İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kilis'in tarihi taş evleri yetimlerin sığınağı oldu
Suriyeli mültecilerin en yoğun olarak sığındığı illerin başında gelen Kilis’te İHH’nın desteğiyle şehrin yüz yıllık taş evler yetim ailelere tahsis edildi.
07.02.2015

Suriyeli mültecilerin en yoğun bulunduğu şehirlerden Kilis’te, İHH’nın desteğiyle yüz yıllık taş evler, yetim ailelere tahsis edildi.

Kilis, Suriyeli mültecilerin en yoğun olarak yaşadığı il. Suriye sınırına 10 kilometre uzaklıkta olan Kilis’in nüfusu 100 bin. Şehir, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana mülteci akınına uğruyor. Suriye sınırındaki Cilvegözü Sınır Kapısı2na yürüme mesafesinde olan Kilis, kendi nüfusunun yarısından fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Şehrin mimarisiyle ünlü yüz yıllık taş evleri de artık yetim evleri olarak anılıyor. Her odasında bir yetim ailesinin barındığı evlerde yüzden fazla yetim yaşam savaşı veriyor.

Kilis’in tarihi taş ve kerpiç evleri eski canlı günlerine yeniden döndü. Her bir ailenin bir odada yaşadığı, birçok odası, tek bir banyosu, mutfağı olan ve yaşamın avluda sürdüğü, kalabalık ailelerin bir arada kaldığı bu evler yüzyıl sonra Suriyeli mültecilerle yeniden eski hallerini aldı.

 

12 yaşından küçük 110 yetimin sığınağı

Her bir odasında bir Suriyeli dul ve yetimin barındığı Kilis’in geleneksel evlerinin avluları Suriyeli yetimlerle dolu. Kilis İnsani Yardım Derneği tarafından oluşturulan yetim evlerinin tüm masrafları da dernek tarafından karşılanıyor.

8 farklı Kilis evinde 150 kişi yaşıyor. 0 - 12 yaş arası 110 yetimin anneleriyle kaldıkları bu evlere çoğu aile Halep’ten gelmiş. Bu yetim evlerinin bazılarında evlerde 5 aile kalıyor, bazılarında sayı 7’ye çıkıyor. Özellikle Azez bölgesine geçen yıl düzenlenen saldırılar bu evlerin aktif hale gelmesini sağladı.

İHH olmasa parça parça ölecektik

İHH İnsani Yardım Vakfının misafiri olarak bölgeye giden gazetecilerin ziyaret ettiği yetim evinde yedi aile kalıyor. Adile Ş. çocuklarıyla birlikte 5 aydır burada yaşıyor. Azez bölgesinden gelmişler. Olayları anlatırken o günlere geri giden Adile hanım; “Esed scud füzesi attığı zaman evim yıkıldı, tüm aileler kaçıştık, ama onlar yol boyunca bizi vurmaya devam etti. Babusselam kampına sığındık. Bizi çadırlarda da vurdular. Kendimizi Kilis’e attık. İHH beni buraya yerleştirdi. Onlar olmasaydı Esed’in bombalarıyla parça parça olarak ölecektik” diyor. Hala korktuğunu da üstüne basa basa dile getiriyor, ona göre Kilis Suriye’ye çok yakın çünkü.

 

Eşim bombadan değil, geçim derdinden öldü

Diğer yetim evinde ise 5 aile yaşıyor. 20’si çocuk. Halep’li bir Türkmen olan Maria S. , üç yıldır Türkiye’de. Halep’te saldırılar başlayınca Azez’e, orada da saldırı olunca Kilis’e gelmiş. 5 çocuğuyla kira ödemekte, iş bulmakta, geçinmekte zorlanan evin babası kalp krizinden vefat etmiş. Maria, “İHH beni çocuklarımla birlikte bu yetim evine yerleştirdi. Çok kalabalığız ama anlaşıyoruz. İşleri ortak yapıyoruz, avluyu temizliyor, hava güzel olduğu zaman birlikte oturuyoruz. Bir sıkıntımız yok, arada ufak tefek anlaşmazlıklar olsa da hemen düzeliyor. Burada büyük bir aile olduk” diyor. Türkçe bildiği için evdekilere tercümanlık da yapan Maria, “Binaya erkek girmesi yasak. Banyo bir, mutfak bir. Bazen damı temizleriz, bazen hep birlikte kahvaltı ederiz. Anlaşıp gidiyoruz” diyor.

 

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024