İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Önlenebilir Körlükle Mücadele Toplantısı
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın donör ve uygulayıcı ortağı olduğu İslam Kalkınma Bankası tarafından düzenlenen Önlenebilir Körlükle Mücadele Koordinasyon Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi.
Afrika 19.03.2018

İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) 30 milyon dolarlık fon oluşturarak 12 Afrika ülkesinde 100 bin katarakt hastasına ışık olmayı hedeflediği Önlenebilir Körlükle Mücadele projesi kapsamında “Körlükle Mücadele Koordinasyon Toplantısı” İstanbul’da düzenlendi.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın donör ve uygulayıcı ortağı olduğu İslam Kalkınma Bankası'nın Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu’nun (ISFD) düzenlediği koordinasyon toplantısına ISFD Genel Müdürü Dr. Waleed Al Wohaib, İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, İHH Yönetim Kurulu Üyeleri Durmuş Aydın ile Orhan Şefik, Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) Genel Başkanı Mevlit Yurtseven, Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık, T.C. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve diğer uluslararası davetliler katıldı.

ikb.jpg

“Görme engeli bulunan vakaların yüzde 75’i önlenebilir nitelikte”

Toplantının açılışında konuşan ISFD Genel Direktörü Dr. Waleed Al Wohaib, "Sadece Afrika'da yaklaşık 33 milyon insan görme engelinden muzdarip ki bu vakaların yaklaşık yüzde 75'i, özellikle de katarakt ile ilgili olanları, önlenebilir veya tedavi edilebilir nitelikte” dedi. Al Wohaib, bu ümit vadeden deneyimin ardından yeni bir ittifak oluşturma kararı alındığını, bu ittifakın kurulması için koordinasyon çalışmalarının bir yıl önce başladığını ifade ederek, "Fon, tahmini 30 milyon doların 5 milyon dolarlık kısmını programın toplam maliyeti olarak onaylamıştır" ifadelerini kullandı.

mevlit-yurtseven.jpg

“Sadece görme yetisini kaybeden hastaların tedavileriyle sınırlı kalmıyoruz”

Toplantının üçüncü oturumunda konuşan İHH Katarakt Proje Partneri Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) Genel Başkanı Mevlit Yurtseven de vakıf tarafından 2007 yılında başlatılan Katarakt Kampanyası vesilesiyle 2017 yılında 100 bin katarakt ameliyatı hedefine ulaşıldığını söyledi. 100 bin ameliyatın yanı sıra 800 bini aşkın göz taraması da yaptıklarını belirten Mevlit Yurtseven katarakt çalışmalarının sadece görme yetisini kaybeden hastaların tedavileriyle sınırlı olmadığı ifade etti. Yurtseven’in konuşmasındaki satır başları şu şekilde:

“İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Afrika’da yaptığımız katarakt çalışmaları, sadece görme yetisini kaybeden katarakt hastalarının tedavileriyle sınırlı değildir. Tedavileri tamamlanıp toplumsal hayata dahil olan 100 bin hastanın yanı sıra hastalıkla mücadele kapsamında tedavide rol oynayan insan kaynağını arttırmak için de çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye Sağlık Bakanlığı ve TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) gibi kurumların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kurumlarla da işbirliği içerisinde hareket edilmiştir.

mevlit.jpg

İHH olarak hem donör hem uygulayıcı olarak yer aldığımız İslam Kalkınma Bankası öncülüğünde 2008 yılında başlatılan ve 2015 yılında ilk safhası tamamlanan Önlenebilir Körlükle Mücadelede İşbirliği kapsamında Afrika’nın çeşitli bölgelerinde sağlık merkezlerinin modern cihazlarla donatılması, göz sağlığı taramaları ve katarakt ameliyatları yapılması, çeşitli alanlardan yerel doktorların eğitimi gibi konularda önemli başarılar elde edilmiştir. Tarafımızca inşa edilen Nijer Göz Ünitesi’nin kurulup modern cihazlarlarla donatılması da bu işbirliğinin sonuçlarından biridir. Önümüzdeki yıllarda Afrika’da yapılacak katarakt ameliyatları, doktor ve sağlık görevlilerinin eğitimi gibi konularda İHH İnsani Yardım Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Birliği partnerliğinde Önlenebilir Körlükle Mücadele kapsamında çalışmalarına devam edecektir.

İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 2017 itibariyle Afrika’dan dünyanın çeşitli ihtiyaç bölgelerine uzanan yeni bir kampanyaya da start vermiş bulunmaktayız. Bu kampanya dahilinde Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’da yerel hastanelerle yapılan anlaşmalarla yeni projelere başlamış bulunmaktayız. Bu projelerle 3 ülkede toplam bin 700 ameliyat tamamlanmış olup 2018 Mart itibariyle 6 bin ameliyat hali hazırda yapılmaktadır.”

ic-detay.jpg

2022’ye kadar

Önlenebilir Körlükle Mücadele programının ikinci aşaması 2022’ye kadar; Burkina Faso, Çad, Gine, Fildişi Sahili, Cibuti, Komorlar, Gine Bissau, Moritanya, Mali, Mozambik, Nijer ve Togo'da uygulanacak.

ic-detay-2.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023