İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Moro Lideri Hacı Murat İbrahim İHH'daydı
Moro Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim İHH'da basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Filipinler, Moro 29.01.2013
İstanbul ve Ankara’da bir dizi görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim İHH İnsani Yardım Vakfı’nda basın mensuplarıyla buluştu.
 
Filipinler’de 40 yıldır devam eden ve 120 bin kişinin ölümüne sebep olan Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki savaş geçtiğimiz aylarda son bularak barış antlaşması imzalanmıştı. Bazı dönemlerde kesintiler olmasına rağmen yaklaşık 15 yıl süren müzakerelerin ardından her iki taraf barış için antlaşma sağlamış, ülkenin güneyinde özerk bölge kurulmasını öngören bir yol haritası üzerinde mutabakata varılmıştı.
 
Yaşanan bu gelişmelerin ardından İstanbul ve Ankara’da bir dizi görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim İHH Genel Merkezi’nde basın mensuplarıyla buluştu.
 
[videoGaleri-311]
 
Barış anlaşmasının detayları ve Filipinler’de İslami hareketin geleceği hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İbrahim, konuşmasına Türk medyasına ve toplantıya ev sahipliği yapan İHH'ya teşekkür ederek başladı.
 
Moro halkının 40 yıldır devam eden özgürlük mücadelesinin şu ana kadarki ikinci lideri olan Hacı Murat İbrahim bugün gelinen noktayı "1973'te başladığımız mücadelemize 2012 yılına kadar devam etmek zorunda kaldık. Nihayet vardığımız bu anlaşma gereği halkımız tarafından seçilen bir hükümet ve anayasa ile yönetileceğiz. Tam bağımsız bir devlet olmasak da Bangso Moro devleti ve Filipinler devleti arasında bir yönetim paylaşımına gidilecek.” sözleriyle aktardı.
 
Basın mensuplarının soruları üzerine özgürlük mücadelesiyle geçen hayatına da değinen İbrahim yaşadıklarını şöyle ifade etti: “Annemi 1, babamı ise 9 yaşındayken kaybettim, 21 yaşında cepheye katıldım, o zamandan beri eşimle birlikte ormanda yaşadık. Yakın zamana kadar normal bir hayat yaşamadım ve bu zor bir hayattı. Şimdi halkımla beraber yeni hayatımıza alışıyoruz. 1968'de halkım Filipinler ordusu için savaşmasına rağmen devlet radikal Hıristiyanların etkisiyle bize karşı etnik temizlik başlattı. İlk başta bizi radikal terörist ilan ederek Filipinler hükümeti bizimle hiç bir anlaşmaya oturmadı ancak etnik temizliğe devam etti. Şu an Filipinler hükümeti de biz de bu barışın sorunsuz bir şekilde tesis edilmesini istiyoruz.”
 
“Türkiye barış sürecinin inşasında bize çok yardımcı oldu”
 
Moro halkının soykırım amacıyla zulme uğradığı, şiddet ve toplu ölümlere maruz kaldığı için silahlanmak zorunda kaldığını vurgulayan Hacı Murat İbrahim, “Anlaşma yapılmasına rağmen mücadelenin bitmediğinin ancak yeni dönemin kendisine has mücadele yöntemlerinin olduğunun farkındayız.” dedi.
 
İbrahim sözlerine şöyle devam etti: “40 yıldan beri savaşlarla tarumar olmuş ülkemizin kalkınması için Müslüman ve uluslararası dost devletlerle yardım için görüşüyoruz. Müslüman ülkelerden Malezya barış sürecinde ve sonrasında bize en çok yardımcı olan ülke. Türkiye de Suudi Arabistan ve Japonya ile beraber barış sürecinin inşasında bize çok yardımcı oldu.
 
Bu anlaşma imzalandıktan sonra Filipin hükümeti ve Moro Kurtuluş Cephesi arasındaki savaş tamamen sona ermiş durumda. Hem Filipinler halkı hem de Moro halkı barış için son derece istekli ve sevinçli. Son olarak kardeş Türkiye halkını Moro'daki kardeşlerine destek olmak için yardıma çağırıyoruz.”
 
Barış süreci ve sonrasına ilişkin olarak “Normalleşmek tabii ki bir süreç istiyor. 40 yıllık bu savaşta bir kaç kuşak şiddete katliama maruz kalarak büyüdü. Hep birlikte bu savaş psikolojisini geride bırakmak için gerekli adımları atacağız.” diyen Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri Hacı Murat İbrahim, basın mensuplarının sürdürdükleri silahlı mücadele hakkındaki sorularını ise şöyle cevapladı: “İslam'da kati olarak yasaklandığı için silahlı kuvvetlerimiz asla sivilleri hedef almadı. Birliklerimize asla kadın, çocuk ve yaşlıları hedef almayacaksınız evleri yakıp yıkmayacaksınız dedik. İslami kurallara ve evrensel insan haklarına göre hareket ettik; böylelikle bize terörist diyenleri haksız çıkardık.”
 
 
İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022