İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
6 Nisan 1994: Ruanda Katliamı
Soğuk Savaş dönemi akabinde Bosna-Hersek’te başlayan Sırp saldırı ve katliamlarıyla aynı dönemde bu kez Afrika’nın ortasında Ruanda’da insanlık tarihinin en kara dönemlerinden birisi yaşandı.
Ruanda 06.04.2011

10 milyona varan nüfusuyla Afrika’nın ortasında Kongo, Tanzanya, Burundi ve Uganda ile çevrili küçücük fakat yemyeşil doğa harikası bir ülke olan Ruanda, 1994 yılında ülkede yaşanan soykırımlarla dünya gündeminde oturdu. 6 Nisan’da başlayan ve 1,5 sene devam eden soykırımın sadece ilk 100 gününde 1 milyon Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutular tarafından katledildi.

Soykırımın geçmişinde Batılılar tarafından körüklenen suni bir etnik düşmanlık yatıyor. Ruanda’da hüküm süren Alman ve sonrasında Belçika idaresi, bölge halkını bölmüş; suni sınırlar, etnik gruplar oluşturmuştu. İnsanlar zenginlikleri ve yüz hatlarına göre sınıflara ayrılmış, asırlardır kardeş olarak yaşamış insanlar Hutu ve Tutsi olarak sınıflara ayrılmıştı.

Belçika idaresinin uzun yıllar Tutsileri kayırması nedeniyle Hutuların nefreti artmış, iki grup arasında gerilim tırmanmıştı. 1994 yılının Nisan ayında Çin’den gelen sandıklar açılmış, içlerinden çıkan palalarla, BM’nin, Fransa’nın, Belçika’nın gözleri önünde 100 günde 1 milyon Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutular tarafından katledilmişti.

Katliamın ardından Ruanda sokaklarında ağaç gölgeleri altında mahkemeler kuruldu. Soykırıma karışan 130 bin kişi yerel mahkemelerce cezaevine gönderildi. Soykırım boyunca sessiz kalan Birleşmiş Milletler ise Tanzanya’da bir savaş suçları mahkemesi kurdu. 2 Eylül 1998’de, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, dünyada ilk kez tanımlanmış soykırım suçu nedeniyle mahkumiyet kararı verdi.

Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, soykırım suçu ile yargılamalarına devam ediyor. Ancak katliamda parmağı olan Fransa, Belçika ve ABD gibi devletler, mahkemenin yapısı gereği yargılamaya konu olamıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024