İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sudan’da kimsesiz Kuran kursları
İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, katarakt projeleri için gittikleri Sudan’da yapılabilecek diğer projeler için araştırma yaparken kimsesiz kalmış ve yardım bekleyen Kuran kursları ile karşılaştı.
Afrika, Sudan 22.03.2014

Kalakla bölgesindeki Şeyh Abdullah Kur’an Kursu ve Kuzey Kordofan bölgesinde ki Şeyh Muhtar Medresesi'ni ziyaret eden İHH ekipleri, yetkililerden kursların eksikleri hakkında bilgi aldı.

Ekipler, harabeye dönmüş Şeyh Abdullah Kuran kursu ziyaretinde, duygulu anlar yaşandı.
Hafız olmak için burada bulunan öğrencilerin kaldığı yerler, yattığı yataklar ve öğrenim gördüğü şartların içler acısı halini, ekipte bulunan bir kişinin sorusu özetledi:

Bu çocuklar cennete gidecekse, biz nereye gideceğiz?

Kuran kursu hocası Şeyh Abdullah, kursun durumu ve çocukların buradaki yaşam şartları hakkında,“Çocuklar günde bir öğün yemek yiyor. Oda bu tavuk yemine benzeyen şeyi öğütüp azık yapıyoruz. Ne meyve ne et ne de başka bir şey yemiyorlar. Diğer Müslüman ülkelerde etler bile sokağa atılıyor. Vallahi yaptıkları haramdır” ifadelerini kullandı.

Sıcaklığın gece dahi minimum 30 derece olduğu Sudan’da çocukların yattığı bu harabelerde yatmak bir işkence gibi. Yataksızlıktan çoğu çocuk yerlerde yatıyor.

Çocukların yanında burada onlara ilham olan yetmiş yaşındaki Hasan Abdullah Kasım kalıyor. Kasım dede her şeyi bırakıp, bu yaşında Kuran öğrenmeye gelmiş.

İHH Afrika Masası Sorumlusu Serhat Orakçı, “Öncelikli olarak Kur’an-ı Kerim gönderimi, gıda yardımı, akika kurbanı ile destek yapılabilir. Sonrasında bu yatakhanelerle ilgili yenileme çalışması yapılmalı” dedi.

Kuran kursunda bulunan çocuklar sadece Sudanlı olmayıp çevre ülkelerden Somali, Orta Afrika, Çad, Etiyopya, Darfur ve diğer ülkelerden dahi gelen öğrenciler var. Ancak imkânsızlıklar nedeniyle bunların çoğu geri çevrilmek zorunda kalıyor.

Sudan’ın Kuzey Kordofan bölgesinde Şeyh Muhtar Kuran kursunu da ziyaret eden ekipler, Şeyh Abdullah Kuran kursu kadar olmasa da ihtiyaç sahibi olan bu Kuran kursu hakkında da bilgiler alarak, buranın da kalkınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından şimdiye kadar yetimhane, kuran kursu, medrese, camii, sağlık ocağı gibi sahip çıkılmayı bekleyen birçok yapıyı restore edip sahiplerine teslim etmişti. Bu Kuran kurslarının da uygun çalışmalar ile ıslahı için kollar sıvandı.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024