İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sri Lanka’da yetim ailelerine iş ve ev desteği
İHH’nın yürüttüğü “Yetim Aileleri Kalkındırma Projeleri” kapsamında Sri Lanka’da toplam 45 aile iş imkanı sağlanırken 5 aile de ev sahibi oldu. “Yetim Dayanışma Günleri” kapsamında Sri Lanka’ya giden İHH ekibince bir ilkokul ve camii de hizmete açıldı.
GüneyAsya, SriLanka 16.04.2015

Sri Lanka'nın Puttalam kentinde, yetim çocukların da eğitim gördüğü Zahira Koleji'ni ziyaret eden İHH ekibi, burada çiçeklerle karşılandı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından okulu gezen İHH ekibi, resim yarışmasına katılan öğrencilerle birlikte resim çizdi. Ardından kolejin konferans salonundaki etkinliğine katılan İHH ekibini öğrenciler, burada 5 dilde selamladı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve mealinin okunmasıyla başlayan programda Türkçe ve Arapça ilahiler seslendirildi. Burada düzenlenen gösterilerde yetim öğrenciler Türkçe, İngilizce, Arapça ile yerel dillerde şiirler okudu, tiyatro ve dans gösterileri sundu.

Daha sonra yetim çocukların eğitim aldığı Thilaidi devlet okuluna geçen İHH ekibi, burada da törenle karşılandı. İHH'nın ülkedeki partneri Serendip Vakfı'nın destek verdiği yetim çocuklar, yöresel dans gösterisi yaptı. Kız öğrencilerin okuduğu duaların ardından ip çekme, koşu, çuval, balon patlatma yarışmaları düzenlendi. Yarışmaların birincilerine çeşitli ödüller verildi.
 
 
Etkinlikte konuşan Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, kendilerini karşılayan ve programı hazırlayan yetim çocuklara teşekkür etti. İHH'nın ülkedeki partneri olan Serendip Vakfı yöneticilerine de yetimlere sahip çıktıkları için teşekkür eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Bize öğretilen tüm bilgilere baktığımız zaman, coğrafi ve siyasi haritalarda gösterilen tüm sınırlar sunidir. Farklı ülkelerde olsak da ümmet için aslında siyasi ve coğrafi bir sınır yoktur. Biz bir ümmetiz. Peygamber Efendimiz (sav) der ki; 'Bir Müslümanın vücudu bir acı hissederse bütün Müslümanlar aynı acıyı hisseder.' Bundan dolayı Müslümanlar için sınırlar suni ayrımlardır. Küba'daki bir Müslüman da bizim kardeşimiz, Sri Lanka'daki bir Müslüman da bizim kardeşimizdir. Müslümanlar ancak ve ancak kardeştir." diye konuştu. Yetimlere kardeşlik borcunu yerine getirmek için bu ülkeye geldiklerini anlatan Yıldırım, "Biz Türkiye 'deki kardeşlerinizin selamını getirmek için gelen elçileriz" dedi. Etkinliğin sonunda kesilen kurban etleri kentteki yoksullara ve yetimlere dağıtıldı. 
 

Yetim ailelerine iş ve ev yardımı

 
“Yetim Ailelerini Kalkındırma Projeleri” çerçevesinde 15 aileye bakkal dükkânı, 5 aileye "tuk tuk" adı verilen yolcu taşıma aracı, 15 aileye 50'şer civciv ve kümes, 10 aileye de kuruyemiş paketleme dükkânı temin edildi. Yine evleri olmayan 5 yetim aileye, yapımı ve tefrişatı tamamlanan evleri teslim edildi.
 
 
 

Erdoğan'ın adı Sri Lanka'da yapılan okula verildi 

 
İHH ekibi programın son gününde İHH ve Bem-Bir-Sen işbirliğiyle Trincomalee kentine bağlı Mutuar köyünde yaptırılan Recep Tayyip Erdoğan İlkokulunu düzenlenen törenle hizmete açtı. Yapılan konuşmaların ardından İHH ekibi ve okul yetkilileri, Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu'nun açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından İHH heyeti sınıfları gezerek, öğrencilerle sohbet etti. 100 öğrencinin eğitim alabileceği 4 derslikli Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu'nda anaokulu öğrencileri de eğitim alabiliyor.
 
 

Emekli terziden Sri Lanka'da cami

 
Daha sonra küçük yaşta çalışmaya başladığı askeri dikim evinden 29 yıl sonra emekli olan 5 çocuk annesi Keskin'in vefatından birkaç gün önce yaptığı bağışla Sri Lanka'nın Batticaloa kentinin Eravur kasabasında inşa edilen Muhsine Keskin Camisi ibadete açıldı. Sri Lanka'daki geleneklere göre erkeklerle aynı camiye gidemeyen kadınların ibadet edebilmesi için yapılan cami, bölgedeki kadınların hac ve umre öncesi ilk durağı olacak ve bu ibadetler için son hazırlıklarını tamamlayacaklar. Yaklaşık 100 kadının aynı anda ibadet edebileceği camide, abdesthane, tuvalet ve banyo bölümleri de bulunuyor. Açılış, İHH ekibinin kıldığı namaz ve yapılan dua ile sona erdi.
 
 

Faruk Aktaş Sağlık Merkezinde inceleme

 
Öte yandan, İHH ekibi, Afganistan'da 2010 yılında geçirdiği uçak kazası sonucu şehid olan İHH Asya Bölgesi Sorumlusu Faruk Aktaş adına Sri Lanka'nın Puttallam şehrinde yaptırılan bir sağlık merkezinde incelemelerde bulundu. Buradaki kadın ve çocuklarla bir süre sohbet eden ekiptekiler, çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Sağlık faaliyetlerine 4 yıl önce başlayan merkezde, ücretsiz muayene ve ilaç dağıtımı yapılıyor. Teşhisin ardından durumu ağır olanlar başka hastanelere sevk edilirken, göz ve diş problemi olan hastalar ise İHH'nın Sri Lanka'daki partneri olan Serendip Vakfı tarafından desteklenen bir hastanede ücretsiz tedavi ediliyor. Gönüllü doktorların haftada üç gün çalıştığı merkez, sağlık hizmetinin verilmediği zamanlarda ise çevredeki kadın ve çocuklar için dershane olarak kullanılıyor. Kadınlar ve çocuklar burada Arapça ve Kur'an-ı Kerim öğreniyor.
 
İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024