İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Vietnam Müslümanlarının selamı var
İslam coğrafyasının unuttuğu Vietnam Müslümanları, 7. yüzyılda tanıştığı İslam dini ile olan bağlarını koparmamak için binbir zorluklara rağmen direnmeye devam ediyor.
Vietnam 16.04.2014

Osman Atalay

7. yüzyılda tüccarlar aracılığıyla Müslümanlığı tanıyan ve bugün yaklaşık sayıları 90 bin civarında olan Vietnam Müslümanlarının tarihte karşılaştıkları zulümler ve baskılar karşısında yaklaşık 55 bini, Malezya'ya göç etmek zorunda kaldı.

Vietnam Müslümanları; İslami eğitimin yasaklandığı, camilerin ve medreselerin kapatıldığı, 70 tane toplama kampında on binlerce Müslüman'ın tutuklandığı zor ve acı dönemleri geri bırakarak, sakin ve güvenli bir süreci yaşarken, İslam dinini öğrenmenin mücadelesini veriyor.

1957 yılında yaşanan iç savaş, 1965'de Amerika'nın Vietnam'a saldırılarında 4 milyon insanın hayatını kaybetmesi, Vietnam halkı ve Müslümanları üzerinde çok büyük tahribata sebep oldu.

1991 yılında Ho Chi Minh'de kurulan Müslüman heyeti, Vietnam Müslümanlarının dinlerini yaşama noktasında çok önemli bir dönüm noktası oldu.

Vietnam genelinde 8 şehirde yaşayan Müslümanlar, 62 mescide sahipler.

Ülkenin en kalabalık ekonomik güce sahip olan 14 milyonluk Ho Chi Minh kentinde ise 17 mescid bulunuyor.

Vietnam İslam Merkezi; Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tek muhatap ve yetkili kurum. Ülkedeki Müslümanların resmi temsilcisi olan İdris İsmail, İslam ülkeleri ile ilişki kurmak, tanışmak ve Vietnam Müslümanlarının maddi, manevi, kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için elinden gelen çabayı gösteriyor.

Vietnam Müslümanlarının İslam dünyası ile tek iletişim kanalı ülkelerinde bulunan büyük elçiliklerdir. Endonezya, Malezya ve Suudi Arabistan'ın yakın ilgisi karşısında, Türkiye Büyükelçiliği ile ise henüz istenilen bir ilişki, diyalog maalesef kurulamamış.

Türkiye'ye olan sevgi, saygı bir türlü somut bir çerçeveye oturtulmuş değil.

Yüzde 40 Budist, yüzde 30 ateist ve yüzde 25 Hristiyan toplumun yaşadığı ülkede Müslümanların oranı ise binde bir yani sayısı sadece 90 bin civarındadır.

90 bin nüfusun etnik kültürel yapısını, Çam Müslümanları denilen etnik yapı, yerli Vietnam Müslümanları, Arap, Hint, Endonezya, Malezya ve Pakistan kökenli Müslüman tüccarlar ile Vietnamlı ailelerden oluşan yeni nesiller ve sonradan Müslüman olan gruplar oluşturmaktadır.

Vietnam Müslümanları yaşamlarını tarım, balıkçılık ve ticaretle sürdürmektedir. En önemli sorunları; dinlerini öğrenme ve muhafaza etme noktasındaki manevi, maddi ve fiziki imkansızlıklarıdır.

Budizmin eğitim ve sosyal kültürel baskısı altında psikolojik olarak ezilmekteler. İslami eğitim ihtiyaçlarını Malezya üzerinden kısıtlı imkanlarla gidermeye çalışmaktalar. Politik, kültürel, medya, ilahiyat kurumlarının yokluğu çok büyük sıkıntılara sebep oluyor.

Vietnam Müslümanları cenazelerini Müslüman kabristanına gömmek için 5 saatlik bir yol gitmek zorunda ve 500 dolar araç ücreti ödemek zorundadır.

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının Ramazan ve Kurban bayramlarında hiç değilse Vietnam Müslümanları ile iletişim kurmaları çok önemlidir.

Vietnam'da; Ramazan ayında gıda yardımı, Kurban bayramında kurban kesimi, yetim destekleme projeleri, 2000 ve 3000 dolara ev yapımı, bir cenaze nakil aracı, öğrenci okutulması, temel İslam eserlerin basılması gibi küçük meblağlı bağışlar ile Uzak Asya'daki kardeşlerimize yardımcı olurken, onların hayata tutulması için manevi moral desteği vermiş olacaksınız.

Sadakataşı Derneği'nin, Vietnam dilinde bastırdığı Kur'an meali, İslam'da helal ve haramlar, Hz. Muhammed'in hayatı adlı eserlere set halinde 30 TL ödeyerek, dünyanın 11 ülkesinde dağıtımına vesile olabilirsiniz.

Vietnam Müslümanları, sivil toplum kurumlarımızı kendileriyle tanışmaya davet ediyor.

Vietnam'ın sakin, mütevazi ve güleryüzlü insanlarının selamı var...

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024