İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Sessiz Çığlık
Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü protesto etmek amacıyla tüm Türkiye tek ses, tek yürek olacak. İHH, birçok STK’nın desteğiyle İstanbul’da yarın akşam meşalelerle sessiz bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirecek.
DoğuTürkistan 19.12.2019

Namaz kılmanın, oruç tutmanın, özgürce seyahat etmenin, dinî eğitim almanın kısıtlandığı Doğu Türkistan topraklarında asimilasyon ve baskı politikaları aralıksız devam ediyor. Uygurlar, yıllardır devam eden Çin işgali altında hayatlarından endişe ederek, en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyorlar. Çin asimilasyonuna ve işkencelerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar için, İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde tüm Türkiye tek ses, tek yürek olacak. Birçok STK’nın desteğiyle İstanbul’da yarın 19:30’da Fatih Camii’nden Beyazıt Meydanı’na Sessiz Çığlık yürüyüşü gerçekleştirilecek. Ayrıca diğer illerde Cuma namazının ardından meydanlarda basın açıklamaları yapılacak.

“Hangi dünyada yaşıyoruz?”

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Doğu Türkistan için Fatih Camii’nden Beyazıt Meydanı’na gerçekleştirilecek sessiz yürüyüşe ve ardından yapılacak olan basın açıklamasına davet yaptı. Davette Bülent Yıldırım, “Doğu Türkistanlılar, ağlama ya da ses çıkartma hakkına bile sahip değiller. Bu nedenle bu yürüyüşe ‘Sessiz Çığlık’ adını verdik” dedi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Doğu Türkistan'la ilgili, dünyanın tüm kesimlerinde, bir duyarsızlık bir sessizlik var. 2017'den itibaren ise kurmuş olduğu kamplara Doğu Türkistanlı erkekleri, kadınları, çocukları alıp götürmeye başladı. 16 tane kampın kurulduğu tahmin ediliyor. 1 ile 3 milyon arasında insanın bu kamplarda yaşadığı bilgisi var. Bunun ne kadar gerçek olduğunu anlamak için Çin'in Doğu Türkistan topraklarını gözlemcilere açması gerekiyor.

Siz, Doğu Türkistan topraklarını istediğiniz gibi ziyaret edemezsiniz. Orada insanlarla konuşamazsınız. İnsanlarla konuştuğunuz zaman size bazı bilgileri aktardıklarında hemen hapislere alınırlar. Oraya heyetleri davet ediyor. Kendine göre dizayn ettiği bazı kamplara bu heyetleri götürüyor. Bakın diyor: “Biz burada kültürel seviyeyi yükseltmeye çalışıyoruz.” Böyle bir şey olabilir mi? Hangi dünyada yaşıyoruz? Hangi çağda yaşıyoruz? Sen birilerinin iradesini hiçe sayarak evinden alıp kamplara götürüyorsun. Zorunlu bir şekilde ailesinden uzaklaştırıyorsun ve buna da eğitim kampı diyorsun. Dünya da buna sessiz kalıyor ve hiç kimse bu konunun peşine düşmüyor. Çünkü Çin ekonomik olarak İslam dünyasını baskılamış durumdadır. Çünkü bu Çin'in bir politikası. Bütün Doğu Türkistan topraklarını hapishaneye çevirmiş. Oradan bilgi çıkmıyor. Orada sessiz çığlık var.

Öyle büyük işkenceler yapıyorlar ki oradan çıkan insanlar ya akıllarını kaybediyor ya bilinçlerini kaybediyor. Büyük bir kısmı da ölüyor. Onun için Doğu Türkistan'da gerçeğin ortaya çıkmasının yolu heyetlerin oraya gitmesi olduğu gibi bugün iletişim ve haber alma özgürlüğünün de Doğu Türkistan halkına verilmesidir. O zaman gerçekler ortaya çıkar. Biz sessiz kalmayacağız. Bu Cuma günü bütün illerimizde İstanbulda da akşam üzeri Fatih Camii’nden Beyazıt Camii’ne doğru yürüyüş yapacağız. Adına da ‘Sessiz Çığlık’ diyoruz. Çünkü ses çıkartan her Doğu Türkistanlının ailesi ya işkence görüyor ya hapislere gidiyor. O nedenle ağlama hakkına bile sahip değil Doğu Türkistanlılar. Herkesi bu yürüyüşe davet ediyoruz. Ve büyük bir kitleyle Çin'e bu haksızlıktan vazgeç aksi takdirde İslam ülkeleri bir araya gelir ve size ekonomik yaptırımlar uygular diyeceğiz.

Çin mallarının boykot edilmesi Doğu Türkistan halkı için bir kurtuluş umududur. Bütün sivil toplum kuruluşlarını, bütün partileri bu ortak Doğu Türkistan meselesinde bir araya gelmeye davet ediyoruz. Allah'a emanet olun.”

afis2.jpg

“Sessiz Çığlık”

Yer: İstanbul Fatih Camii

Tarih: 20 Aralık 2019 Cuma (Yarın)

Saat: 19:30

sessiz-ciglik-kare.jpg

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023