İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Roma’da ikinci filo toplantısı
İsrail'in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu denizden delmek için dünyanın birçok ülkesinden yardım örgütlerinin çabalarıyla hazırlanan “Özgürlük Filosu 2’nin” Mart ayından sonra Gazze’ye hareket etmesi pl
Avrupa, Filistin, Ortadoğu, Türkiye 15.12.2010

Gazze’ye Özgürlük Filosu’nu organize eden insan hakları örgütlerinden Free Gaza Movement, The European Campaign to End the Siege on Gaza, İHH İnsani Yardım Vakfı, Ship to Gaza Sweden ve Ship to Gaza Greece, Roma’da, İtalyan Gazeteciler Birliği’nin ev sahipliğini yaptığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Gazze’ye Özgürlük Filosu 2 için hazırlıklara başladıklarını belirten kuruluş temsilcileri, hareketin meşruluğunu ve barışçıl tabiatını bir kez daha dile getirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, uluslararası hukuk ve insan haklarının savunucuları olarak, toplumların dikkatini bu soruna çekmek ve İsrail’i ambargosunu kaldırmak için her vesileyle mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Gazze’ye Özgürlük Filosu 2,’nin 2011’in baharında yolcu ve kargo gemileri ile Gazze’ye doğru yola çıkması planlanılıyor.

İkinci Gazze’ye Özgürlük Filosu’na daha fazla insanın katılacağına dikkat çeken Freedom Flotilla İtalya koordinatörü Germano Monti, ayrıca İtalyan hükümetinden sivil aktivistleri korumak için gerekli müdahalelerde bulunmasını beklediklerini söyledi. Germano,“Hükümetler zaten İsrail’in uyguladığı uluslararası hukuka aykırı ambargoyu kabullenmiş durumdalar ve buna karşı mücadele etmekte çok yetersizler, onlardan en azından, bu filoya katılacak sivil aktivistlerin hayatlarını korumalarını bekliyoruz” dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç ise Gazze’ye yardım götürmek için gideceklerini ve bundan başka gizli bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Eylemin dünyanın 125 ülkesinden gönüllüleri bir araya getireceğini belirten Oruç, ayrıca İHH’nın Bosna savaşı sırasında bölgedeki yardım çalışmaları sonrasında kurumsallaşan bir insani yardım örgütü olduğunu ve Almanya’nın yasakladığı İHH ile karıştırılmaması gerektiğini tekrarladı.

Mavi Marmara da katılabilir

Hüseyin Oruç, kendilerine ait olan Mavi Marmara gemisinin bu filoda da yer alabileceğini belirterek, “Bu Mayıs’ta İsrail tarafından durdurulan filonun devamı niteliğinde bir çalışma o zaman 6 ana organizatörümüz vardı. Şimdi dünyanın 4 bir tarafından birçok aktivist, birçok sivil toplum kuruluşu bu çalışmaya destek veriyor ve onlar da gemilerini hazırlıyorlar. Türkiye’den Mavi Marmara’nın yanı sıra gidişi durdurulan ve el konulduktan sonra geri aldığımız Defne ve Gazze gemileri var. Belki yeni gemilerde eklenir. Biz İstanbul’dan ayrılacağız” bilgisini verdi.
İsrail bir daha cesaret edemez
Yaptıkları çalışmanın ulusal hukuklar ve uluslar arası hukuka uygun olduğunu söyleyen Oruç, “Daha önce de legal olmayan bir şey yapmadık şimdi de yapmayacağız. Daha önceki filo, BM’nin raporunda altını çizdiği gibi vahşice, gaddarca durduruldu. Ama bu sefer sanıyorum birçok devlet bu çalışmaya destek verirken İsrail tekrar böyle bir şeye cesaret edemeyecektir. Bütün dünyanın gözü önünde yine aynı şekilde canlı yayınlarla yürüyen, bir öncekinden daha büyük ve daha etkin isimleri taşıyan bir filoya İsrail’in dokunabileceğini pek düşünmüyorum” diye konuştu.

Bir baskıyla karşılaşmamaları için gemiye katılacakların isimlerini son ana kadar kimsenin bilmeyeceğini ekleyen Oruç, “Bütün gemiler farklı limanlardan ayrılacak ve İsrail’in Mavi Marmara’ya saldırı düzenlediği, bizleri tutukladığı, bizleri kaçırdığı yerde buluşacak. İsrail’e ‘Biz kaldığımız yerden devam ediyoruz’ diyeceğiz” dedi.
Saldırıyı kitaplaştırdı
Birinci filoda yer alan İtalyan Gazeteci Angela Lano, yaşadıklarını bir kitap haline getirdi. Toplantıda bir konuşma yapan Lano, “Her şeyden acısı İsrail’in atağından sonra ülkeme döndüğümde İtalyan basınının saldırısına maruz kaldım. Beni bir terörist gazeteci olarak yaftaladılar. İsrail şiddetine karşı çok öfkeliyim” dedi.

İtalya’daki Filistinlilerin liderlerinden Dr. Mohammad Hannoun da filonun bağışlar yoluyla şeffaflık içinde finanse edileceğini, halihazırda İtalya’daki kampanyada 140 bin Avro toplandığını açıkladı. Gazze’ye Özgürlük Filosu 2 temsilcileri, maksimum şeffaflık için filoda taşınacak malzemeleri incelemek isteyen herkesi istedikleri bir zamanda gelmek üzere davet etti.

Bu sefer “görevi tamamlayacaklarını” umduğunu söyleyen Dr. Hannoun, “Filonun rotası Filistin toplumuna çevrilmiştir. Bizler Gazze Şeridi’ndeki haksız kuşatmaya ve ambargoya karşı fiilen bir şeyler yapmak istiyoruz. Bizim amacımız sadece insani bir görevi yerine getirmek.” dedi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024