İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İşgalci İsrail’in saldırıları basın açıklamasıyla protesto edildi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara Derneği’nin aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları, işgalci İsrail’in Filistin’in Cenin kentinde düzenlediği ve 7 kişinin şehit olduğu saldırıların ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu saldırılar sadece Cenin’e ya da Filistin’e değil, İslam coğrafyasına ve vicdan sahibi ülkelere yapılmıştır. Cenin’e acilen yeni bir insani yardım koridorun açılması ve gözlemci heyetlerin bölgeye gönderilerek insani durumun gözlenmesi gerekmektedir” denildi.
Filistin, Filistin-Gazze 23.06.2023

İşgalci İsrail önceki gün Filistin’in Cenin kentinde sivillere yönelik saldırılar düzenledi. Saldırılarda, 7 Filistinli şehit oldu, 18’i ağır olmak üzere 66 Filistinli ise yaralandı. Şehit olan Filistinlilerin arasında, başından vurulan 15 yaşındaki bir kız çocuğu da bulunuyor.

İsrail’in sivillere yönelik saldırıları, sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklaması, İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara Derneği, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), Özgür-Der, Mazlum-Der, Beytülmakdis Öncüleri Derneği, Filistin İletişimciler ve Medya Derneği, Filistin Dayanışma Derneği ile Kudüs ve Tarihimiz Derneği tarafından düzenlendi.

“Cenin’de 70 yıldır siviller katlediliyor”

Açıklama, Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür tarafından yapıldı. Açıklamada, 70 yıldır Cenin’de sivillerin katledildiği, tarım alanlarının kundaklanarak ekinlere zarar verildiği, şehre giden elektrik ve su yollarının kesilerek bölgenin bir açık hava hapishanesine çevrildiği vurgulandı. Açıklamanın devamında, 3 Nisan 2002 tarihinde işgal güçlerinin Cenin’e yaptığı saldırıda bin 300 masum sivilin katledildiği, yüzlerce kişinin ağır şekilde yaralandığı, çok sayıda kişinin esir alınarak hukuksuz bir şekilde müebbet cezasına çarptırıldığı ve yüzlerce sivilin halen suçsuz bir şekilde İsrail hapishanelerinde bulunduğu hatırlatıldı.

behesti-ismail-songur.jpg

“İsrail’e karşı büyük bir boykot başlatalım”

Bu saldırıların sadece Cenin’e ya da Filistin’e değil, İslam coğrafyasına ve vicdan sahibi herkese yapıldığı belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Buradan İslam ülkelerinin liderlerine ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerine sesleniyoruz. Türkiye asırlar boyunca bölgedeki barışın ve istikrarın güvencesi olmuştur. Mescid-i Aksa’ya, Kudüs’e, Batı Şeria’ya, Gazze’ye ve Filistin’e musallat olmuş işgal çeteleri artık bir apartheid rejimine dönüşmüştür.  İsrail, savaştan, istikrarsızlıktan ve problemden beslenmektedir. Gelin hep beraber apartheid rejimine karşı büyük boykotu başlatalım. İsrail uluslararası siyasette yalnızlaştırılmalıdır. Çünkü İsrail sessizliğimizden güç almaktadır.”

_isgalci-israilin-saldirilari-basin-aciklamasi.jpg

“Cenin’e yeni bir insani yardım koridoru açılmalı”

Sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, cemiyet ve kuruluşlara bu davete destek vermeleri için çağrıda bulunulan açıklama şu cümlelerle sona erdi: “Cenin’e acilen yeni bir insani yardım koridorunun açılması ve gözlemci heyetlerin bölgeye gönderilerek insani durumun gözlenmesi gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın Arapça metni Filistin Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Mişeniş tarafından okundu.

ridvan-kaya.jpg

“Kınamalar bir işe yaramıyor”

Yapılan açıklamanın ardından konuşan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İsrail’in on yıllardır zulümlerine sistematik bir şekilde devam ettiğini belirtti. Kaya, “Devletlerin yaptığı kınamaların bir işe yaramadığını biliyoruz. Bazı devletler kınamıyor bile. Bu saldırganlığa karşı tavır almalıyız. Bu vahşete asla alışmamalıyız” dedi.  

ali-oner.jpg

“BM kararları İsrail’in soykırımcı olduğunu ifade ediyor”

Kaya’nın ardından söz alan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Ali Öner, “Uluslararası hukukun hiçe sayıldığı bir zulme şahit olduk. Gün geçmiyor ki İsrail’in bir hak ihlalini duymayalım. İsrail, Birleşmiş Milletler kararlarına göre soykırım uygulayan iki ülkeden biridir” diye konuştu.

Basın açıklaması, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023