İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Zimbabve’ye yeni mescit
İHH İnsani Yardım Vakfı, Zimbabve’nin Mt. Darwin şehri Chakanetsa bölgesinde İstanbul Mescidi’nin açılışını yaptı.
Afrika 14.12.2015

Zimbabve’de Müslümanlar 13 milyon nüfusun bir milyonluk bir kısmını oluşturuyor. Afrika’nın bir çok bölgesinde olduğu gibi Müslümanların burada da İslam’a olan ilgisi giderek artıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı da Müslümanların ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için dünyanın birçok ülkesinde bağışçıların desteğiyle mescit inşa ediyor.

İHH’nın son olarak Zimbabwe’nin Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Chakanetsa bölgesinde inşa ettiği “İstanbul Mescidi” dualar eşliğinde ibadete açıldı.

İHH’nın Zimbabwe’de açtığı ikinci mescit olan İstanbul Mescidi’yle, halkın ibadet mekânı ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra Müslümanlar arasında birlik ve kardeşlik duygularının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Zimbabwe’de İHH’nın birlikte çalıştığı yardım kuruşu Mt. Darwin Sorumlusu Adem Yidi Wadi, mescidin açılışında yaptığı konuşmada, İHH ile 2005 yılında tanıştıklarını 2006’da da Mt. Darwin’i kurduklarını söyledi.

Ülkedeki 99 caminin 25’i normal yapıya sahip

Zimbabwe’de Müslümanlar açısından en büyük sorunun mescitlerin azlığı olduğunu ifade eden Wadi, “Burada bir milyon Müslüman var. Zimbabwe genelinde ise 99 adet camii bulunuyor. Bu camilerin sadece 25 tanesi normal yapı, geri kalan camiler ve mescitler ise buradaki arazi şartlarına göre inşa edilmiş. Bu yüzden yağmur mevsimlerinde mescitlere ibadete gelen insanlar camilerde zaman geçiremiyor’’ dedi.
2012 yılında yapılan Hz. Ebubekir Camisi’yle beraber İstanbul Mescidi’nin açılmasının hem mekan sorununa çözüm olduğunu hem de Müslümanlar arasındaki bağları kuvvetlendirdiğini vurgulayan Wadi, “Önceden mescitlerin olmadığı bölgede İslami çalışmalar kısıtlıydı. Mescitlerin açılmasıyla davet çalışmaları da arttı” diye konuştu.

Mescitler eğitim sorununa çözüm oluyor

Mescitlere artık daha fazla insanın geldiğine dikkat çeken Wadi, şöyle devam etti:

“Mescitlerde sadece ibadet değil eğitim çalışmaları da yürütülüyor. Burada gönüllü hocalarımız var. Çocuklara okuldan geldikten sonra hocaların hazırladığı programlarla Kuran-ı Kerim, fıkıh ve akaid gibi eğitimler de verilerek gelişimleri sağlanıyor.”

İHH misyonerlere karşı büyük güç

Afrika’nın neredeyse her yerinde olduğu gibi Zimbabve’de de misyonerlerin bölgedeki Müslüman ailelere zorluklar yaşattığına dikkat çeken Wadi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Devlet okullarının paralı olması ve Müslümanların genellikle fakir olması bölgede büyük bir eğitim sorununa yol açmış durumda. Burada bulunan misyonerlerin açmış olduğu okulların parasız olması ise Müslüman çocukların geleceği açısından büyük bir sorun. İHH’nın yaptırdığı projeler Zimbabve Müslümanları için hem eğitim hem de ibadet açısından büyük bir öneme sahip. Bölge halkının ihtiyaçlarına göre yardım çalışmalarını yürüten İHH burada kalıcı projeler üretmeye devam ediyor.”

Açılışı yapılan İstanbul Mescidi kadınlar ve erkeklerin ayrı şekilde ibadet edebilecekleri şekilde ve öğrencilere eğitim verilecek şekilde yapıldı.

İHH yine Mt. Darwin ili Chiutsa kasabası halkından yaklaşık 100 ailenin yakın zamanda İslam ile şereflenmesinden sonra 2012 yılında Hz. Ebubekir Camisini hizmete açmıştı.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024