İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bir bakışta 2018: İHH'nın bir yılı
17.01.2019

uyusturucuyla-mucadele.jpg

İHH, son yıllarda ülkemizde gençler arasında hızla artan madde bağımlılığına karşı mücadele başlattı. “Mahallene ve Okuluna Sahip Çık! Uyuşturucuya Hayır!” sloganıyla madde bağımlılığının yüksek olduğu 31 ilde gerçekleştirilecek konferans serisi Trabzon ile başladı, Bursa, Konya ve Sakarya ile devam etti. 81 ilde konuyla ilgili bilinçlendirme broşürleri dağıtıldı.

İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay’ın konuşma yaptığı konferanslar; illerdeki il sağlık müdürlükleri, akademisyenler, üniversiteler, gazeteciler, belediyeler ve ilgili tüm kurumlarla koordineli olarak gerçekleştiriliyor.

2018-kis.jpg

2017-18 kış döneminde 22 ülkede, kış şartlarında zorluk çeken 175 binden fazla kişiye içinde yakacak ve giysilerin de yer aldığı kış yardım malzemeleri ulaştırıldı. Bağışçılarımızın desteğiyle ihtiyaç sahipleri sıcak bir kış geçirdi.

Bu ülkeler Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Karadağ, Sırbistan (Sancak), Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Filipinler (Moro), Hindistan, Afganistan, Kazakistan, Moğolistan, Kırgızistan, Ukrayna, Filistin, Yemen, Lübnan, Irak, Tunus ve İran’dı.

 

ydg.jpg

İHH, “yetim” gerçeğine dikkat çekmek, yetimler için yapılan projeleri kamuoyuna duyurmak, korumasız kalan çocuklara toplumda duyarlılık oluşturmak için her yıl Yetim Dayanışma Günleri düzenliyor. 2018 yılında yetimler ve aileleri için eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda 453 proje hayata geçirildi. Gerçekleştirilen projeler maddi yardımlardan ziyade, yetim çocukların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmak ve geçimlerini kimseye muhtaç olmadan sağlayabilecekleri kalkınma projelerinden oluşuyor. Yetiştirebilecekleri hayvan alımı, meslek edindirme kursları, evlenebilmeleri için maddi destek gibi birçok konuda sosyal projeler hayata geçirildi. 2018 yılında 8’incisi düzenlenen Yetim Dayanışma Günleri’nden yetimler ve aileleri olmak üzere toplam 93.652 kişi yararlandı.

 

iyilikte-yarisan-siniflar.jpg

İHH, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen işbirliğiyle Türkiye’deki okullarda ve Kur’an kurslarında yürütülen “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi, 2018 itibarıyla 5. yılını geride bıraktı. Bu proje ile bir sınıftaki öğrenciler her ay harçlıklarından biriktirdikleri 125 lira ile yetim kalmış bir çocuğun ihtiyaçları giderilebiliyor.

2018 yılında 4.401 eğitim kurumundaki öğrenciler 10.645 yetim çocuğa sponsor oldu. Bu projeyle toplamda 15.899 yetim destekleniyor. İHH, Türkiye dahil 53 ülke ve bölgede yaklaşık 94 bin yetim çocuğa her ay düzenli destek sağlıyor.

Yetimlerin ihtiyaçları için bağış yap

 

omer-halisdemir-okulu.jpg

Şubat ayında Tayland’ın Patani bölgesinde Şehit Ömer Halisdemir Okulu açıldı. Birşeyyap Gönüllü Hareketi ve İHH işbirliğiyle açılan okulda yetim ve ihtiyaç sahibi 240 çocuk eğitim görecek. Toplamda 656 metrekare alana inşa edilen okulda laboratuvar ve kütüphane imkanı da bulunuyor.

İHH 2018 yılında hayırseverlerin destekleriyle 13 ülke ve bölgede 31 kalıcı eserin açılışı gerçekleştirdi. Asya, Afrika ve Ortadoğu’da inşa edilen kalıcı eserler; camiler, yetim kompleksleri, okullar, evler, sağlık merkezi ve yemekhaneden oluşuyor. İhtiyaç sahibi insanların hayatını kolaylaştıracak, yetimlerin güvenli ortamlarda yaşamalarını sağlayacak eserlerden 10 bin 564 kişi istifade edecek.

Projelerimize destek olun

 

vicdan-konvoyu.jpg

Suriye’de 8 yıldır devam eden savaşta tutuklanan ve işkence gören kadınlara kamuoyunda dikkat çekmek için “Uluslararası Vicdan Konvoyu” düzenlendi. İstanbul’dan yola çıkan 55 ülkeden farklı din, dil, ırk ve kültürden kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Hatay’da yürüyüş düzenledi.

Konvoy katılımcıları TBMM’de yetkililerle ve daha sonra da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İHH’nın girişimleriyle serbest kalan Suriyeli kadınlar maruz kaldığı işkence ve kötü muameleleri anlattı.

İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (İNSAMER) konuyla alakalı hazırladığı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

 

suriye.jpg

2011’de rejimin katliamlarıyla başlayan çatışmaların yayılması ve yoğunlaşmasıyla en az 500 bin insanın hayatını kaybettiği Suriye’deki savaş, 2018 yılının Mart ayında yedinci yılını geride bıraktı. 5 milyondan fazla insan yaşadığı yeri terk edip başka ülkelere sığındı.

2018 yılında, Suriye’de 7 yıldır devam eden çalışmalarla ilgili bir faaliyet raporu yayımlandı. Raporda sağlık, barınma, gıda ve eğitim alanlarında yapılan çalışmaların bilgisi yer alıyor. İHH, 2012 ile 2018 yılları arasında Suriyeli mültecilere 360.605.013 Dolar tutarında yardım ulaştırdı.

 

ortez.jpg

Yalnızca Suriye’de yaşanan savaşta 2.8 milyon insan beden bütünlüğünden mahrum kaldı. Irak ve Filistin’de engelli kalan insanları da dahil ettiğimizde bu sayı 4 milyonu geçiyor. Yurtlarından göç ettikleri için tedavi olamayan birçok mülteci bulunuyor. Bu durum hem onları hem de yakınlarını psikolojik olarak etkiliyor. Tedavi hizmetine ulaşamayan engelli mültecilerin sıkıntılarını giderebilmek için İHH, 2017 yılının nisan ayında Yüksek Teknolojili Protez Ortez Merkezi’ni hayata geçirmişti.

Merkezde 2018 yılında 437 kişi tedavi edilerek protez ve ortez desteği sağlandı. Merkezin açılışından bu yana ise toplam 582 kişi protez ve ortez tedavisinden faydalandı.

Engelliler için bağış yap

 

ramazan.jpg

Dünyanın dört bir yanına Ramazan bereketini ulaştırmak için İHH yine yollardaydı. Hayırseverlerimizin desteğiyle 95 ülke ve bölgede ve Türkiye’nin 81 ilindeki ihtiyaç sahipleriyle Ramazan’ın bereketini birlikte yaşadık. Hazırlanan 300 bin kumanya paketinden 2 milyondan fazla insan faydalandı. 100 bin kişi hayırseverlerimizin zekat ve fitrelerinden yararlandı. Kurulan sofralarda 1.5 milyon kişiye iftar yemeği verildi. 30 bin çocuğa hediye paketi, 85 bin yetime bayramlık kıyafet hediye edildi. Türkiye’yle birlikte 96 ülkedeki mazlum, mağdur ve mültecilere ulaşmamıza vesile olduğunuz için teşekkür ederiz.

 

1-milyon.jpg

Suriye halkı Ramazan bereketini yıllardır eskisi gibi yaşayamıyor. Milyonlarca insan bayramları kendi ülkesinden uzakta, çadır kentlerde geçiriyor. İHH, yaşadıkları sıkıntıları giderme amacıyla sürekli yaptığı çalışmalara Ramazan ayında da devam etti. Ramazan ayının ilk 20 gününde 1 milyon Suriyeli ihtiyaç sahibine iftar yemeği ulaştırdı.

 

mavi-marmara.jpg

ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini 14 Mayıs’ta Kudüs’e taşımasının ardından İHH, Mavi Marmara’nın 8’inci yıl dönümü yürüyüşünü “Kudüs Müslümanların başkentidir!” sloganıyla düzenledi. On binlerce kişi, ABD’nin büyükelçilik kararını ve İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargoyu protesto etti.

 

mobil-uygulama.png

İHH'nın yeni mobil uygulaması yayınlandı. Uygulamayı indirdiğinizde;

- Hızlı bağış yapabilir ve yaptığınız tüm bağışları görebilirsiniz.

- Bir yetime sponsor olabilir, sponsor olduğunuz yetimleri görüntüleyebilirsiniz.

- Hatırlatma ekleyebilir, küçük bağışlarla kumbaranızı oluşturabilirsiniz.

- Müslüman toplumların durumundan, yaşanan afet ve krizlerden haberdar olabilirsiniz.

apple-gorel-icon-s.png apple-gorel-icon-w.png

 

su-kuyusu.jpg

İHH 2018 yılında 18 ülkede 436 su kuyusu açtı, 3 ülkede 371 su kuyusu inşası devam ediyor. Bağışçılarımızın desteğiyle bu kuyular Somali, Burkina Faso, Nijer, Çad, Sierra Leone, Gine, Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi, Zimbabve, Mali, Gana, Hindistan, Bangladeş, Moro ve Afganistan’da açıldı.

Su kuyuları, açıldığı bölgelerde insanları her gün kilometrelerce yürümekten ve ölümlere sebep olan kirli suları tüketmekten kurtarıyor. Hayvancılık ve çiftçiliğin gelişmesine katkı sağlıyor. İHH’nın 36 ülkede 7422 su kuyusu bulunuyor. Bir su kuyusuyla 400 kişi temiz ve sağlıklı suya kavuşuyor.

"3 kuyu 3 kadın", su kuyusunun insanların hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor.

Yeni açılacak su kuyuları için bağış yap

 

 

somali-tarim-okulu.jpg

İHH’nın TİKA ile birlikte 2012 yılında hayata geçirdiği Somali Tarım Okulu 2014 yılında Anadolu Ziraat Fakültesi olarak eğitim vermeye başladı. Desteklerinizle açılan okul 2018 yılında ilk mezunlarını verdi. Somalili 50 öğrenci artık ziraat mühendisi olarak ülkesine hizmet edecek.

Bu proje 2017 yılında Ak Parti Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri yarışmasındaki insani yardım kategorisinde birinci olarak Başbakan Binali Yıldırım’dan ödül almıştı.

 

genc-ihh-yuruyus.jpg

1995 yılının temmuz ayında Sırp askerler 8 bin 372 Bosnalı Müslümanı katletti. Bu, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırımdı.

Katliamın 23. yılında yaşananları hatırlatmak için 6 binden fazla kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Bosna Hersek’in Tuzla şehriyle Srebrenitsa arasında yapılan yürüyüşe Genç İHH üyesi 120 kişi katıldı. “Barış Yürüyüşü” (Marş Mira) adıyla düzenlenen yürüyüşe katılan gönüllüler 100 kilometreden fazla yol katederek Potoçari Anıt Mezarlığı’ndan düzenlenen anma törenlerine katıldı.

 

kurban.jpg

İHH, 2018 Kurban yolculuğunda 103 ülke ve bölgede 360 şehre ulaştı. Bağışlarınızla kesilen kurbanlar 57.538 hisseye ve 460.304 paya ayrıldı. Bu paylardan 2 milyon 300 binden fazla kişi faydalandı. Türkiye dahil 16 ülkede toplam 35 bin 339 yetim, mülteci ve ihtiyaç sahibi çocuğa ve 608 yetim annesine bayramlık kıyafet hediye edildi.

 

arakan.jpg

25 Ağustos 2017’de Myanmar ordusu, Budist çetelerin de desteğiyle Arakan Müslümanlarını katletmeye başladı. Güvenlik merkezlerine saldırdığı iddiasıyla yüzbinlerce Arakanlı’ya saldırdı. 200’den fazla köy yakıldı, 25 bin kişi öldürüldü. 1 milyondan fazla insan kaçarak başka ülkelere sığındı. İHH, hayırseverlerin desteğiyle Bangladeş’e sığınan mülteciler için 8.076 bambu ev inşa etti. Rohingyalara yapılan yardımlardan sadece Ramazan ve Kurban dönemlerinde 594.930 kişi faydalandı. Saldırıların başladığı 25 Ağustos 2017’den bu zamana kadar yaklaşık 2 milyon Arakanlı’ya insani yardım ulaştırdık.

Arakanlı Müslümanlar için bağış yap

 

endonezya.jpg

28 Eylül’de Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda 7.5 şiddetinde bir deprem oldu. Depremin ardından bir de tsunami meydana geldi. Yaşanan doğal afette 2 bine yakın kişi hayatını kaybetti, 3 bin kişi yaralandı. 70 binden fazla ev hasar gördü, bazıları kullanılamaz hale geldi.

İHH, depremin hemen ardından Türkiye’den bölgeye ulaşan ilk yardım kuruluşu oldu. Acil yardım ve arama kurtarma çalışmaları için 10 kişilik ekip bölgeye gönderildi. Afet mağdurlarına gıda ve hijyen paketi, sıcak yemek, barınma malzemeleri ve temiz su ulaştırıldı. Ağustos ayında meydana gelen 6.9 şiddetindeki deprem ve yine aralık ayında meydana gelen tsunamiden etkilenenlerle birlikte acil yardım faaliyetlerinden toplam 63.250 doğal afet mağduru faydalandı. Deprem ve tsunami mağdurları için gıda, sağlık, barınma ve çocuk paketi yardımları ulaştırmaya devam ediyoruz.

Endonezyalı deprem mağdurları için bağış yap

 

yetimler-egitim-icin-turkiyede.jpg

İHH, Yetim Sponsorluk Sistemi’yle dünyanın her bölgesinden çeşitli sebeplerle yetim kalan çocukların hamiliğini üstleniyor. Hayırseverlerin desteğiyle yaklaşık 94 bin yetim çocuğun sağlık, barınma, eğitim ve gıda masraflarına destek oluyor.

Yetim Sponsorluk Sistemi’yle desteklenen 10 ülkeden 30 yetim kız öğrenci, üniversite eğitimi için Türkiye’ye getirildi. Endonezya, Pakistan, Tayland (Patani), Filipinler (Moro), Burkina Faso, Arnavutluk, Tanzanya, Etiyopya, Nepal ve Sierra Leone ülkelerinden gelen yetimler sağlık alanında farklı bölümlerde eğitim alacaklar.

 

katarakt.jpg

Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.

İHH bu durumu değiştirmek için dünyanın dört bir yanında çalışmalar yapıyor. Bağışçılarımız 2018 yılında 11 bin 238 kişinin gözlerinin açılmasına vesile oldu. Bu ameliyatlar Etiyopya, Hindistan, Nijer, Bangladeş, Pakistan, Mali’de yapıldı. Desteklerinizle toplamda 114 bin 433 kişi ışığa kavuştu. Hedefimiz ihtiyaç sahibi herkese ulaşmak.

Katarakt hastalarına ışık ol

 

yemen.jpg

2011 yılından bu yana iç savaş ve istikrarsızlığın devam ettiği Yemen’de, insani kriz 2017 yılında nüfusun üçte ikisini (yaklaşık 21 milyon) insani yardıma muhtaç hale getirdi. Savaşın etkisiyle ülkedeki her şeyin fiyatı üç kat arttı ve gıda maddelerine ulaşmak neredeyse imkansız hale geldi. İHH, Yemen halkına yardımlarını 2018 yılında da devam ettirdi. İnsani yardım malzemelerinin ülkeye girişine izin verilmesi için diplomatik girişimlerde bulundu. Ramazan, Kurban ve acil yardım faaliyetlerinden mülteciler de dahil 300 bine yakın ihtiyaç sahibi faydalandı.

Yemenli savaş mağdurları için bağış yap

 

kuran-dagitimi-site.jpg

İHH 2018 yılında 10 ülkede 51 binden fazla Kur’an-ı Kerim dağıtımı gerçekleştirdi. Bu ülkeler Burkina Faso, Çad, Gana, Gine, Kırım, Macaristan, Nijer, Pakistan, Sierra Leona, Sudan’dı. Desteklerinizle onbinlerce çocuk Kur’an’ı daha kolay öğrenebilecek. 

Bir Kur'an-ı Kerim bağışı yap