İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Son engeli kaldırın
06.11.2017

768a1380.jpgİçeri girdiğimde sedyenin üzerine uzanmış, muayene oluyordu. Doğrulduğunda ne kadar iri yapılı olduğunu fark ettim. Ayağa kalkabilse karşımda dağ gibi bir adam duracaktı.

Bir süredir devam eden fizik tedavi işlemini izlemeye başladım. Fizik tedavi uzmanının yönlendirmeleriyle hareketler yapıyordu. Fizik tedavi uzmanı “Yoruldun mu?” diye sordu.

“Yorulur muyum hiç? Kolumu bacağımı canlı canlı kestiler yine de sesim çıkmadı” dedi.

Kendisini diri tutan bir heyecanı vardı, belki de yeni kollara ve bacaklara kavuşacak olmanın umuduydu bu. Ağabeyinin bardakta getirdiği suyu içti. Bana dönüp “Biliyor musun Allah’a hiç isyan etmedim, hep şükrettim” dedi ve devam etti:

“2 yıl önceye kadar inşaatlarda çalışarak 5 çocuğuma bakıyordum. Zengin değildik fakat başımızı sokacağımız bir gecekondu, akşam yiyebileceğimiz bir ekmeğimiz vardı. Bir bahar günüydü, arkadaşlarla bir evin daha sonuna gelmiş, tavan betonunu döküyorduk. Hemen yanımızdan yüksek gerilim hattı geçiyordu. O an nasıl olduğunu anlayamadığım şekilde yüksek gerilim ile temas ettim. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Doktor bacaklarımın kesileceğini söyleyince içime bir ağırlık çöktü. O anı anlatmak mümkün değil. Bundan sonra yürüyemeyecek olduğunuzu bilmek… Ayaklarım kesildi fakat kollarımdaki sorun geçmek bilmiyordu, Mersin’e sevk edildim. Orada kollarımın kesileceğini söylediler. Bacaklarımdan sonra kollarımın da kesileceğini duyunca her şeyin bittiğini düşündüm fakat yine de şükrettim Rabbime, isyankar olmadım.”

Mehmet bunları anlattığında ağabeyi kendisine gömleğini giydirmeye çalışıyordu.Ortez ve Protez merkezindeki ilk fizik tedavisi bitmişti.

Mehmet Zeki Arslan, İHH’nın  Kuveyt Beyt Zeka ve AID’in destekleriyle kurduğu Yüksek Teknolojili Protez Ortez Merkezi’nin Türkiyeli ilk hastası. Bugüne kadar Suriye’den gelen savaş mağdurlarına destek veren protez merkezi, artık Türkiye’de çeşitli nedenlerle uzuvlarını kaybetmiş kişilere de yardımda bulunacak. Fakat bunun için sizden gelecek bağışlara ihtiyaçları var.

Bir süre önceye kadar hayatına normal şekilde devam eden Mehmet Zeki Arslan, artık başkalarına bağımlı yaşıyor. Mehmet Zeki Arslan ve onun gibi binlerce kişi kendi başına yaşayabilmek için sizlerden gelecek bağışları bekliyor.

 ŞİMDİ BAĞIŞ YAP

dsc_0086.jpg

Savaş mağdurları protezlerine kavuşuyor

Yakın coğrafyamızda savaşlar ve çatışmalar sonucunda uzuvları zarar gören ya da hayatına engelli halde devam etmek zorunda olan birçok insan var. Yalnızca Suriye’de yaşanan savaşta 2.8 milyon insan beden bütünlüğünden mahrum kaldı. Irak ve Filistin’de engelli kalan insanları da dahil ettiğimizde bu sayı 4 milyonu geçiyor.Yurtlarından göç ettikleri için tedavi olamayan birçok mülteci bulunuyor. Kolu, bacağı ve diğer uzuvları eksik olarak yaşamak yalnızca onların değil aynı zamanda yakınlarının hayatını da hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiliyor. Bu durumu değiştirmek, tedavi hizmetine ulaşamayan engelli mültecilerin sıkıntılarını giderebilmek için İHH, Yüksek Teknolojili Protez Ortez Merkezi’ni hayata geçirdi. Kuveyt Beyt Zeka ve AID’in destekleriyle hayata geçen proje ile fiziksel engelleri nedeniyle hayatının geri kalanında hedeflerine ve hayallerine ulaşamayan insanlara bir ayak ya da kol protezi sağlanmış olacak.

dsc_0030.jpg

Ortez ve Protez Merkezi nasıl çalışıyor?

Bu sürecin tamamında hastanın fiziksel ve psikolojik uygunluğunu sağlamak için uzman fizyoterapist ve psikoterapistler tedaviye destek oluyor. Titizlikle sürdürülen egzersizler ile vücut uygun hale getiriliyor. Egzersizlerini tamamlayan hastadan ölçü alma süreci başlıyor. Ölçüler üç boyutlu tarayıcılar ile alınıyor. Üç boyutlu yazıcılar sayesinde de kol ya da bacak 4-6 saat gibi çok kısa bir sürede üretiliyor.

Protez takıldıktan sonra hizmetler sonlanmıyor. Tedavi periyodik kontroller ile devam ediyor. Çünkü bir protezin oturması vakit aldığı gibi oturduktan sonra deformasyonu da söz konusu. Yahut hastanın kilo alma-vermesi gibi durumlarda da yeniden üretim gerekebiliyor. Tüm hastalarda bu tip değişikliklerin her an ortaya çıkabilme ihtimali var. İşte bu gibi durumlar hastanın sürekli takibini zorunlu kılan faktörlerden yalnızca birkaç tanesi

dsc_0007.jpg

Destekleriniz ve bağışlarınız ile bu özgün projeyi geliştirerek daha fazla mağdur insana ulaşabiliriz. Ulaştığımız her hasta, hayata, hayallerine ve hedeflerine adım atacak. Engelli insanların hayallerine adım atabilmeleri, sosyal hayatta var olabilmeleri sizin elinizde. Sizin atacağınız bir adım sayesinde onlar da hedeflerine yürüyebilecekler. Siz de bu projeye destek vererek bir engellinin kol veya ayak protezine ulaşmasını sağlayabilir, onların hayatını değiştirebilirsiniz. Bir hasta için ortalama fiyatı 5.000 TL’yi bulunan ortez protez tedavisinde bir hastanın tüm ihtiyacını karşılayabilir veya istediğiniz miktarla katkıda bulunabilirsiniz.

ŞİMDİ BAĞIŞ YAP