İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mobil Müze Suriye’de
Genç İHH, Suriye’nin Azez kenti ve Fırat Kalkanı bölgesinde bulunan El-Bab ve Mare’de çocuklar için 4 gün boyunca Mobil Müze etkinliği düzenledi.
Suriye 11.10.2019

Türkiye’nin operasyonlarıyla temizlenen Fırat Kalkanı Bölgesi’ne yerleşen yüz binlerce insan, hayatlarını mülteci kamplarında geçiriyor. Bu bölgede okul çağında 350 bini aşkın çocuk bulunuyor.

Genç İHH da Suriye’de 9 yıldır süren savaş sebebiyle müze ve bilimden uzak kalmış çocuklar için 4 gün boyunca farklı okullarda Mobil Müze etkinliği düzenledi. Etkinliğe 3 binden fazla çocuk katılım sağlarken 2 bin 500 çocuğa kırtasiye malzemesi dağıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca kamplarda yaşayan çocuklar için uzayla alakalı bilgilendirme, kimya deneyleri, çeşitli yarışmalar ve oyunlar düzenlendi. Müze ile birlikte çocukların eğitim hayatlarını destekleyici nitelikte bir çalışma ortamının sağlanması, savaşın sebep olduğu psikolojik etkilerden çıkmaları ve eğitimde imkân eşitliğinin oluşturulması hedeflendi.

“Öğrenmenin yeri ve zamanı yoktur”

Çocukların dünyaya bakışlarına yeni bir pencere açarak, kalıcı bir çalışmanın başlangıcını yapmayı hedeflediğini söyleyen Genç İHH Saha Sorumlusu Hasan Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aynı zamanda bu çalışma ile bilimin ve öğrenmenin sadece rahat koşullarda değil her zaman ve her yerde yapılabileceğini göstermeye çalıştık. 2019-2020 Eğitim - Öğretim döneminin başlangıcında bölgedeki okulların müfredatlarında özellikle gezegenlerle ilgili yer alan konuyu görsel nitelikte destekleyici modelleme çalışmaları yapıldı. Bu şekilde çocuklar derslerde tek boyutlu olarak işledikleri bilgileri pekiştirdi.”

img_0283.jpg

“Gezegenlerin üç boyutlu halleriyle ilk defa tanıştılar”

Projeye başlarken buradaki ihtiyaçları göz önünde bulundurduklarını ifade eden İHH Çocuk Sorumlusu Mihriban Gezer, ”Öncelikle acil yardım ihtiyaçları karşılandıktan sonra uzun süre eğitim hayatından uzak kalan çocuklar için eğitimini destekleyici programlar düşünmeye başladık. Savaşın ilk yıllarında bir dergi çıkarmıştık. Bu dergiyle birlikte çocukların eğitim hayatı boyunca yazılı olarak bir şey göremediklerini fark ettik. Dergide de çocukların savaş sebebiyle hiç göremedikleri hayvanları tanıtmıştık. Daha sonra bunun biraz daha işlevsel olması için bu sene Mobil Müze projesiyle yola çıktık. Yıl boyunca çocukların müfredatlarında yer alan gezegenler hakkında biraz daha görsel yetenekleri gelişip üç boyutlu olarak görebilmeleri için bu projeyi planladık.” dedi. Mihriban Gezer, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

img_0902.jpg

“Savaş nedeniyle müze ve kültürel aktivitelerden uzak kalan çocukları bu projeyle buluşturduk. Projenin içerisinde gezegenlerden bahsediyoruz. Gezegenlerin anlatıldığı bir ses kaydıyla birlikte çocuklar gezegenlerin üç boyutlu hallerini görebiliyor. Bu gezegenleri gördükten sonra deney yapıyoruz. En sonunda da eğitimlerine destek olacak dergilerimizden ve bilgilendirme amaçlı takviye broşürler dağıtıyoruz.”

img_1182.jpg

İHH’nın Suriye’deki bilim içerikli organizasyonları önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.

İlgili haberler
Tümünü gör
Genç Atölye açıldı
Genç Atölye açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açılan ve özgün tasarımlarla üretilen kırtasiye ağırlıklı 100’e yakın ürünün bulunduğu Genç Atölye, hizmet vermeye başladı. Ürünler, internet sitesinin yanı sıra Fatih’teki satış mağazasında da müşterileriyle buluşuyor. Satışlardan elde edilen gelirler, İHH’nın yardım çalışmalarında kullanılıyor.
17.05.2023
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Genç İHH tarafından hazırlanan “Arife Çiçeği’nin Serüveni” isimli proje ile depremden etkilenen çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor, hediyeler veriliyor. Kurulacak Arife Çiçeği Mağazası’nda da çocuklara bayramlıklar dağıtılacak.
14.04.2023
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
Bursa’da lise öğrencilerine yönelik düzenlenen teknoloji kampına giderken geçirdikleri trafik kazasında vefat eden İHH gönüllüleri Murat Can Kaya, Kağan Talip Tığlı, Yusuf Taha Göktaş ve Tarık Kesekçi’nin vefatlarının birinci yıldönümünde İstanbul’da anma programı gerçekleştirildi.
Bursa
28.11.2022