İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yetim Çalışmaları

YETİMHANELER

Afganistan'ın işgaliyle başladı İHH’nın yetim serüveni. ABD'nin sivilleri hedef aldığı işgal, ardında yüzlerce yetim bıraktı. İşgalden kaçan mültecilerle birlikte Pakistan'a sığınan kimsesiz yetimler insan kaçakçılarının hedefi olmaya başladı. Halihazırda Pakistan'daki çalışmalarını devam ettiren İHH, yetim çocuklar için kalıcı bir çözüm bulmaya karar verdi. Meyvelerini yetimhaneler olarak veren bu kutlu yolculuk bugün 12 ülkede 42 yetimhane, 1 yetim eğitim merkezi ve 1 eğitim kampüsüyle devam ediyor.

  • Neden yetimhane?
    Barınma özelliğinden ziyade stratejik öneme sahip olan yetimhaneler, çocuklar başta olmak üzere bölgedeki Müslümanların, eğitim, din, sağlık, sosyal ve siyasi sorunlarına çözüm üretiyor.
    Dünyanın her yerinde farkı işlevleri olan yetimhaneler, Somali’de iç savaş yüzünden eğitim göremeyen çocuklara okul, Pakistan’da insan kaçakçılarından korunmak isteyen yetimlere bir sığınak, Myanmar’da devletin yasakladığı kültürlerini yaşamak isteyen çocuklara bir özgürlük alanı oluyor.
    Yetimhanelerin temel amacı, yaşamını tek başına idame ettirmeye gücü yetmeyen yetimlere, kendi ayakları üzerinde duracak yeterliliğe ulaşıncaya kadar destek olmak, eğitimlerini sağlamak ve onları aile şefkati ile hayata hazırlamaktır.

    Yetim çocukları kendi topraklarından, kültürlerinden koparmadan; aklen, ruhen ve fiziken sağlıklı bir şekilde yetiştirmeyi hedefleyen İHH, bu amaçlar doğrultusunda 42 yetimhaneyi hizmete sunmuştur.

    İHH 43 ülkede ve Türkiye’de 79 şehirde bulunan 133 binden fazla yetim çocuğun her ay düzenli bakımını üstlenip; eğitim, sağlık, gıda, barınma gibi konularda onlara destek veriyor. Ayrıca her yıl 1 milyondan fazla yetime dönemsel yardımlar ulaştırıyor.

 

AFGANİSTAN
Savaş ve işgaller sebebiyle istikrarın sağlanamadığı, millî sanayinin neredeyse yok olduğu, tüketim malzemelerinin tamamına yakınının ithal edildiği, okul çağındaki çocukların yüzde yirmisinin eğitim alamadığı ve yedi bin kişiye bir doktorun düştüğü Afganistan’da, kalkınmayı sağlayabilecek tek yol, sahip olunan doğal kaynakların ülke yararına kullanılarak gençliğin eğitilmesinden ve değerli bir neslin yetiştirilmesinden geçiyor. Fakat çatışmalar, altyapı eksikliği, eğitimsizlik ve fakirliğin oluşturduğu kısır döngüyü, Afgan halkının mevcut şartlar altında kendi başına kırabilmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle diğer Müslüman ülkelerin ve halkların yardımlarına muhtaç durumdalar.

afganistan-ydg-2015-1.jpg

  • İstanbul-Kâbil Kardeşlik Yetimhanesi

    İHH’nın Afganistan’daki tek yetimhanesi olan İstanbul-Kâbil Kardeşlik Yetimhanesi, Şehit Faruk Aktaş ve Şehit Bahattin Yıldız’ın anısına yapıldı. Yetimhane arazisi bakmak için gittikleri Afganistan’da şehit olan iki öncü için yapılan binada; yemekhane, etüt salonları, bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, aktivite salonu, idare odaları, dinlenme odası, misafir odası ve oyun alanı bulunuyor. Eğitim kadar sportif faaliyetlerin de önemsendiği yetimhanede bu amaçla birçok turnuva düzenleniyor. Din ve fen bilimleri alanlarında yarışmaların da yapıldığı yetimhanede erkek çocukları kalıyor.

    Bulunduğu yer: Afganistan/Kâbil
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2013
    Kalan çocuk sayısı: 80

 

BANGLADEŞ
İslam coğrafyasının sancılı yerlerinden biri olan Bangladeş’e bir de Arakan’ın acıları eklenince ortaya korkunç bir tablo çıkmaktadır. 10 milyon çocuğun sokakta yaşadığı ülkedeki bu tabloyu daha da insanileştirebilmek için uğraşan İHH, yetimhanelere ayrı hassasiyet göstermektedir. 
Ülkede yoksulluğun yıkıcı etkileri bilhassa eğitim alanında hissedilmektedir. Maddi imkânsızlıkların yanı sıra hızlı ve çarpık kentleşme ve hükümetin seküler bir anlayışla yürüttüğü eğitim politikaları, toplumun en savunmasız kesimini oluşturan yetimleri mağdur etmektedir. Yoksulluğun, salgın hastalıkların ve sık sık meydana gelen doğal afetlerin vurduğu, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Bangladeş’teki yetim çocuk sayısının 5 milyona ulaştığı tahmin edilmektedir. İHH olarak uzun yıllardır yardım çalışmaları yürüttüğümüz Bangladeş’te 12 yetimhanemiz faaliyet göstermektedir. Vakfımız ayrıca Bangladeş’teki 15 yetimhaneye de yetim sponsorluğu ve dönemsel yardımlarla destek olmaktadır.

daruliman.jpg

  • Daru’l-İman Yetimhanesi
    Daru’l-İman, İslam coğrafyasının en sıkıntılı yerlerinden biri olan Arakan’ın hemen sınırında açılmış bir yetimhane. Bangladeş topraklarında bulunuyor ve Arakan’dan kaçan Müslüman çocuklara ev sahipliği yapıyor.
    Bölgenin sorunları nedeniyle çocuklar için güvenli bir sığınak olan yetimhane, birçok işleve sahip. Eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik hizmetlerin verdiliği yetimhanede erkek çocukları kalmaktadır.
    Bulunduğu yer: Bangladeş /Cox’s Bazar (Arakan sınırı)
    Açılış tarihi: 1 Ocak 2009
    Kalan çocuk sayısı: 35

 

esma-biltaci-yet..jpg

  • Esma Biltaci Yetimhanesi
    Mısır'da darbeyle görevden alınan ve idama mahkum edilen İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci'nın kızıydı Esma. Batı'nın, Mısır'ın öz evlatlarına yaptığı katliama dur diyebilmek için çıktığı sokakta şehit edildi. 17 yaşında şehadeti tadan Esma için inşa ettirilen yetimhane, Kurigram kentinde bulunuyor. Yetimhanede; yatakhane, çalışma odaları, idare odası, kütüphane ve mutfak yer almaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/ Bhukdanga Purpara
    Açılış tarihi: Nisan 2016
    Kalan çocuk sayısı: 32 

 

banglades-muhammed-enes-yetimhanesi-acilis-pro.jpg

  • Muhammed Enes Yetimhanesi

    Geçirdiği trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Muhammed Enes'in hayaliydi bir yetimhane kurabilmek. Hayır işlerinde aktif rol alan Muhammed Enes'in anısına sahip çıkan İHH, bu hayali Bangladeş'te hayata geçirdi. Chandpur şehrinde inşa ettirilen Muhammed Enes Yetimhanesinde yatakhane, çalışma odaları, idare odası ve mutfak yer almaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.

    Bulunduğu yer: Bangladeş/Dhonarpar
    Açılış Tarihi: Nisan 2016
    Kalan çocuk sayısı: 32

 

banglades-inegol-yetimhanesi-acilisi-02.05.201.jpg

  • İnegöl Yetimhanesi
    İnşasına Şubat 2015’te başlanan Bursa İnegöl Yetimhanesi de kısa sürede bitirilerek hizmete açıldı. Yetimlere barınak olmaktan ziyade bilinçli Müslümanlar yetiştirmeyi hedefleyen yetimhanede, çocukların kendi ayakları üzerinde durabilmesi için yoğun eğitimler veriliyor. Yetimhanede yatakhane, çalışma odaları, idare odası ve mutfak yer almaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Shyamnagar
    Açılış Tarihi: Nisan 2016
    Kalan çocuk sayısı: 32 

 

iyilikhane.jpg

  • İyilikhane Yetimhanesi

    İyilihane Çocuk Derneği’nin destekleriyle açılan yetimhane 100 Bangladeşli yetime ev sahipliği yapıyor. 170 kişilik kapasiteye sahip yetimhanede önümüzdeki günlerde 70 yetimin daha misafir edilmesi planlanıyor. 32 odasıyla İHH’nın Bangladeş’teki en büyük yetimhanesi olan yapı aynı zamanda İHH’nın bölgedeki 10’uncu yetimhanesi. Yetimhanede, yatak odalarının yanı sıra, derslikler, revir, mutfak, oyun odası, konferans salonu, çamaşırhane, öğretmen odaları ve kütüphane bulunuyor.

    Bulunduğu yer: Bangladeş/Khulna

    Açılış tarihi: 2 Nisan 2018

    Kalan çocuk sayısı: 200

 

banglades-ydg-2015-2.jpg

  • Togra Yetimhanesi

    Ekonomik yetersizlikler ve kötü politikaları nedeniyle sık sık gündeme gelen Bangladeş’te yaklaşık 4 milyon yetim bulunuyor. Durumun vahametini kavrayan İHH, bölgedeki yetimlerle yakından ilgileniyor. Bu ilginin sonuçlarından biri olan Togra Yetimhanesi, 60 yetime ev sahipliği yapıyor.
    Bölgede meydana gelen sel felaketinde zarar gören yetimhane, İHH tarafından yeniden inşa edilmiştir. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Pirojpur
    Açılış tarihi: 1 Ocak 2009
    Kalan çocuk sayısı: 80

 

banglades-babul-amman-yetimhanesi-2013-acilis_.jpg

  • Babu’l-Aman Yetimhanesi
    Büyük golf sahalarının bulunduğu zenginlik içindeki başkent Dakka’nın öteki yüzünün adı sefalet.
    Günde 3 dolar kazanabilmek için 12 saate kadar çalışan milyonlarca kişinin bulunduğu başkentin sefaleti en çok çocukları yaralıyor. Dışarıdan gelen her türlü tehlikeye karşı savunmasız olan çocuklar için bir yetimhane kuran İHH, burada yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Yetimhanede yatakhane, çalışma odaları, idare odası, toplantı salonu ve mutfak yer almaktadır.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Uttara/Dhaka 
    Açılış tarihi: 15 Ekim 2013 
    Kalan çocuk sayısı: 32

 

banglades-ydg-2015-4.jpg

  • Darussaadet / Fatih Sultan Mehmet Yetimhanesi
    Bangladeş’in Arakan sınırında bulunan yetimhane, Arakan’dan kaçan yetim çocuklara ev sahipliği yapıyor. Tek katlı yetimhanede; yatakhane, mutfak, idare odası, toplantı salonu ve çalışma odaları bulunmaktadır. İkinci katının yapımı devam eden yetimhaneden kız çocuklarının eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Cox’s Bazar 
    Açılış tarihi: 1 Haziran 2013
    Kalan çocuk sayısı: 50

 

abdulhamid.jpg

  • Sultan Abdulhamid Han Yetimhanesi
    Yaklaşık 600 bin TL'ye yaptırılan yetimhane, 3 kat, 20 yatakhane, çalışma odası, okuma odası, yönetici odaları, yemekhane, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşuyor. 2014 yılında açılışı yapılan yetimhane binası içinde toplantı salonu, sınıflar, yemekhane ve yatakhane yer almaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Gazipur
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2014
    Kalan çocuk sayısı: 100

 

bahattin-yildiz.jpg

  • Bahattin Yıldız Yetimhanesi

    Hemşehrileri tarafından ömrünü hayır çalışmalarına adayan Şehit Bahattin Yıldız adına yaptırıldı. Yetimhanede yatakhane, çalışma odaları, idare odası ve mutfak yer almaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Lalmonirhat
    Açılış tarihi: 15 Aralık 2015
    Kalan çocuk sayısı: 32 

 

atilla-orhan-3.jpeg

  • Atilla Orhan Yetimhanesi

    Bu yetimhanede, zemin katta toplam 4 oda, 1 adet yemekhane, 7 adet lavabo ve 1 adet eğitmen odası bulunmaktadır. 1.katta ise toplam 5 oda, 1 adet büyük salon (çok amaçlı kullanım için) ve 1 adet yurt müdürü odası ve 7 adet lavabo bulunmaktadır. Toplam 48 kız yetim bu projeden istifade edecektir.
    Bulunduğu yer: Bangladeş/Khulna
    Açılış tarihi: Kasım 2021
    Kalan çocuk sayısı: 48

 

hz-hatice-yetimhanesi-4.jpeg

  • Hz. Hatice Yetimhanesi
    En fazla 48 yetim çocuğumuzun barınabildiği yetimhanemiz tam olarak doludur. Bu çocuklar ebeveynlerini çeşitli trafik kazalarında, doğal afetlerde ve hastalıklarda kaybetmişlerdir. Bazı çocuklarımızın bayramlarda dahi ziyaret edecek kimseleri olmayabiliyor.
    Bulunduğu yer: Bangladeş
    Açılış tarihi: Şubat 2022
    Kalan çocuk sayısı: 48

 

ETİYOPYA
Tarihi boyunca bağımsızlığını koruyabilmiş ve Afrika Kıtası’nın Avrupa devletlerince sömürge yapılmamış tek ülkesi olan Etiyopya (Habeşistan) dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden biri olarak biliniyor. Hz. Peygamber döneminde Müslümanların iki defa hicret ettikleri ülkede İslamiyet asırlar boyu hâkim din olarak kaldı. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya aynı zamanda dünyanın en yoksul ülkelerinden biridir. Yaşanan doğal afetler, kuraklık, AIDS gibi hastalıklarla, yoksulluk ve siyasi çatışmalardan geriye bugün 4.800.000 yetim çocuğun kaldığı bölgede halkın yarınlarını yeniden kurmak için daha çok umuda ihtiyacı var.

etiyopya-barbaros-egitim-merkezi-acilisi-2014-.jpg 

  • Barbaros Yetim Eğitim Merkezi
    Yazar İskender Pala'nın desteğiyle yapılan proje aslında bir yetim eğitim merkezi. Yetim ve yetim ailelerinin barınmadan ziyade eğitime ihtiyaç duyduğu bir bölgede kurulan Barbaros'un bünyesinde bir konferans salonu ve bilgisayar laboratuarının yanı sıra misafirler için konaklama odası ve idari ofis yer almaktadır. Yetim annelerine meslek edindirme kursu kapsamında bilgisayar ve terzilik gibi teknik ve mesleki becerilerini geliştirmeyi ve yetim çocuklarımızın okul derslerine takviye, değerler eğitimi çalışması ve yaz kampları gibi eğitsel ve sosyal çalışmalar yapılmaktadır.
    Bulunduğu yer: Etiyopya/Kofale
    Açılış tarihi: 5 Ekim 2014
    Faydalanan yetim sayısı: 1500 (yetim ve annesi)

 

FİLİPİNLER/MORO
12 milyon Müslüman’ın yaşadığı Mindanao, ekonomik açıdan oldukça geri kalmış bir bölgedir. Uzun yıllar boyunca uğradıkları etnik ayrımcılık sebebiyle başta eğitim olmak üzere en temel sosyal haklarından mahrum bırakılan Müslümanlarla Filipinler hükümeti arasında 40 yılı aşkın süre devam eden iç savaşta 120.000’den fazla insan hayatını kaybetmiş, 2 milyon kişi mülteci olarak yaşamak zorunda kalmıştır. Moro halkı ve Filipinler devleti arasında 2012 yılında başlayan barış görüşmeleri olumlu neticelenmiş ve özellikle bu tarihten itibaren bölgedeki insani koşulların iyileştirilmesi için çalışmalar arttırılmıştır. Bangsamoro Barış Süreci’nde imzalanan anlaşmaların uygulanmasını gözlemlemek üzere kurulan Bağımsız Gözlemci Heyeti’nin beş üyesinden biri olan İHH, Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin kurulma sürecini yakından takip ederek sürece katkıda bulunmaktadır. İHH ayrıca, Moro Müslümanlarına yönelik yaptığı yardım çalışmaları çerçevesinde 2010 yılında yetim çocukların barınması için bölgede iki yetimhane inşa etmiştir..

moro-ydg-2015-2.jpg

  • Uğur Süleyman Söylemez Yetimhanesi
    İki ayrı binadan müteşekkil yetimhanede binalardan birinde kütüphane ve yatakhaneler, diğerinde ise yemekhane ve toplantı salonu bulunmaktadır. Kız çocuklarının kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmet verilmektedir. Hacı Şerefoğlu Yetimhanesi ile aynı arazi üzerindedir.
    Bulunduğu yer: Filipinler/Moro
    Açılış tarihi: 16 Mayıs 2015
    Kalan çocuk sayısı: 120

 

konya-akincilar.jpg

  • Akıncılar Yetimhanesi

    Bulunduğu yer: Filipinler/Moro Purpara
    Açılış tarihi: Ocak 2009
    Kalan çocuk sayısı: 50 

 

haticetul-kubra-1-3.jpeg

 

NEPAL
Ülke halkının %80 i Hindu’dur. Bölgede hızla yayılmakta olan İslam Nepal’de üçüncü büyük din konumundadır. 2006 sayımına göre ülke nüfusunun %8’ini Müslümanlar oluşturmaktadır. Nepal dünyanın en fakir ülkeleri arasında gösterilmektedir. 1990’lı yıllardan itibaren ekonomisinde birtakım olumlu gelişmeler yaşanmaya başlamış olmasına rağmen henüz yoksulluğun giderilmesine yönelik yeterli bir gelişme sağlanamamıştır. Uzun yıllardır bölgede yardım çalışmaları yapan İHH okur yazarlık oranının çok düşük olduğu ülkede okul, cami ve yetimhane inşasına önem vermektedir. İHH tarafından yaptırılan bu tarz kalıcı projelerle Nepalli Müslümanlara destek olunmakta, gençlerin ve çocukların geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları için imkân sağlanmaktadır. Örneğin 2011 yılında Nepal’in Sunsari eyaletindeki Ghuski kasabasında İHH tarafından yaptırılan Hilal Okulu ve Camii bölgede büyük bir ihtiyacı karşılamaktadır.

nepal-ydg-2015-1.jpg

  • Ali Ramazan ve Meryem Üstünsoy Yetimhanesi
    Müslümanların büyük sıkıntılar çektiği Nepal'e büyük önem veren İHH, işe en başta korunması gereken yetimlerle başladı. Yetimlere barınak olmasının yanı sıra bölgedeki Müslümanlara da fayda sağlayacak bir yetimhane inşa eden İHH, böylece yardımlarını kalıcı hale getirmeye başladı. Yetimhane alanı içinde okul, yatakhane, mescit ve sosyal tesisler yer alıyor. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane kampüsündeki eğitim kurumlarında okula gitmektedir.
    Bulunduğu yer: Nepal/Sunsari
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2014
    Kalan çocuk sayısı: 60

 

PAKİSTAN
Kuruluşundan bu yana sürekli bir siyasi istikrarsızlık halinin mevcut olduğu Pakistan, ekonomik olarak da önemli sıkıntılar yaşamaktadır. Ülkenin içinde bulunduğu kaos halinin bir türlü son bulmaması, ekonomik olarak az gelişmiş bir ülke olarak kalmasına ve altyapısını bir türlü geliştirememesine yol açmıştır. Halkın büyük çoğunluğunun fakirlik sınırının altında yaşadığı Pakistan’da eğitim, sağlık ve altyapı alanında ciddi sorunlar söz konusudur. 2005 yılında Azad Keşmir ve Kuzeybatı cephesi eyaletlerinde yaşanan ve binlerce insanın hayatına mal olan şiddetli deprem, kuzeydeki kırsal bölgelerde mevcut durumu daha da kötüleştirmiştir. Pakistan İHH’nın en etkin şekilde yardım faaliyeti yürüttüğü ülkelerden biridir. Milyonlarca insanı etkileyen deprem ve sel felaketleri, Afganistan’da devam etmekte olan savaşın göçe zorladığı 100 binlerce mültecinin varlığı Pakistan’daki yetim sayısını baş edilemeyecek derecede arttırmıştır. Bu sebeple İHH’nın Pakistan’da 21 yıl önce başlayan yardım çalışmalarının merkezinde her zaman yetimler öncelikli bir yere sahip olmuştur. Bugün Pakistan’da her biri İHH bağışçıları tarafından yaptırılmış olan birer eğitim kompleksi içinde bulunan beş yetimhanede yetim ve kimsesiz çocuklara güvenli bir hayat imkânı sunulmaktadır. İHH, Pakistan’da açtığı yetimhaneleri genel olarak yetimlerin maddi ve manevi her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde içinde okul, yatakhane ve sosyal tesisleriyle bir bütün olarak kompleks şeklinde projelendirmektedir. Pakistan’da bu şekilde inşa edilmiş yetim eğitim komplekslerinin ilk örneği Keşmir’deki Khubaib Rara Koleji’dir.

pakistan-msal-yetimhanesi---agustos-2011-124.jpg

  • MSAL (Muhammadan School of Advanced Learning)
    Hikayenin başladığı yer MSAL yetimhanesi. ABD’nin Afganistan işgalinden kaçan küçük kız çocuklarına açmış kapılarını İHH’nın ilk yetimhanesi. Bağışlanan bir müstakil evin yetimhaneye çevrilmesiyle başlayan hikaye bugün onlarca kahramana sahip.

    Ülkedeki bütün yetimhanelerde olduğu gibi burada da dersler Kuran ve hadislerle başlıyor. Yabancı dil dersinden sonra yemek kursu alan genç kızlar, ülkenin en iyi okullarında eğitim görüyor. Okuldan döndükten sonra yetimhane içerisinde dikiş-nakış dersleri alan kızlar için genel kültürü arttırmayı amaçlayan faaliyetler yapılıyor. Ülke şartlarında bulamayacakları imkanlarla gezi programları ve sinema günleri gibi sanatsal çalışmalar da yapan genç kızlar, lise ve üniversite öğrenimi de görüyor. Bu kızlardan biri olan Mehwish Sabir, yetimhaneye geldiğinde 12 yaşında olduğunu ve kendisine sunulan imkanlarla okuyarak bilgisayar mühendisliği fakültesini bitirdiğini anlatıyor. Mehwish gibi birçok yetim yakında mezun olmayı bekliyor.
    Bulunduğu yer: Pakistan/Ravalpindi
    Açılış tarihi: 1 Ocak 2003
    Kalan çocuk sayısı: 45

 

pakistan-rara-yetimhanesi-1.jpg

  • Rara Yetim Kompleksi
    Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler veriliyor. Çocuklar yetimhane kampüsü içerisinde yer alan eğitim kurumlarında okula gitmektedir. Ayrıca aileleriyle yaşayan yetimlere de eğitim hizmeti verilmektedir.
    Bulunduğu yer: Pakistan/Muzafferabad
    Açılış tarihi: Ocak 2009
    Kalan çocuk sayısı: 96 

 

haripur-iico-yetimhanesi-1.jpg

  • Haripur Yetimhanesi
    Haripur Yetimhanesi (IICO), Türkiye'den Pakistan'a uzanan bir insanlık köprüsünün temel direklerinden biridir. 2010 yılında yaşanan sel felaketinin ardından bölgeye ulaşan İHH, yaptığı yetimhaneler ile sel felaketinde anne ve babasını kaybeden yetim çocuklara yuva sağladı. Yetimhanede bu yetim çocukların özgüveni yüksek, sorumluluk sahibi, kendini doğru ifade edebilen, bağımsız düşünebilen ve karar verebilen bireyler olarak yetiştirilmesine çalışılmaktadır
    Bulunduğu yer: Pakistan/Haripur
    Açılış tarihi: 1 Ocak 2020
    Kalan çocuk sayısı: 150 

 

pakistan-emir-sultan-yetimhanesi.jpg

    • Bursa Emir Sultan Yetimhanesi

      Emir Sultan Yetimhanesi, Türkiye’den Pakistan’a uzanan bir insanlık köprüsünün ayaklarından sadece biri. 2010 yılında yaşanan sel felaketi sonrasında bölgeye ulaşan İHH, Pakistan’ın sıkıntılı halini bir kez daha gözden geçiyor. Selin yaralarını sarmak için bölgeye birçok kalıcı eser inşa eden İHH, bir de yetimhane yapmaya karar veriyor. Bu karar sonucu yapılan 150 dönümlük arazi üzerine kurulu yetimhane, içerisinde kolej, kapalı spor salonu, sera, at ve inek çiftliği barındırmaktadır. Kriket ve futbol sahası bulunan yetimhanede ayrıca çocukların biniciliği öğrenebileceği atlar da bulunuyor. Karate ve tekvando kulüpleri de bulunan eğitim merkezinden yerel ve ulusal alanda birçok sporcu yetişmiş durumda. Türkiyeli bir hayırseverin yaptığı kütüphanede ise Urduca, Türkçe, Arapça, İngilizce 2300 kitap bulunuyor. Kütüphanenin hemen yanında yer alan bilgisayar odası 40 bilgisayarla öğrencilere hizmet veriyor. Sekiz yıllık eğitim programı Oxford sisteminden faydalanılarak oluşturulan eğitim merkezinde tüm dersler alanının uzmanları tarafından veriliyor.

      Bulunduğu yer: Pakistan/Haripur
      Açılış Tarihi: Ocak 2011
      Kalan çocuk sayısı: 185

 

islamabad-erkek-yetimhanesi-3.jpg

      • İslamabad Erkek Yetimhanesi

        Hafızlık, Tecvit, Kuran İlimleri, hat ve süsleme dersleri verilmektedir. Söz konusu yetimhane de yetimlerimizin ilmi ve manevi gelişimi için yine yetimhanelerimizde yetişen diğer reşit olan yetimlerimizde bu yetimhane de rehber olarak kalmaktadır. İslami İlimler ve Medya ve Kurumsal İletişim, Hukuk, Uluslararası İlişkiler ve Arap Dilinde bölümlerinde okuyan bu öğrencilerimiz yetimhane kalarak gelecek nesillere rehberlik etmektedir.

        Bulunduğu yer: Pakistan/İslamabad
        Açılış Tarihi: Ocak 2020
        Kalan çocuk sayısı: 20

 

pakistan-darul-erkam-yetimhanesi.jpg

      • Daru’l-Erkam Yetimhanesi
        Khubaib Haripur Kolejleri’nin geniş kampüs alanı içerisinde yer alan yetimhane okul, yatakhane ve diğer sosyal birimlerden oluşmaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane kampüsündeki eğitim kurumlarında okula gitmektedir. Kampüs içerisindeki diğer sosyal alanlar aynı kampüste bulunan Emir Sultan Yetimhanesi’nde kalan çocuklarla ortak kullanılmaktadır. Bursa Emir Sultan ile aynı kampüste yer almaktadır.
        Bulunduğu yer: Pakistan/Haripur
        Açılış Tarihi: Haziran 2014
        Kalan çocuk sayısı: 199 

 pakistan-sargodha-yetimhanesi.jpg

      • Sargodha Yetimhanesi

        Yetimhane alanı içerisinde dört yatakhane, sekiz sınıf, kütüphane, klinik, idare ofisiyle birlikte altı ofis, mescit, misafirhane, konferans salonu ve mutfak bulunmaktadır. Kız çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane kampüsündeki eğitim kurumlarında okula gitmektedir. Diğer yetimhanelerde olduğu gibi burada da çocuklar için doğal besinler tercih ediliyor. Özel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için alışveriş imkanı sunulan çocuklar, akrabalarını görmek isteyince de yol masrafları karşılanıyor. Karşılaşılan farklı bir uygulama da çocukların doğum günü ile alakalı. Her ayın sonunda o ayda doğan çocuklar için bir doğum günü kutlaması yapılarak yetim çocuklar sevindiriliyor.

        Bulunduğu yer:</stro

        Bulunduğu yer: Pakistan/Sargodha
        Açılış tarihi: 1 Ocak 2013
        Kalan çocuk sayısı: 168

 

SOMALİ
Somali’nin nüfusu 10 milyon civarındadır ve bu nüfusun tamamına yakını Müslüman’dır. 2011 yılında büyük bir kuraklık yaşayan Somali’de yüz binlerce insan göç etmiş, on binlerce insan da açlık sebebiyle yaşamını yitirmiştir. Başkent Mogadişu’yu da içine alan Banadir bölgesi, yaşanan kuraklık ve açlık krizinin ardından kırsal kesimlerden yoğun göç almıştır. Bölgeye bu şekilde yerleşen 300.000 civarında göçmen, kent çevresinde gelişigüzel bir şekilde oluşan mahalle ve köylerde her türlü altyapı ve donanımdan yoksun bir şekilde hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır. Yoksulluk ve hükümet yatırımlarının yetersizliği gibi nedenlerle bölgede en temel ihtiyaçların karşılanması dahi mümkün olamamaktadır. Ülkede özellikle eğitim kurumlarının azlığı büyük bir sorundur. Özellikle ilköğretim derme çatma barakalarda verilmeye çalışılmaktadır. Sorunun çözümü ve ülkenin geleceği olan gençlerin geleceğe ümitle bakabilmeleri için Somali’de yeni eğitim kurumlarının tesis edilmesi zaruret arz etmektedir.

somali-eren-bulbul-yetimhanesi-08.10.2018-33.jpg

  • Şehit Eren Bülbül Yetimhanesi

    İHH, Sabah Namazı Devrimi Gönüllüleri ve Trabzon İHH'nın birlikte inşa ettiği Şehit Eren Bülbül Yetimhanesi, 10 bin metrekarelik bir kompleks içinde yer alıyor. İki katlı olarak inşa edilen yetimhanede çok amaçlı salon, mutfak, etüt salonu, ve yatak odaları bulunuyor. Toplamda 215 metrekarelik kullanım alanına sahip olan yetimhanede yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, giyim ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

    Bulunduğu yer: Somali
    Açılış tarihi: 1 Ağustos 2019
    Kapasite: 24

 

namaz-kardesligi-1.jpg

  • Namaz Kardeşliği 1 Yetimhanesi

    24 kişilik yetimhanede Somalili yetimler, güvenli ortamlarda hayata hazırlanıyor. Kızlara özel yetimhanenin zemin katında mescid olarak kullanılabilecek çok maksatlı bir salon, mutfak, yemekhane ve etüt salonu olarak ortak kullanım imkânı sunan bir bölüm vardır.

    Bulunduğu yer: Somali
    Açılış tarihi: 22 Ekim 2020
    Kapasite: 24

 

somali-eren-bulbul-yetimhanesi-08.10.2018-39.jpg

  • Namaz Kardeşliği 2 Yetimhanesi

    Şehit Eren Bülbül Yetimhanesi ve Namaz Kardeşliği 1 Yetimhanesi ile aynı kompleks içinde yer alan 24 kişilik yetimhanede Somalili yetimler, güvenli ortamlarda hayata hazırlanıyor. Kızlara özel yetimhanede yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, giyim ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

    Bulunduğu yer: Somali
    Açılış tarihi: 1 Ağustos 2019
    Kapasite: 24

 

pendik-egitim-bir-sen-kiz-yetimhanesi.jpg

  • Pendik Bem Bir Sen Kız Yetimhanesi

    Ülkede özellikle eğitim kurumlarının azlığı ve ücretli olması büyük bir sorundur. Pendik Bem Bir Sen Kız Yetimhanesi bin metrekarelik bir kompleks içinde yer alıyor. İki katlı olarak inşa edilen yetimhanede çok amaçlı salon, mutfak ve yatak odaları bulunuyor. Toplamda 215 metrekarelik kullanım alanına sahip olan yetimhanede yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, giyim ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

    Bulunduğu yer: Somali
    Açılış tarihi: 1 Ağustos 2019
    Kapasite: 24

 

al-muhallifun-kiz-yetimhanesi.jpg

  • Al-Mufallihun Kız Yetimhanesi

    Al Mufallihun Kız Yetimhanesi bin metrekarelik bir kompleks içinde yer alıyor. İki katlı olarak inşa edilen yetimhanede çok amaçlı salon, mutfak ve yatak odaları bulunuyor. Toplamda 215 metrekarelik kullanım alanına sahip olan yetimhanede yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, giyim ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

    Bulunduğu yer: Somali/Mogadişu
    Açılış tarihi: 1 Ağustos 2019
    Kapasite: 24

 

sehit-muhammed-safiturk-kiz-yetimhanesi.jpg

  • Şehit Muhammed Safitürk Kız Yetimhanesi

    Yetimhane bin metrekarelik bir kompleks içinde yer alıyor. İki katlı olarak inşa edilen yetimhanede çok amaçlı salon, mutfak ve yatak odaları bulunuyor. Toplamda 215 metrekarelik kullanım alanına sahip olan yetimhanede yetimlerin eğitim, gıda, sağlık, giyim ve sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

    Bulunduğu yer: Somali/Mogadişu
    Açılış tarihi: 1 Ağustos 2019
    Kapasite: 24


TAYLAND/PATANİ
Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Patani, Tayland’ın güneyindedir. Malakka Yarımadası’nın doğu kıyısında, Patani Nehri’nin ağzında yer alan kent, 16. yüzyıldan bu yana uluslararası bir ticaret limanıdır. Limandan kauçuk ve kalay ihraç edilmektedir. Kentte bir de havalimanı bulunmaktadır. Önceleri bir İslam şehir devleti olan Patani, 16. yüzyılda Siyam’a (Tayland) bağlanmıştır. 1880’den sonra yedi küçük birime bölünmüş, bu bölümler 20. yüzyılın başlarında Siyam’a bağlı iller haline getirilmiştir. On yıllardır Tayland hükümetinin asimilasyon politikalarına direnen bölgedeki Müslümanlarla hükümet güçleri arasında cereyan eden mücadele, geride pek çok yetim ve dul bırakmıştır. Yıllardır büyük acıların yaşandığı Tayland’ın Patani bölgesindeki Malay Müslümanlar ekonomik olarak zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Bütün bu olumsuz koşullar, özellikle baba korumasından yoksun yetim çocukları daha fazla etkilemektedir. 1998 yılından bu yana bölgede yardım çalışmalarında bulunan İHH, yetimlere sıcak bir yuva vermek ve temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere Patani’de 2016 sonuna kadar altı yetimhane inşa etmiştir.

patani-konya-ayder-yetimhanesi-kasim-2016-3.jpg

  • Konya Yetimhanesi
    20 bin yetimin yaşadığı bölgede Budistlerin baskısından kurtulmak, inançlarını özgürce yaşamak ve kültürlerini korumak isteyen Patanililer, Müslümanların desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda çalışmalar başlatan İHH, içerisinde Arapça ve İngilizce eğitim veren bir okulun da bulunduğu yetimhaneyi hizmete açtı. Yetimhane kampüsü içinde ayrıca okul ve çeşitli sosyal tesisler de bulunmaktadır. Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Büyük bir eğitim kompleksinin içindeki yetimhane, yine İHH bağışçıları tarafından yaptırılan bölgenin en saygın özel eğitim kurumlarından Boğaziçi Okulu’nda eğitim görmektedir. Ana dile ek olarak Arapça ve İngilizce eğitim veren Boğaziçi Okulu, yetim çocukların geleceğe en iyi şekilde hazırlanmalarına vesile olmaktadır.
    Bulunduğu yer: Patani/Yaring
    Açılış tarihi: 1 Ocak 2011
    Kalan çocuk sayısı: 50

 

patani-ankara-yasar-zerdali-yetimhanesi-mayis-.jpg

  • Yaşar Zerdali Yetimhanesi
    Hayır çalışmalarında büyük emeği olan İHH çalışanı Yaşar Zerdali anısına yaptırılan yetimhane bünyesinde yatakhane, dinlenme odası, idare odaları, misafir odaları ve aktivite salonu yanı sıra çocukların eğitimlerine devam ettikleri bir de okul bulunmaktadır. Kız çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane kampüsündeki okula devam etmektedir.
    Bulunduğu yer: Patani/Yaring
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2014
    Kalan çocuk sayısı: 50

 

patani-iskilipli-atif-hoca-yetimhanesi-acilisi.jpg

  • İskilipli Atıf Hoca Yetimhanesi

    İHH’nın Patani’deki 8. yetimhanesi olan İskilipli Atıf Hoca Yetimhanesi 40 erkek çocuğuna ev sahipliği yapıyor. 600 metrekare kullanım alanına sahip olan yetimhane; 7 yatakhane, idari hizmet odası, çok amaçlı kullanım salonu, mutfak, yemekhane, teras katı, tuvalet ve banyo bölümlerinden oluşuyor. Yetimhanenin hemen yanındaysa Şehit Ömer Halisdemir Okulu bulunuyor.

    Bulunduğu yer: Tayland/Patani

    Açılış tarihi: 13 Mart 2018

    Kalan çocuk sayısı: 50

 

patani-miyase-tanis-yetimhanesi-eylul-2014-2.jpg

  • Miyase Tanış Yetimhanesi
    Yetimhane kütüphane, idare ofisi, yatakhaneler ve toplantı salonunda oluşan iki katlı bir bina ile ayrı bir yemekhane binasından müteşekkildir. Arazisi içinde kümes ve balık çiftliği de olan yetimhanede, çocuklar için ev ortamı oluşturulması amaçlanmıştır. Yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Ayrıca yetimler için bir adet okul servisi de hizmet vermektedir.
    Bulunduğu yer: Patani/Takbai/Narathiwat
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2013
    Kalan çocuk sayısı: 60

 

15032092_10154741911430229_8601904809819751631.jpg

  • Furkan Doğan Yetimhanesi

    T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) - İHH İnsani Yardım Vakfı - Sabah Namazı Devrimi iş birliğiyle hizmete açılan yetimhanede kalan yetimler dini ve fenni ilimleri de tahsil ediyor.

    Sabah Namazında buluşan gençlerin başlattığı kampanya ile temelleri atılan yetimhane ve hafızlık merkezi için “Allah’a anlatacak güzel hikâyeler biriktirmeliyiz” sloganı ile yola çıkıldı.

    Yetimhane, Mavi Marmara gemisinin en genç şehidi Furkan Doğan adına yapıldı.

    Bulunduğu yer: Tayland/Patani
    Açılış tarihi: 9 Kasım 2016 
    Kalan çocuk sayısı: 40

 

patani-furkan-emre-yetimhanesi-nisan-2014-4.jpg

  • Furkan Emre Kesik Yetimhanesi

    Patani'de açılışı yeni yapılan bu yetimhanenin hikâyesi aslında Furkan Emre'nin hikâyesi. Henüz 14 yaşındayken tedavisi mümkün olmayan ve nadir görülen bir hastalığa yakalanır Furkan Emre. Bu amansız hastalığın pençesinde günden güne erirken ilk isteği umreye gidip o kutlu toprakları görmektir. Nasip olur ve gider o kutlu beldeyi görmeye. Ablasıyla beraber üzerinde çalıştıkları ikinci proje ise bir yetimhane açılmasına vesile olmaktır. Kollar sıvanır, çalışmalara başlanır, babanın büyük desteği, eş dost arkadaşların katkısı, programlar, kermesler derken yeterli para toplanır ve yetimhane açılır. Açılır ama Furkan Emre'nin ömrü bu yetimhaneyi görmeye yetmez. Yetimhanenin Patani'de açılmasını özellikle istemiştir, sebebi nedendir bilinmez.

    Furkan Emre'nin hikâyesi aileyi binlerce kilometre öteye Tayland sınırlarında bulunan Patani'ye götürür. Ailenin sponsorluğunda açılan yetimhaneye Furkan'ın anısına Furkan Emre Kesik adı verilir.

    Yetimhane yatakhane, mutfak, yemekhane, toplantı salonunda ve idare odalarından oluşmaktadır. Yetimhanede verilen hizmetler: Erkek çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane yakınındaki eğitim kurumlarında okula gitmektedir.

    Bulunduğu yer: Patani/Narathiwat
    Açılış tarihi: 1 Nisan 2014
    Kalan çocuk sayısı: 20

 

patani-istanbul-itfaiyecileri-yetimhanesi-mayi.jpg

  • İstanbul İtfaiyeciler Yetimhanesi
    Yetimhanede kütüphane, idari ofis, yatakhaneler ve toplantı salonundan oluşan iki katlı bir binadan oluşmaktadır. Geniş bir bahçesi olan yetimhanede çocuklara bir ev ortamını sağlanması amaçlanmıştır. Kız çocuklarının kalacağı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. ayrıca çocukların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir okul servis aracı bulunmaktadır.
    Bulunduğu yer: Patani/ Narathiwat
    Açılış tarihi: 15 Nisan 2015
    Kalan çocuk sayısı: 30

 

patani-ramazan-2013-sifa-yetimhanesi-iftar-pro.jpg

  • Şifa Yetimhanesi

    İki katlı olarak inşa edilen yetimhane binası içerisinde yatakhaneler, kütüphane, idare ofisi yatakhaneler ve toplantı salonu yer almaktadır. Yemekhane binası ayrı olarak inşa edilmiştir. Kız çocukların kaldığı yetimhanede çocukların eğitim, gıda, sağlık, kıyafet ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler verilmektedir. Çocuklar yetimhane yakınındaki eğitim kurumlarında okula gitmektedir. Burası İHH’nın Narathiwa bölgesinde inşa ettiği ilk yetimhanedir.

    Bulunduğu yer: Patani/Takbai/Narathiwat
    Açılış tarihi: 1 Mayıs 2011
    Kalan çocuk sayısı: 40

 

SİERRA LEONE

1791 yılında özgür bırakılmış Afrikalı köleler tarafından kurulmuş olan Sierra Leone, yıllarca İngiliz sömürgeciliğine maruz kaldıktan sonra 1961'de bağımsızlığını kazanmıştır. Elmas madeni ve diğer yer altı zenginlikleri olduğu gibi tropikal mevsimin yaşanması sebebiyle doğal güzellikleri olan bir ülkedir. Buna rağmen Afrika’nın en yoksul ülkeleri arasında yerini almaktadır.

sierra.jpg

  • İsmail'in Misafirleri Eğitim Merkezi
    Kompleksin içerisinde çocuk oyun bahçesi gibi sosyal alanlarla beraber ayrıca hayvan barınakları ve çocuklara temel tarım eğitimi verilen alanlarda mevcuttur. Bu eğitimlerle çocukların geleceğe hazırlanmaları sağlanmaktadır.
    Bulunduğu yer: Sierra Leone/Freetown
    Açılış Tarihi:  Ağustos 2018
    Kalan çocuk sayısı: 120 

    YETİMHANELERE BAĞIŞTA BULUN

 

SURİYE

Savaş nedeniyle Suriye halkı zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor. Saldırılar, bombardımanlar ve yıkımlardan en çok çocuklar etkileniyor. 800 bine yakın yetim ve öksüz var. Vakfımız sizlerin desteğiyle bu çocuklar için yetimhaneler inşa etmektedir.

Suriye'nin Halep iline bağlı bir kent olan Cerablus'ta çatışmalardan olumsuz etkilenen yetim ve öksüz çocukların sahipsiz kalmaması için İHH, iki yetimhane için projeler yürütmektedir.

suriye-cerablus-kiz-yetimhanes.jpg

  • Cerablus Erol Battal Kız Yetimhanesi
    Eğitim-Bir Sen’de uzun yıllar hizmet eden Erol Battal adına, Cerablus şehir merkezinde 40 tane kız çocuğun kalması planlanan 4 yatakhane, 3 derslik, bir oyun odası, yemekhane ve bir idare odasından oluşan Erol Battal Kız Yetimhanesi inşa edildi.
    Bulunduğu yer: Suriye/Cerablus
    Açılış tarihi: 21 Aralık 2022
    Kalan çocuk sayısı: 40

 

cerablus-erkek.jpg

  • Cerablus Erkek Yetimhanesi
    Yetimlerin sağlıklı bir ortamda barınması eğitimlerine devam edebilmesi ve kültür esaslarını kaybetmemeleri amacıyla 2017’de yaptırılan bu yetimhane 40 erkek çocuğa ev sahipliği yapmaktadır. Ailelerini savaşta kaybeden Suriyeli yetim çocukların gıda, barınma, sağlık, eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak ileride bilinçli kendi ayakları üzerinde durabilen ferdler yetiştirilmesine yardımcı olunması hedeflenmektedir.
    Bulunduğu yer:Suriye/Cerablus
    Açılış tarihi: 30 Nisan 2017
    Kalan çocuk sayısı: 40

 

TÜRKİYE
Çevre ülkelerde yaşanan felaketler nedeniyle milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmak zorunda kalan Türkiye'de çok sayıda yetim de bulunuyor. Savaş nedeniyle babasını veya ebeveynlerini kaybeden binlerce çocuk, silahlardan kurtulmuş olsa da farklı tehlikelerle karşı karşıya. Çalışmalarında özellikle yetimlere hassasiyet gösteren İHH, gelen yetim mülteci çocuklarının sağlıklı bireyler olarak yetişebilmesi için farklı uygulamalar düzenliyor.

990-yetim-cocuk-yeni-evine-kavustu.jpg

  • Reyhanlı Eğitim Kampüsü
    İHH ve RAF Katar ortaklığıyla inşa edilen eğitim kampüsünde savaşın yetim bıraktığı 990 çocuk barınabilecek. Yaklaşık 100 dönüm arazi üzerinde kurulan kampüste; yetim çocukların barınma, eğitim, sağlık, gıda gibi her türlü ihtiyaçlarının ev ortamında karşılanması, psikolojik yönden destekleniyor. Kampüste 55 evin yanı sıra okul, cami, sağlık ocağı, oyun alanları, terapi merkezi, sanat atölyesi, ekim-dikim amaçlı tarlalar ve geniş bir yeşil alan yer alıyor.
    Bulunduğu yer: Türkiye/Hatay
    Açılış tarihi: 22 Mayıs 2017
    Kalan çocuk sayısı: 990