İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
STK'lardan Büyük Kudüs Mitingi
İHH İnsani Yardım Vakfı, Memur-Sen, Hak-İş, AGD, Cihannüma ve ÖNDER tarafından ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki için Ankara'da “Büyük Kudüs Mitingi” düzenlendi.
Filistin, Türkiye 18.12.2017

STK’lar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki için Ankara Anadolu Meydanı'nda ortak miting düzenledi. On binlerce kişinin katıldığı mitingde Filistin için alınan hukuksuz karar protesto edildi.

Mitingin açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kudüs'ün İslam dinine ait olduğunu ifade ederek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

İsrail'in bir devletin değil işgalci terör örgütünün adı olduğunu dile getiren Yalçın, "Kudüs'ün sahibi de varisi de bellidir. Kudüs'ün maliki de zilyedi de bellidir. Filistin'in egemeni Filistin devletidir. Terörist İsrail, o toprakların işgalcisidir." dedi.

"Kudüs'ü yalnız bırakmak, Filistin davasını sahipsiz koymak; istikameti Fatiha olanlar için zillettir, kutlu davaya hıyanettir." ifadelerini kullanan Yalçın, "Mescid-i Aksa'yı siyonistlerin postallarının kirletmesine seyirci kalmanın felaketi talep etmek anlamına geleceğini" söyledi.

Yalçın, "ABD duysun, İsrail anlasın. Kudüs özgür olana kadar, susmayacağız. Kudüs Siyonist işgalden kurtulana kadar, rahat durmayacağız." diye konuştu.

ankara-kudus-mitingi-3.jpg

"Bu kararı tanımıyoruz"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" ilan etme kararını tanımadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Okyanus ötesi ne söylerse söylesin, Trump'un Amerika'sı ne derse desin, hangi kararı alırsa alsın biz Kudüs kararını tanımıyoruz, tanımayacağız, bu kararın hiçbir hükmü yoktur çünkü Kudüs bizim kadim şehrimizdir. Ezeli ve ebedi başkentimizdir. Çünkü Kudüs için baş veririz, başkentimizi çiğnetmeyiz. Kudüs'ün kutsiyeti ve tarihi statüsü asla değiştirilemez, o statü kadim medeniyetimizin ruhu ve kadim merkezi olmasıdır."

"Mescid-i Haram neyse, Mescid-i Nebevi neyse Mescid-i Aksa da odur." ifadelerini kullanan Arslan, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kendilerine emanet olduğunu söyledi.

 ankara-kudus-mitingi-1.jpg

"Bu davayı asla unutmayacağız"

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuşmasında şunları dile getirdi: "Kudüs'e olan aşkımızla Kudüs'ü kurtaracak olan azmi ortaya koymasını biliriz. Mavi Marmara'daki şehit kardeşlerimizin dünyaya mesajı Kudüs yürüyüşümüzü ifade etmektedir. Biz hep birlikte mesajımızı verdik ama İsrail'in canını yakacak kararlar almalıyız. İsrail gençlere Filistin davasını unutturmak istiyor. Bu davayı asla unutmayacağız. Bu meydandan bunu gösterdik ve göstereceğiz. Hepimiz Filistin’e gideceğiz. Küçük çocukları öldürüyorlar. İsrail’in ne kadar korkak olduğunu Mavi Marmara’da gördük. Kudüs’e, Filistin’e saldırmaya devam ederseniz elbet bunun karşılığını görürsünüz. ABD ve İsrail sanıyor ki zamanla bu mesele unutulacak ve Kudüs İsrail’in başkenti olarak kalacak. Bu mesele biz iman ettikçe kıyamete kadar gidecek ve mücadelemiz sürecek. Uzun bir yoldayız yorulmadan adım adım hedefe ulaşacağız. Asla davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’de olan Yahudi vatandaşların İsrail’de askerlik yapması konusunda adım atılmalı ve yapılan bu anlaşma iptal edilmelidir. Orada askerlik yapanlar burada askerlikten muaf oluyorlar. Bu konu iptal edilmelidir. İsrail Mavi Marmara’yı unutturmak istiyor. Çocuklarımızın Mavi Marmara’da işlenen zulmü görmesi için Mavi Marmara gemisini müze yapmalıyız. Bunun için Kültür Bakanlığı’na sesleniyorum. Bu konuda bir adım atmalıyız ve mücadelemizi sürdürmeliyiz."

ankara-kudus-mitingi-4.jpg

"Filistin’de siyoniste yer yok"

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan da, "Biz bugün buradayız, çünkü haksızlığa, adaletsizliği tahammülü olmayan bir topluluğuz. Biz Filistin topraklarında İsrail denilen ifsat yuvasının varlığını istemiyoruz. Biz İslam ülkelerinin topraklarında ABD askeri, ABD üsleri istemiyoruz" dedi.

Özel konuk

Türkiye ve Filistin bayraklarının birlikte dalgalandırıldığı, "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD" sloganlarının atıldığı mitingin konukları arasında Kudüs direnişinin sembolü haline gelen 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi'nin amcası Reşat el-Cuneydi de yer aldı. İsmail Heniye de video konferansla mitinge canlı bağlandı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan mitingde Grup Yürüyüş bir konser verdi. Konser ve tertip komitesi adına yapılan konuşmanın ardından Kur'an-ı Kerim tilavet edildi. Mitinge, TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu, siyasi parti temsilcileri, bazı milletvekilleri ve on binlerce kişi katıldı.

Kudüs’e destek mitingleri

Geçen hafta cuma günü İstanbul Fatih’te gerçekleştirilen büyük protesto gösterilerinin ardından pazar günü Yenikapı’da büyük bir miting gerçekleştirilmiş, alınan karar protesto edilmişti. Tüm Türkiye’de illerde ve organizasyonlarda Kudüs ile ilgili alınan karar protesto edilmeye devam ediyor.

ankara-kudus-mitingi-5.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023