İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Ortez ve Protez Merkezi
Bireysel
Grup
Kurumsal

Savaş mağdurları protezlerine kavuşuyor

Yakın coğrafyamızda savaşlar ve çatışmalar sonucunda uzuvları zarar gören ya da hayatına engelli halde devam etmek zorunda olan birçok insan var. Yalnızca Suriye’de yaşanan savaşta 2.8 milyon insan beden bütünlüğünden mahrum kaldı. Irak ve Filistin’de engelli kalan insanları da dahil ettiğimizde bu rakam 4 milyonu geçiyor.

Yurtlarından göç ettikleri için tedavi olamayan birçok mülteci bulunuyor. Kolu, bacağı ve diğer uzuvları eksik olarak yaşamak yalnızca onların değil aynı zamanda yakınlarının hayatını da hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiliyor.

Bu durumu değiştirmek, tedavi hizmetine ulaşamayan engelli mültecilerin sıkıntılarını giderebilmek için İHH, Yüksek Teknolojili Protez Ortez Merkezi’ni hayata geçirdi. Kuveyt Beyt Zeka ve AID’in destekleriyle hayata geçen proje ile fiziksel engelleri nedeniyle hayatının geri kalanında hedeflerine ve hayallerine ulaşamayan insanlara bir ayak ya da kol protezi sağlanmış olacak.

protez-ortez.jpg

Siz de bu projeye destek vererek bir engellinin kol veya ayak protezine ulaşmasını sağlayabilir, onların hayatını değiştirebilirsiniz. Bir hasta için ortalama fiyatı 5.000 TL’yi bulunan ortez protez tedavisinde bir hastanın tüm ihtiyacını karşılayabilir veya istediğiniz miktarla katkıda bulunabilirsiniz.

Merkez nasıl çalışıyor?

İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’da birer ofisi bulunan merkezde alanında uzman on beş personel hizmet veriyor. Ekipmanları açısından merkez, son teknolojileri ile ortez-protez işlemi yapan hastanelerin çoğundan daha gelişmiş bir üretim ve uygulama gerçekleştiriyor.

Tedavi aşamalı olduğundan ortez-protez süreci, her hasta için aytıntılı olarak dijital ortamda takip ediliyor.

Savaş şartları ya da diğer imkânsızlıklar nedeniyle hastalar her zaman merkeze gelemeyebiliyor. Bu amaçla Şanlıurfa ve Reyhanlı’da kurulan merkezler, kamplarda yaşamak zorunda olan hastaların genel merkezde alabileceği hizmetlerin aynısını bölgede verebiliyor.

Engel tespitinden sonra ilgili organ kısa sürede üretilse de vücut protezi hemen kabul etmiyor. Bazı vakalarda ameliyat da gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda merkezin koordineli olarak çalıştığı hastanelerde hastanın ameliyatı gerçekleştirilerek ilgili organ ortez-proteze uygun hale getiriliyor.

Bu sürecin tamamında hastanın fiziksel ve psikolojik uygunluğunu sağlamak için uzman fizyoterapist ve psikoterapistler tedaviye destek oluyor. Titizlikle sürdürülen egzersizler ile vücut uygun hale getiriliyor. Egzersizlerini tamamlayan hastadan ölçü alma süreci başlıyor. Ölçüler üç boyutlu tarayıcılar ile alınıyor. Üç boyutlu yazıcılar sayesinde de kol ya da bacak 4-6 saat gibi çok kısa bir sürede üretiliyor.

Protez takıldıktan sonra hizmetler sonlanmıyor. Tedavi periyodik kontroller ile devam ediyor. Çünkü bir protezin oturması vakit aldığı gibi oturduktan sonra deformasyonu da söz konusu. Yahut hastanın kilo alma-vermesi gibi durumlarda da yeniden üretim gerekebiliyor. Tüm hastalarda bu tip değişikliklerin her an ortaya çıkabilme ihtimali var. İşte bu gibi durumlar hastanın sürekli takibini zorunlu kılan faktörlerden yalnızca birkaç tanesi.

Destekleriniz ve bağışlarınız ile bu özgün proje gelişerek daha fazla mağdur insana ulaşmamızı sağlayacak. Ulaştığımız her hasta, hayata, hayallerine ve hedeflerine adım atacak. Engelli insanların hayallerine adım atabilmeleri, sosyal hayatta var olmalarını sağlamak sizin elinizde. Onlara yardımda bulunarak atacağınız bir adım, onların hedeflerine yürümelerini sağlayacak.

Bu projeye bankadan bağış yapmak isterseniz açıklama kısmına 8685 yazmanız yeterli.

Bunlar da ilginizi çekebilir