İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Rusya'dan Ortadoğu Atağı
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, dört gün sürecek Orta Doğu gezisine başladı. Irak'taki Amerikan işgalinden sonra bölgede önemli bir mevzi kaybına uğrayan Rusya'nın bu ziyaret ile yeniden etk
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya, Rusya 24.04.2005

Başkan Putin'in Orta Doğu'ya ilk seyahati, bir Sovyet ya da Rus liderin Mısır'a, Nikito Kruşçev'in ardından 40 yıl sonra ilk gezisi ve üçüncü olarak da, İsrail ve Filistin'e yönelik ilk ziyaret.

Soğuk Savaş döneminde ABD'nin en önemli rakibi durumundaki Rusya, Orta Doğu'da büyük bir etkinliğe sahipti. Geliştirdiği Amerikan karşıtı politikalarla bölgede güç dengelerini önemli ölçüde etkilemişti.

Bu ziyaretiyle Putin'in ''Rusya'nın bölgede yitirdiği itibarı''yeniden kazanmaya çalışması olarak nitelendiriliyor.

Kremlin Putin'in bu ziyareti kapsamında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Ariel �zaron ve Filistin lideri Mahmud Abbas'la görüşerek Ortadoğu barış sürecine ivme kazandırmayı amaçladığını söylüyor.

Rusya, barış sürecinde büyük oyunculardan biri değil, ama bölge liderleriyle bir araya gelmesinin en büyük etkisi, iç kamuoyuna dönük olarak, uluslararası devlet adamı görüntüsünün pekiştirilmesi olabilir.

İsrail, Rusya'nın İran'ın nükleer programına desteğine ve Suriye'ye hava savunma füzeleri satışına şiddetle karşı çıkması muhtemel. Putin'in ziyareti sırasında Ortadoğu için yeni bir barış planı gündeme gelmese de, barış süreci konusunda ABD tekelinin kırılmasında önemli bir girişim olarak görülebilir.

Putin, daha önce, İran'ın nükleer programının barışçı olduğuna inandığını belirterek, İsrail'in öfkesine hedef olmuştu. Putin'in İsrail tarafını kızdırmasına neden olan bir diğer gelişme de, Suriye'ye füze satışının İsrail'i tehdit etmeyeceğini, en fazla, İsrail savaş uçaklarının Suriye liderinin sarayının üzerinden alçaktan uçmalarını zorlaştıracağı sözleri olmuştu

 


İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024