İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Birleşmiş Milletler'den Özgürlük Filosu'na destek açıklaması
Birleşmiş Milletler Raportörleri, Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye gidişi için destek açıklamasında bulundu.
26.04.2024

CENEVRE (26 Nisan 2024) - BM Raportörleri, Türkiye'den yola çıkacak olan gemileriyle kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne 5 bin 500 ton insani yardım ve yüzlerce uluslararası insani gözlemci taşıyacak olan Özgürlük Filosu Koalisyonu için güvenli geçiş talebinde bulundu.

Raportörler, "Özgürlük Filosu, Gazze açıklarındaki Filistin karasularına yaklaşırken İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın insani yardıma engelsiz erişim sağlanması yönündeki son kararları da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymalıdır" dedi.

Koalisyon aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

"İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik eşi benzeri görülmemiş bir açlık kampanyasını da içeren kuşatma ve soykırım şiddetinin üzerinden 200 gün geçmesine rağmen durum kötüleşmeye devam ediyor. Gazze'ye yönelik 17 yıllık ablukanın ardından İsrail, Gazze'ye düzenli su, gıda ve kritik mal tedarikini keserek bir kıtlık yaratmış, geçim kaynaklarını, gıda sistemini ve sivil altyapıyı tahrip etmiştir. İşgalci güç olarak insani yükümlülüklerini yerine getirmeyen İsrail, insani yardımları da kısıtlıyor, insani yardım konvoylarını kasıtlı olarak bombalıyor ve hem yardım çalışanlarını hem de yardım isteyen sivilleri hedef alıyor.

Özgürlük Filosu Koalisyonu, Türkiye'den hareket eden gemileriyle kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne 5 bin 500 ton insani yardım ve yüzlerce uluslararası insani gözlemci taşıyacak olan sivil ve barışçıl bir girişimdir. Aralarında avukatlar, doktorlar, hemşireler, gazeteciler, parlamenterler ve siyasetçilerin de bulunduğu çok çeşitli insan hakları aktivistlerinden oluşan konvoy, hayat kurtaran yardımları doğrudan kuşatma altındaki Gazze halkına ulaştırmayı ve İsrail'in insani yardımların girişi üzerindeki kontrolüne meşru bir şekilde meydan okumayı amaçlamaktadır. Sivil bir nüfusu kuşatmak hukuka aykırıdır.

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun talepleri arasında acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes, insani yardıma sınırsız erişim ve Gazze Şeridi'ne yönelik yasadışı ablukanın sona erdirilmesi yer alıyor. Konvoyun yakın zamanda yola çıkması planlanıyor.

Filo, Filistinlilerin özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkı için devam eden mücadelesine ve uluslararası alanda tanınan, müdahale ya da engelleme olmaksızın insani yardım alma hakkına verilen uluslararası desteğin somut bir göstergesidir. Filistin halkının insan haklarına destek, mevcut soykırım, katliam, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar koşullarında akut bir hal almıştır. Evlerin ve hastanelerin toptan tahrip edildiği bir ortamda kasıtlı olarak yaratılan kıtlığa tanık oluyoruz. Milyonlarca insan evlerinden zorla çıkarıldığı, hedef alındığı, sakat bırakıldığı ya da yaralandığı ve son derece sağlıksız koşullarda tedavi edilemediği için hastalık hızla yayılmaktadır ve şu anda derme çatma ve aşırı kalabalık barınaklarda yaşamaktadır. Yaşanan travma ve sıkıntı Filistinlileri nesiller boyu etkileyecektir.

Ülkeler, İsrail'in Gazze'deki soykırımına ve açlığa son verme yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Aslında pek çok ülke İsrail'i silah, fon ve siyasi destekle desteklemeye devam ediyor: bu da onları İsrail'in soykırım ve açlık suçuna ortak edebilir. İşte bu nedenle Özgürlük Filosu katılımcıları gibi siviller, Filistinlilerin insan haklarını doğrudan eylem yoluyla koruyarak ve yerine getirerek dayanışmalarını giderek daha fazla gösteriyorlar. Gazze'deki dehşetin hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin yararına olacak şekilde sona erdirilmesi için özellikle dünya çapında gençler tarafından sürdürülen küresel bir hareketin iradesini ifade etmektedirler.

Özgürlük Filosu uluslararası sularda serbest geçiş hakkına sahiptir ve İsrail, uluslararası hukuk tarafından uzun süredir tanınan seyrüsefer özgürlüğüne müdahale etmemelidir. Özgürlük Filosu Gazze açıklarındaki Filistin karasularına yaklaşırken İsrail'in, Uluslararası Adalet Divanı'nın insani yardıma engelsiz erişim sağlanması yönündeki son kararları da dâhil olmak üzere, uluslararası hukuka riayet etmesi elzemdir.

2010 yılında İsrail, Özgürlük Filosu'nun sivil gemilerini uluslararası sularda durdurup saldırmış, 10 yolcunun ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Özgürlük Filosu o dönemde Gazze'deki Filistinlilere insani yardım götürerek İsrail ablukasını kırmaya çalışmıştı.

İsrail'in BM ve sivil insani yardım misyonlarını defalarca hedef alan saldırıları ışığında Özgürlük Filosu katılımcılarının güvenliğinden özellikle endişe duyuyoruz. İsrail, dünyanın dikkatle izlediğini hatırlamalı ve filo katılımcılarına karşı herhangi bir düşmanlıktan kaçınmalıdır."

BM sitesinde yayınlanan açıklamayı görmek için bu metne tıklayabilirsiniz...

İlgili haberler
Tümünü Gör
Copenhagen University College'den İHH'ya ziyaret
Copenhagen University College'den İHH'ya ziyaret
Copenhagen University College Uluslararası Sosyal Hizmetler Bölümü'nden 20 kişilik öğrenci ve akademisyen grubu, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'ni ziyaret etti.
02.05.2024
Üsküdar'daki Filistin yürüyüşüne on binler katıldı
Üsküdar'daki Filistin yürüyüşüne on binler katıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın öncülüğünde, çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından işgalci İsrail'in Gazze'deki insanlık dışı saldırılarını protesto etmek için Üsküdar'da yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan on binler, Filistin'e destek mesajı verdi.
28.04.2024
“Engellemelere rağmen yolumuza devam edeceğiz”
“Engellemelere rağmen yolumuza devam edeceğiz”
Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, filoda bulunan 2 geminin bayrak ülkesi olan Guinea-Bissau’nun, İsrail’in baskıları sonucu bayraklarını filodan çekmesi üzerine basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yapılan baskı ve engelleme girişimlerine karşılık, filonun kararlılıkla yoluna devam edeceği ve yola çıkmak için her türlü girişimde bulunulacağı ifade edildi.
27.04.2024