İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Somali'nin Kuraklık Savaşı
Tarım Okulu’nda atılan tohum Somali’nin kuraklık savaşında filiz vermeye devam ediyor.
Afrika, Somali 01.02.2016

Tarım Okulu'ndan Ziraat Fakültesi'ne

Afrika’nın kuzeyi ile ortasını ayıran Sahra Çölü, yüzölçümü olarak ABD’yi kapsayacak büyüklükte. Çölün güneyinde yer alan ülkeler için coğrafi olarak “sahra altı” tabiri kullanılıyor. Kıtanın doğusundaki yaklaşık 12 milyon nüfuslu Somali, sahra altı ülkelerden biri. 60 milyon evcil hayvana sahip olan ülkenin en büyük gelir kaynağı ise hayvancılık. Bir yılda dört defa hasat alınabilen tarıma elverişli araziler bulunsa da büyük kuraklıklar insan hayatını olumsuz etkiliyor. Resmi sayılara göre neredeyse her on yılda bir büyük bir kuraklık yaşayan sahra altı ülkelerinde suyun bitmesi, tarım arazilerini yok ettiği gibi insan ölümlerini de beraberinde getiriyor.

Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra Çölü, Afrika’nın kuzeyinde, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde dev bir çöl.

 
En son 2011 yılında yaşanan, binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan kuraklık sonrası vakfımız Somali’nin çeşitli bölgelerinde bine yakın su kuyusu açtı. Ekiplerimiz burada acil yardımlarla insanların temel ihtiyaçlarını karşılarken bir taraftan da kuraklığa karşı hayata geçirilebilecek projeler geliştirdi. Olası kuraklıklarda halkın dışarıdan gelen yardımları beklemeden temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına 2013 yılında hayata geçen, sürdürülebilir kalkınmaya örnek olabilecek Tarım Okulu bu projelerden biri.
 
Somali’de tarım elverişli olan topraklarda iş adamları vasıtasıyla büyük arazilerde yapılırken, Somali halkı Anadolu’da olduğu gibi bostan veya bahçede yapılan ev tarımı konusunda bilgi sahibi değil. Kurulan Tarım Okulu, kuraklık sırasında açılan su kuyuları vasıtasıyla insanların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarım eğitimi almaları amacını taşıyor. Yılda yaklaşık bin öğrencinin eğitim aldığı bu okulun mezunları yaşadıkları yerlere döndüğünde kendi çevresindeki insanları da bu konuda yetiştirebiliyor.
 
İHH’nın Somali’de açtığı 1.569 su kuyusu bulunuyor. (Ocak 2016 itibarıyla)
 
Somali Tarım Okulu, iki yıl boyunca eğitime devam ettikten sonra geçtiğimiz yıl kapsamlı bir gelişim yaşayarak bir ziraat fakültesi halini aldı. “Anadolu Ziraat Fakültesi” ismini alan bu okul, ev tarımı eğitimi yanı sıra tohum ıslahı, toprak analizi, yetişebilecek bitkilerin araştırılması, büyük arazilerin tarıma uygun hale getirilmesi gibi ilmi çalışmalar yapılmasına da olanak sağlıyor. Fakülte aynı zamanda, çatı kuruluş olarak Somali ZemZem Üniversitesi’nin kurulmasına vesile oldu. Yakın zamanda bu üniversite bünyesinde bir de Tıp Fakültesi açıldı. İHH’nın öncülüğünde kurulan üniversitede her açıdan iyi yetişen öğrenciler, Somali’nin ekonomik ve sosyal kalkınması için de büyük bir yatırım. Tarım Okulu’nda atılan tohum Somali’nin kuraklık savaşında filiz vermeye devam ediyor.
 
İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024