İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
“Sinyal” ödülden ödüle koşuyor
Festival yolculuğuna devam eden Rumman Yapım’ın çektiği Sinyal filmi, Kiez Berlin Film Festival'inde "En İyi İnsan Hakları Filmi Ödülü"ne layık görüldü.
Suriye 16.07.2021

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Mavi Marmara yılı ilan edilen 2020 yılına özel hazırlanan Sinyal filmi, Mavi Marmara Gemisi'nde 11 yıl önce yaşananları gerçek görüntülerle birlikte beyaz perdeye aktardı. Film daha önce de Kazakistan, İtalya, Kanada, Romanya, Hindistan ve Mısır'da festival seçkilerinde gösterilerek izleyiciyle buluştu.

sinyal-kesilmedi6.jpg

“Bu proje yıllardır hayalimizdi”

Çekimleri Şubat 2020'de tamamlanan filme ilişkin açıklamada bulunan yönetmen Recep Köse, geçen sene 31 Mayıs'ta çevrim içi galada seyirciyle buluşan filmin festival yolculuğunun bir yıldır yurt dışında sürdüğünü söyledi. Aynı zamanda Mavi Marmara katılımcısı da olan Köse, "Mavi Marmara gemisindeki herkes gibi benim de bir gayem vardı. Amacımız Filistin'in sesini dünyaya duyurmak ve İsrail'in zalimliğini dünyaya göstermekti. Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmak istiyorduk. Sinyal kısa filmini çekmek Rumman Yapım olarak aslında bizim yıllardır hayalimizde olan bir projeydi. Mavi Marmara'nın 10. yılında hayata geçirmek nasip oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışındaki festivallerin seçkilerinde yer aldı

İHH tarafından, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerince 31 Mayıs 2010'da saldırı düzenlendi. Çekimleri İstanbul'da bir platoda tamamlanan 19 dakikalık film, saldırının 10. yılına özel olarak hazırlandı. Yapımcılığını Rumman Grup'un üstlendiği filmin idari yapımcılığını Yavuz Yıldırım, görüntü yönetmenliğini Celal Topçu, müziklerini Yücel Arzen, kurgusunu ise Sefa Yumuşak yaptı.

Bir yıldır festival yolculuğuna devam eden yapım, Hindistan'daki Tagora Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülünü kazanırken, İtalya'da düzenlenen Nazra Palestine Film Festival'inde finalist oldu. Kazakistan, Belarus ve Moldova'daki Laurus Film Festivali'nde yarı finalist olan film, Kanada'daki Montreal Uluslararası Film Festivali, Romanya'daki Short Stop Uluslararası Film Festivali ve Mısır'daki Faten Hamama Film Festivallerinde "Festival Seçkisi"nde yer aldı.

mavi-marmara.jpg

Film, reji odasında geçiyor

Film, yolcuları arasında siyasiler, yazarlar, sanatçılar, gazeteciler ve alanında etkin kişilerin de yer aldığı gemide 31 Mayıs 2010 gecesi yaşananları konu alıyor. Yapım, organizatörler tarafından dünya televizyonlarıyla bağlantı sağlamak için Mavi Marmara gemisinde kurulan canlı yayın sisteminin kontrol edildiği reji odasında geçiyor.

Yeni Baştan Belgeseli’ne 2 ödül birden

Rumman Yapım’ın çektiği Sinyal filminin yanı sıra yine aynı yapıma ait olan Yeni Baştan Belgeseli de Almanya’daki Kiez Berlin Film Festivali’nden ve Short Stop Uluslararası Film Festivali’nden ödül aldı. Taha Ovacı’nın yönetmenliğini üstlendiği Yeni Baştan Belgeseli, IKF Malmö ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından yürütülen “Get me on Board” isimli proje kapsamında İstanbul'da yaşayan Suriyeli kadınlar ile gerçekleştirilen mülakatlar sonucu hazırlandı. Ovacı, “Belgeselde, yaşadıkları her türlü acı ve zorlu yaşam tecrübelerine rağmen, ayaklarının üzerinde duran ve aileleri için mücadele eden kadınların hayat hikayeleri anlattık. Toplum nezdinde örnek olması ve duyarlılık oluşturmasını hedefledik” dedi. 

6 farklı ödül

Yeni Baştan’ın aldığı diğer ödüller ise şu şekilde: 

-6. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali Finalist/Gösterim Seçkisi, 2020

-3. İzmit Uluslararası Kısa Film Festivali - Uluslararası Festival Teması, En İyi Belgesel Ödülü, 2020

-6. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması - Ulusal En İyi Belgesel Ödülü, 2020

-4. AFSAD Uluslararası Kısa Film Festivali - En İyi Belgesel Ödülü, 2021

-Kiez Berlin Film Festival - Best Short Documentary, 2021

-Short Stop International Film Festival – Best Documentary, 2021

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023