını endişeli bir bekleyişe sürükledi. Bölge halkı iki olasılık üzerinde konuşuyor: baskılardaki artış ya halkı tamamen sindirecek, ya da savaş bütün Kuzey Kafkasya'yı saracak…

Son haftalarda Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçık'ta olanlar, tüm bölgede yaşananlar hakkında ipuçları veriyor. Beslan'daki olaylardan sonra Rusya'nın peşine düştüğü Şamil Basayev'in bu ülkede barındığına ve 2004'ün Ekim ayında burada tedavi gördüğüne yönelik duyumlar, Rusların bölgede yaşayanlara şüpheyle yaklaşmasına neden olmuştu. Ancak son zamanlarda Nalçık'ta yaşananların vardığı nokta, hiçbir güvenliklerinin kalmaması sebebiyle Müslümanları ülke dışına kaçmaya mecbur bırakıyor.

Baskılar sebebiyle kaçmak zorunda kalan kişilerin ifadelerine göre, Rus birlikleri son üç yıldır Nalçık'ta bulunan camilerde görev yapan imamlardan, namaz kılanların listesini istiyorlar. Şehirde bulunan camilerin sayısı yediyi geçmezken, şu anda Müslümanların bu camilerde ibadet etmeleri mümkün değil. Çünkü camilerin tamamı Ruslarca kapatılmış durumda. Nalçık'ta yaşayanlara yapılan saldırılar camilerle sınırlı değil.

Rus birlikleri kişilerin evlerine de baskınlar düzenliyorlar ve bu baskınlar genellikle geceleri gerçekleştiriliyor. Yine ülkeden ayrılmak zorunda kalanların verdiği bilgiye göre, Omonlar Aralık ayı başında Nalçık'ta, aralarında İslamey ve Çegen'in de bulunduğu birkaç köyden yaklaşık 60 kişiyi kaçırdılar. Bu kişilere yönelik ihlaller, dini kimliklerine yapılan saldırıları da içeriyor. Zira bu kişilerin kafaları haç şeklinde kazınmış ve kendileri İncil'den ayetler ezberlemeye zorlanmışlar. Rus birliklerinin bir diğer uygulamasında ise kişiler gece evlerinden apar topar çıkartılıyor ve çeşitli eziyetlere maruz kalıyorlar.

Halka karşı saldırılarını dini kimlikler üzerinden yürüten Rusya, ‘Müslüman terörist'kurgusunu nasıl ürettiğini de böylece ortaya koyuyor ve müttefiki ABD'nin yolunda ilerliyor. Bugünkü konjonktürde bölge halkının öngörülerine katılmamak fazla iyimserlik gibi gözüküyor. Gerek üstü örtülen saldırılar, gerekse deklare edilen bir savaş ile olsun, muhtemel gidişat bölge Müslümanları aleyhine olacağa benziyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024