İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kuzey Kafkasya’da şiddetin son sahnesi: Nalçık
Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden Kabardey Balkar’ın başkenti Nalçık’ta 13 Ekim’de gerçekleştirilen saldırılar, bölgenin hızla şiddet ve kaosun içine sürüklendiğini gösteriyor.
Adıgey-Şapsığ, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya, Türkiye 09.11.2005

Eyüp Tuncer

 

  Çeçenistan’daki savaş sona ermek şöyle dursun, giderek tüm Kafkasya’ya yayılıyor. Kamuoyunun gündeminde son olaylarla yer bulan Nalçık, yaklaşık bir senedir “Omonlar” adı verilen Rus birliklerinin baskısı altındaydı. Çeçen direnişine destek verildiği duyumlarından kaynaklanan baskılar; şehirdeki camilerin kapatılması ve imamlardan namaz kılan kişilerin listesinin istenmesinden, köy baskınlarına kadar uzanmaktaydı. Çeçen direnişçilerin kontrolündeki Kafkas Cephesi Birlikleri tarafından karakol ve hükümet binalarına düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden yaklaşık 90 militanın çoğunu Kabardey gençler oluşturuyor.

Rusya’nın başta Çeçenistan olmak üzere tüm Kuzey Kafkasya’da artan baskılarına şahit olan ve adı yolsuzluklarla anılan Rus yanlısı yönetime güvenmeyen Kabardey gençler, geleneksel direniş kültürünün etkisiyle Rusya’ya karşı silaha sarıldılar. Çeçenistan Savaşı’yla birlikte başlayan bu süreçte, gençler arasında dini bilinç de hızla yayıldı. Öte yandan Kabardey Balkar’da yaşam standartları son derece düşük ve işsizlik had safhada.

Direnişçi Çeçen hükümeti tarafından başbakan yardımcısı olarak atanan ve Londra’da bulunan Ahmet Zakayev, saldırıları “savaş koşullarında gerçekleştirilen meşru bir operasyon” olarak nitelendirdi ve olanların sorumlusunun, Çeçen tarafın tüm barış girişimlerini görmezden gelerek savaşı tüm Kafkasya’ya yaymaya çabalayan Rus Hükümeti olduğunu belirtti. Zakayev’in meşru operasyon nitelendirmesine şiddetli tepki gösteren çevreler, Rusya’nın sorumluluğunu vurgulama konusunda hassasiyet göstermekten uzaklar.

Rusya, olayların ardından her zamanki tepkisini veriyor. Nalçık’taki güvenlik güçlerinin sayısı arttırılıyor, hazırlanan listelerin de yardımıyla aramalar yapılıyor. Karakollardan gelen haberler, bu kişilere işkence yapıldığını ortaya koyuyor.

Bu saldırılar, Çeçenistan üzerindeki kontrolünü bir türlü sağlayamayan Rusya’nın Kuzey Kafkasya’nın kontrolünü giderek kaybettiğinin kanıtı. Direnişçi cephe ise bu saldırının son olmayacağını açıkça söylüyor. Rusya’nın şiddetini görmezden gelerek tüm okları direnişçilere çeviren dünya kamuoyu, Kuzey Kafkasya’da barış için henüz harekete geçeceğe benzemiyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024