İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yemen’de insani kriz
Yemen’de 2015 yılı Mart ayında başlayan iç savaş ve çatışmalar bütün şiddetiyle sürerken, milyonlarca insan çatışma ve açlıkla boğuşuyor.
Yemen 15.02.2017

Yemen’in son durumunun haritasının çizildiğinde ülkede 18,8 milyon insan yardıma ve himaye edilmeye muhtaç durumda. Sivil toplum kuruluşları Husilerin muhasara altında tuttuğu bölgelere bir koridorun açılıp emniyetli bir şekilde gıda ve ilaç sokulması için BM ve uluslararası kuruluşlara başvuru yaptı.

İhtiyaç duyulan hususlar

1.Vatandaşların koruması:

Yaşan iç savaş ile birlikte yaklaşık 44.000 kişinin 36.818 yaralı ve 7.070 ölü olduğu tahmin edilmektedir. 3 milyondan fazla kişi ise göçmen durumunda evleri terk etmiş ve barınma ihtiyacı duymaktadır.

4.744 çocuk bu çatışmalardan zarar görürken 1275 çocuk ise militan olarak kullanılmıştır.

2.Gıda ihtiyacı:

Yaklaşık 14 milyon kişi Yemen de gıda ihtiyacı bulunmaktır. Bu rakamın 7 milyonunun ise gıda ya olan ihtiyacı ciddi boyutlara varmış durumdadır.

14,4 milyon kişi temiz içme suyuna ve alt yapıya ihtiyacı bulunmaktadır.

3.Sağlık İhtiyacı :

14,7 milyon kişinin sağlık ihtiyacı bulunmaktadır ve ciddi oranda sağlık hizmeti alamamaktadır. 3,3 milyon kişi kötü beslenmeden kaynaklı hastalıklarla mücadele etmektedir. 462.000 çocuk ciddi oran da kötü beslemeden dolayı şiddetli hastalıklarla boğuşmaktadır. Birçok sağlık ihtiyacı karşılanamazken ilaçlarda ciddi oranda eksiklikler bulunmaktadır. 8,8 milyon kişi sağlık hizmetlerinin tamamen yok olduğu bölgelerde yaşamaktadır.

Her 10 bin kişiye 22 sağlık görevlisi düşmektedir.

4.Alt yapı ve temel hizmetler:

Ancak %45 oranda alt yapı hizmeti verilebilmektedir. Birçok kurum personeline maaş veremediğinden hizmetlerini yerine getirememektedir. Yemen’nin yüzde 30’u devletten gelen düzenli maaş ile geçiniyordu ki bu maaşlar şuan verilememektedir.

1600 den fazla okul eğitim hizmeti verememektedir. 2 milyondan fazla öğrenci eğitim dışında kalmaktadır. 

 yemen-1-kopya-kopya.jpg

İç göç, işkence, insan ticareti…

Yemen'de mültecilerin durumu, yaşanan iç göç ve hapis, işkence ve insan ticareti gibi bir çok sorun bulunuyor. Ülkede Somali ve Etiyopyalılar başta olmak üzere 97 bin mültecinin yaşadığı, 2,2 milyon Yemenlinin de evlerini terk ettiği tahmin ediliyor. Husi ve Ali Abdullah Salih güçleri tarafından 11,000 kişinin (Çoğu İslah partisine mensup) hapse atıldığı ve 57 kişinin işkenceden can verdiği, 4698 kişinin 484 hapishanede işkence gördükleri; hatta hapiste yer kalmadığından 8 adet hapishane daha açtıkları ve çeşitli barınakların hapishaneye dönüştürüldüğü belirtiliyor.

İHH’nın Yemen yardımları

Özellikle gıda ve su sorununun bir çok bölgede etkisini sürdürdüğü Yemen'de sağlık krizi de her geçen gün artarak devam ediyor. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 2016 yılında gıda ve su sorununa yönelik özellikle Taiz bölgesinde projeler hayata geçirerek, sığınmacıların ağırlıkta olduğu bölgelerde de gıda dağıtımlar ve mobil sağlık hizmetlerinin gerçekleştirdi.

yemen-2-kopya.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023