İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Türkiye İsrail Anlaşması Şehit Furkan Doğan’ın ABD’deki Davasını Düşürdü
Mavi Marmara saldırısı şehitlerinden Furkan Doğan’ın ailesinin, dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak hakkında ABD'de açtığı dava "Türkiye-İsrail anlaşmasının bazı maddeleri" gerekçe gösterilerek düşürüldü.
14.10.2016

31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine ve Filo’nun diğer gemilerine yapılan saldırı nedeniyle, saldırıda şehit olanlardan ABD Vatandaşı Şehit Furkan Doğan’ın ailesi ABD’de dava açmıştı. İsrail Eski Başbakanı Ehud Barak davalardan köşe bucak kaçıyordu. Ancak bir konferans için ABD’de bulunduğu sırada dedektifler tarafından yakalanarak dava kendisine tebliğ edilerek yargılanmaya başlamıştı. Gazze ablukasının kararını veren ve bu uygulamayı başlatan İsrail Eski Başbakanı olan Ehud Barak’ı bu yargılamadan kurtarmak için ‘İsrail Devleti’ ve ABD devlet olarak davaya müdahil olmuştu.

Şehit Furkan Doğan’ın ailesi adına açılan dava Los Angeles, California Merkez Federal Mahkemesi’nde görülüyordu. Davada, Ehud Barak hukuksuzca sivillere uluslararası sularda saldırarak ABD vatandaşı Furkan Doğan’ı kasten öldürmekten ve aynı zamanda, Uluslararası Terörizm suçu, işkence, kötü muamele, zalimane muamele, haksız gözaltı gibi suçlardan dolayı yargılanacak ve bütün bu suçları planlayan ve emreden olarak mahkemeye çıkacaktı.

Dava süreci devam ederken, bu arada Türkiye ve İsrail’in İsraillileri affeden anlaşması gerçekleşti ve 9.9.2016 tarihinde onaylandı. Bu anlaşmayı gerekçe gösteren İsrail tarafı, Mahkemede Türkiye’nin 20 Milyon$ aldığını ve İsrailliler hakkındaki tüm suçlamalardan muaf tutulacağının kabul edildiğini beyan etti. Bu gelişmeyle beraber Mahkeme Ehud Barak’ın dokunulmaz olduğunu da kabul ederek Şehit Furkan Doğan’ın davasını kapattı.

Şehit Furkan Doğan 19 yaşındaydı. Yardım gönüllüsü olarak Gazze için yola çıktığında uluslararası sularda Mavi Marmara gemisinde Ehud Barak’ın emrindeki askerler tarafından vurulmuştu. Önce yaralanıp yere düşmüş sonra İsrail askerleri tarafından sürüklenmiş yerde yaralı yatarken yakın mesafeden bitişik atışla yüzüne de gelen dört kurşun daha sıkılarak katledilmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023