İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti'nden açıklama
Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti'nin İHH Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Emine Yıldırım ve tercümanları Zaur Beg'in Tacikastan'da hukuksuzca alıkonulmasıyla ilgili yaptığı açıklama:
OrtaAsya, Tacikistan 23.01.2016

Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti, İHH Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Emine Yıldırım ve tercümanları Zaur Beg'in Tacikastan'da hukuksuzca alıkonulmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Tacikistan’daki hak ihlalleri bizlere de ulaştı

Müslüman Tacik halkının üzerindeki baskıcı yönetimin hukuksuzluklarını tespit etmek, haksızca tutuklananların aileleriyle görüşmek ve bu hukuksuzlukları dünya kamuoyuna iletmek üzere Rusya’daki avukatlarla görüşerek, 21 Ocak 2016 Perşembe günü Türkiye’den bir grup avukat arkadaşla Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’ye gittik.

Heyetimizin gidiş amacı ve kapsamı, henüz yola çıkmadan önce Türkiye Duşanbe Büyükelçiliğine de yazılı olarak bildirilmiştir.

2015’te Tacikistan İslami Kalkınma Partisi (TİKP)’nin kapatılmasıyla Müslümanlar üzerindeki baskıları daha da artıran Tacik yönetimi, Zarife RAHMANOV isimli avukat meslektaşımızı da tutuklamıştır.

Rus ve Türkiyeli hukukçulardan oluşan heyetimiz Perşembe günü bazı tutuklu yakınlarıyla görüştü. Heyetimizn orada olduğu sürede bile Cemsed Yarov isimli avukat, hatta kız kardeşi, Tacikistan istihbaratı ve polisi tarafından aynı gün gözaltına alındı ve tutuklandı. Tacikistan Savcılığına ve Dışişleri Bakanlığı’na gözaltındaki kişilerle görüşme taleplerimiz de kabul edilmemiştir. Tacikistan’da yaptığımız görüşmeler üzerine oluşturacağımız “Hak İhlalleri Gözlem Raporu”muzu heyetimizdeki avukatlarla birlikte ayrıntılı olarak yazıp, birkaç gün içinde dünya kamuoyuyla paylaşacağız.

Rusya’dan heyete katılan avukat ise, Moskova’ya dönmek üzere Duşanbe havaalanında pasaportu elinden alınarak gözaltına alınmaya çalışılmıştır.

Cuma günü (dün) Türkiye saati ile 17:30 sularında kaldığımız otele gelen Tacikistan istihbaratı, cep telefonlarımıza ve pasaportlarımıza cebren el koyarak bizleri zorla araçlara bindirmişler, tercümanımızı da darp etmişlerdir. Götürüldüğümüz mekânda saatlerce gözlem altında tutulduk ve yakınlarımıza haber vermemize dahi müsaade edilmedi.

Bu gözaltı süresince, Türkiye ve dünya kamuoyundaki vicdanlı insanların ve Türkiye devleti yetkililerinin desteğini, Tacikistan istihbaratçılarının bizlere karşı olan tutumlarındaki olumlu değişimden birebir hissettik. Katkı sunan, destekleyen başta Sayın Cumhurbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na, Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na, Tacikistan Büyükelçiliği çalışanlarına, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, Türkiye halkına, medya kuruluşlarına, Türkiye ve dünyadaki insan hakları örgütlerine ve savunucularına, tüm kişi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliriz.

Tacikistan’daki mazlum Müslümanların en kısa sürede zulümden kurtulmaları için çabalarımız devam edecektir.

23.01.2016

Tacikistan Hak İhlalleri Gözlem Heyeti

Av. Gülden SÖNMEZ

Av. Emine YILDIRIM

Av. Cihat GÖKDEMİR

Av. Cavit TATLI

Av. Ömer Faruk YILDIRIM
 

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023